Samsung QE55Q90RAT

Samsung QE55Q90RAT

Blještavilo HDR-a!

Samsungova prošlogodišnja perjanica ponude 4k televizora još uvijek spada u sam vrh ponude televizora na domaćem tržištu. QLED tehnologija se bliži svojem vrhuncu, a Samsung ovdje nudi super dobre HDR performanse i odličan gaming TV čime je i osigurao Grand Prix nagradu, no po i dalje pomalo visokoj cijeni.

Poput modela drugih proizvođača, i Samsungovi najnoviji QLED modeli za 2020. godinu se polako pojavljuju na domaćem tržištu. Nažalost, nismo imali priliku testirati nekih od najnovijih modela QLED televizora, ali možemo reći kako je prošlogodišnji Q90R i dalje vrlo aktualan.

Po svemu i dalje predstavlja jedan od ponajboljih Samsungovih 4k QLED televizora. Osim toga, i cijena mu je dakako nešto povoljnija od najnovijih modela, iako ovdje moramo spomenuti kako su Samsungovi QLED televizori i dalje poprilično skupi u odnosu na konkurenciju.

 

QLED visoke klase

Isplati li se kupiti QLED? Ovisi o tome koji su vam prioriteti. Vizualno, Q90R je prilično atraktivan televizor s tankim metalnim obrubom i plastičnom stražnjom stranom. Uobičajeno, Samsung sve priključke i elektroniku smješta unutar One Connect Boxa, odnosno posebne kutije koja se onda optičkim kabelom povezuje sa samim televizorom.

 

Samsung TV 1

Ovakvo rješenje omogućava elegantan i tanak dizajn, uz mogućnost lakog i jednostavnog montiranja na zid bez razmaka. Kvaliteta izrade je odlična i uživo ovaj televizor izgleda prilično impresivno u svakom pogledu. Pritom naglasimo vrlo robusno metalno postolje koje osigurava odličnu stabilnost, a lako se montira.

Vizualno, ovo postolje izgleda daleko bolje nego što je to bio slučaj ranijeg Q9FN modela, iako zauzima nešto više mjesta ispred televizora i sada nećete moći tako jednostavno One Connect Box „sakriti“ iza uređaja. Sa stražnje strane One Connect Boxa nalazimo 4 HDMI priključka s podrškom za HDR10+ i HLG.

 

Samsung TV 2

Što tiče dostupnih HDMI priključaka nazivno je podržan Full bandwidth, a televizori podržava 4k prikaz na 120 Hz. Naglasimo kako HDMI priključci službeno ne podržavaju 2.1 standard, prema je primjerice podržana jedna od naprednih mogućnost koje donosi HDMI 2.1, a to je Auto Low Latency mode, odnosno televizor se automatski prebacuje u game mode nakon što detektira ulazni signal s odgovarajućeg uređaja, poput igraće konzole.

 

Quantum 4k

Ključan napredak kod prošlogodišnjih QLED televizori najviše klase svakako je tzv. Ultra Viewing Angle tehnologija. Jedan od glavnih nedostataka prijašnjih QLED televizora koji su redom temeljeni na VA matrici, svakako je bio nešto lošiji vidljivi kut, pri čemu je kvaliteta slike bila osjetno lošija ukoliko ste televizor gledali malo sa strane.

 

Samsung TV 3

Samsung je ovom problemu odlučio doskočiti integracijom posebnog optičkog sloja koji smanjuje direktne refleksije, ali i na razini samog rasporeda sub-pixela kod VA matrice kako bi se svjetlo propuštalo direktnije i preciznije prema strani. Na ovaj način Samsungovi QLED televizori novije generacije otklanjanju problema direktnih refleksija na ekranu. Drugim riječima to znači kako ne morati previše brinuti, čak i ako imate nekakav direktni izvori jače svjetlosti okrenut prema ekranu.

 

Samsung TV 5

Sve u svemu, Q90R odlikuje se iznimno dinamičnom slikom uz odličan prikaz boja te odlične HDR performanse. S obzirom da i ovaj model, poput svih QLED televizora, može postići vrlo visoku razinu svjetline, prikaz HDR sadržaja je odličan.

Što se tiče procesiranja slike, Samsung je kod ovog modela oslanja na već dobro poznati procesor Quantum 4k. Jedna od mogućnosti koja vam je dostupna je tzv. AI upscaling za što je moguće kvalitetniji prikaz sadržaja niže rezolucije.

 

Samsung TV 4

Native 4k sadržaj na ovom televizoru izgleda doista izvrsno, a možemo reći kako je i Full HD sadržaj vrlo dobro prikazan. Dobro poznato Samsungovo sučelje Tizen u kombinaciji s odlično izvedenim daljinskim upravljačem omogućava lako i jednostavno korištenje, a posebno valja izdvojiti iznimno velik i bogat izbor dostupnih aplikacija za Samsungove televizore.

 

Samsung TV

Pročitajte kompletan usporedni test OLED vs LED televizora

Tehnološki sudar svjetova: 55-inčni OLED vs. LED

OLED televizori su posljednje vrijeme postali cjenovno sve pristupačniji i na domaćem tržištu mogu se naći na iznimno povoljnim akcijama. U isto vrijeme dok razmišljamo o OLED-u kao best buy televizoru, pitamo se isplati li se uopće više kupiti LED televizor? I kod njih je puno noviteta i atraktivnih tehnologija. Testirali smo stoga 8 LED, QLED i OLED televizora kako bismo dobili odgovor na pitanje što se najviše isplati kupiti.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung QE55Q90RAT

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung QE55Q90RAT - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.