Epson EB-595WI - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Zidni nosač :za ovaj izuzetno short-throw projektor isporučen je u paketu, pa dodatne investicije nisu potrebne

Epson EB-595WI

Interaktivna projekcija

Epsonov jedinstveni projektorom opremljenim kamerom, senzorima pokreta i digitalnim olovkama čini jednu veliku interaktivnu cjelinu namijenjenu školama i poslovnjacima

Iz Epsona nam dolazi prvi projektor „osjetljiv na dodir“ tzv. short-throw izvedbe, što znači kako može projicirati veliku dijalogalu već sa nekoliko centimetara udaljenosti od zida, platna ili projekcijske ploče (više o ovome malo kasnije). Točnije, već sa 40 cm udaljenosti sposoban je prikazati 60-inčnu dijagonalu a sa 60 cm golemih 100 inča.

Epson stalak 19

Lampa kao adut: Neposredno iznad platna nalaze se uredske lampe snage osvjetljenja veće od 330 ANSI, projekcija na površinu od 60-tak inča bila je lako vidljiva, čitljiva a jasno su se mogle razaznati i bazične boje, zabava s interaktivnim olovkama je zagarantirana


Novi pristup projekciji

Namjena ovog projektora je interaktivna nastava, poslovne prezentaciji ili nešto treće. Dakle Epson cilja na obrazovno-eduktivno-poslovnu primjenu i ovako nešto definitivno nećete instalirati u dnevni boravak za gledanje filmova. Osim toga, pogledate li u specifikacije i usporedite ih sa cijenom ovog uređaja, možda će vas iznenaditi kako rezolucija EB-595WI nije punokrvni FullHD već samo 1280 x 800, dakle 16:10 omjer.

No, valja imati na umu količinu dodatne opreme i mogućnosti integriranih u ovaj stroj te njegovu svrhu. U prvom planu, istaknuli bismo snagu osvjetljenja od golemih 3300 lumena uz vrlo dugi životni vijek lampe za koji je minimalno garantirano 4000 radnih sati pa sve do 6000 sati, ovisno o režimu rada projektora. Dakle, snaga osvjetljenja u ovom specifičnom slučaju daleko je bitnija od rezolucije iako veća ne bi bila na odmet. Kod kućnih projektora generalno vrijedi obratna logika, moguće je podnijeti razine osvjetljenja od čak 700-800 lumena na slici dijagonale 100 inča (u zamračenoj prostoriji) dok se traži što veća rezolucija slike.

Epson stalak 1

Digitalne olovke: Omogućuju pisanje/brisanje po “ekranu” te su zaista korisne za crtanje po slajdovima ili brisanje sadržaja

 

Prava snaga EB-595WI leži u dodatnoj opremi i njenoj sinergiji kao kompletan sustav. Primjerice, u prvom planu je Finger-touch sučelje te dvije digitalne olovke. Pisati i crtati možete olovkama ili prstima kao da to činite na oldschool školskoj ploči sa kredom, osim što je ovoga puta sve digitalno pa samim time uratke možete lako evidentirati, prosljediti i slično. Osim toga, možete u prezentacijama zumirati, otvarati datoteke, označavati i podcrtavati, sve u hodu. Naravno osim pisanja, omogućeno je i brisanje, to činite ili pritiskom na gumb digitalne olovke ili rukom – raširenim dlanom prelazite preko površine projekcije.

Cijela stvar funkcionira istovremeno sa dva korisnika koja neovisno rade svaki na svojoj polovici „ekrana“. Da bi sve ovo radilo kako je i predviđeno, trebat ćete kalibrirati touch sučelje. To činite vrlo jednostavno, dodirujući označene točke digitalnom olovkom iz OSD izbornika. Projektor podržava spajanje i dodatnih digitalnih grafoskopa kako bi se mogli prikazati papirnati dokumenti ali i digitalizirati te pohranit. Montaža je moguća na zidni stalak ili na „prezentacijsku ploču“, kako je bio postavljen kod nas.

Epson stalak 8

Uredno: Svi konektori sakriveni su na desnom boku, ispod plastičnog poklopca, a žice se provode na stražnju stranu uređaja te su potpuno nevidljive. Dokupiti treba plastične kanalice za zid

 

U oba slučaja, ispod projektora mora biti postavljen „Finger touch module“ koji dolazi u paketu zajedno sa zidnim nosačem kao i dvije interaktivne olovke.
Želite li cijelu prezentacijsku ploču sa nosačem to spada u dodatnu opremu, no tada imajte na umu kako ste donekle ograničeni dijagonalom projekcije. Primjerice u trenutku testiranja u redakciji smo imali 65” LED LCD čija je dijagonala veća od dijagonale ove ploče a jeftiniji je od Epsonovog projektora, no nema sve napredne interaktivne mogućnosti (iako bi se dalo raspravljati kako to implementirati pomoću folije osjetljive na dodir). Poanta, EB-595WI ima smisla ako imate specifične zahtjeve i ako vam zaista treba ono što projektor jedini može ponuditi – golemu dijagonalu.

Epson stalak 12

Mirror, mirror: Projektor koristi zrcalo kako bi iz neposredne blizine uspio proicirati sliku i do 100 inča dijagonale, a tu je i kamera koja detektira poziciju u prostoru


Iskustva korištenja i praktična primjena?

Obzirom da je slika projicirana odozgo, kad crtate ili pišete po „ekranu“ ujedno stvarate i sjenu na donjem dijelu, što nije naročito praktično ako netko želi pročitati/prepisati što piše ispod vaše ruke. Svi koji još sjede u školskim klupama, sigurno razumiju ovu problematiku. Odziv olovke je otprilike pola sekunde što znači kako ostavlja trag prilikom pisanja koji centimetar iza trenutne pozicije, u početku ovo može biti malo zbunjujuće no ubrzo uspijete ignorirati efekt i pisanje nije problematično. Govoriti o reprezentaciji boja ili saturaciji te kontrastu na ovakvom uređaju, u ovome kontekstu, pomalo je uzaludno.

Kako smo već naveli, ono što je zapravo najbitnije u cijeloj priči je snaga osvjetljenja koju ovakav PJ mora imati obzirom da će raditi pod svjetlom dana i čak pod uredskim lampama, gdje je Epsonu vrlo teško konkurirati. Na kraju, vraćamo se na samo jedan razlog zašto bi ovakav uređaj kupovali – primjena u uredu ili prezentacijskoj sali koja isključivo traži interaktivne mogućnost. Upravo tu opciju zapravo plaćate sa EB-595WI modelom jer Epson u svojoj ponudi ima i duplo jeftinija riješenja identičnih specifikacija bez ove dodatne high-tech opcije.

Više informacija

  • Model: Epson EB-595WI
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 3
  • Proizvođač: Epson
  • Tip: 3LCD
  • Rezolucija / format slike: 1280 x 800 (WXGA) / 16:10
  • Snaga osvjetljenja: 3300 ANSI lumena
  • Lampa normal/eco: 4000 h / 6000 h
  • Video konektori: 2 x HDMI, 2 x VGA, 1 x VGA izlaz, S-Video, stereo 3,5 mm izlaz
  • Ostali konektori: 3 x USB, Ethernet, mikrofonski ulaz
  • Dodatno: 802.11b/g/n WiFi, 2 x Interactive pen
  • Dimenzije: 367 x 375 x 155 mm
  • Zvučnici: 16 W RMS
  • Težina: 5,5 kg
  • Plus: Snaga osvjetljenja i prikaz pod uredskim lampama, periferni dodatci (digitalni grafoskop, projekcijska ploËa, kamera...), interaktivno suËelje za prezentacije/edukaciju
  • Minus: Lagano kašnjenje digitalne olovke, nativna rezolucija, cijena
  • Ustupitelj i cijena: Epson Hrvatska, www.epson.hr, očekivana cijena: 21.562,50 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Epson EB-595WI

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Epson EB-595WI - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.