Android Lollipop 5.1.1 na starom uređaju - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Pomoć pri rootanju Youtube nudi mnoštvo how to videa za rootanje pojedinih modela mobitela, pa ako niste sigurni kako se to radi, ovdje ćete vizualno korak po korak moći pratiti postupak

Android Lollipop 5.1.1 na starom uređaju

Oživite svoj stari Android mobitel

Imate četiri godine stari Android mobitel kojeg je proizvođač odavno poslao u ropotarnicu povijesti. Ažuriranja na nove verzije OS-a stvar su prošlosti za vas. I što sada?

Prošlo je poprilično vremena otkako smo posljednji put pisali o rootanju i hakiranju Android uređaja, a od tada se promijenilo podosta stvari u tom podneblju, osim one glavne - proizvođači su zadržali stare navike preranog “napuštanja” starih modela. Ukratko, ukoliko ste sada kupili najbolji uređaj koji postoji na tržištu, vjerojatnost je da će proizvođač nakon dvije godine jednostavno prestati s ažuriranjem operativnog sustava (neki čak i prije), kako bi vas na taj način “prisilili” na kupnju novog uređaja... I tako u krug.

To zapravo i ne predstavlja problem za one malo dubljeg džepa, no nalazite li se s druge strane, pretpostavljamo da ćete se osjećati pomalo prevarenima iz razloga što ste sigurni da je vaš uređaj još uvijek itekako snažan za nove verzije Android OS-a. Ipak, na svu sreću rješenje postoji i to zahvaljujući nevjerojatnoj komuni XDA Developers koja već godinama radi na produljenju vijeka vaših starih Android mobitela i tableta. Ukoliko ste se odlučili za taj pothvat, zasučite rukave i krenimo!

Prije nego krenemo, nekoliko rečenica upozorenja (i savjeta)

Rootanje uređaja i flashanje ROM-ova je relativno jednostavan, ali i donekle riskantan postupak. Ukratko, flashanjem ROM-a postoji izuzetno malena vjerojatnost da nešto zeznete na uređaju, a ukoliko se to i dogodi, prilično se jednostavno vratiti na prethodno stanje ako ste napravili backup.

No, da bi to napravili uređaj je prvo potrebno rootati, što je postupak u kojem je moguće zeznuti uređaj, a što se može dogoditi u dva scenarija. Prvi scenarij jest da vam za vrijeme rootanja nestane električne energije u stanu/kući, a posljedica toga mogao bi biti bootloop (vječno učitavanje OS-a) ili pak da se uređaj više jednostavno ne pali. U drugom scenariju pojavljuje se uporaba pogrešnog alata odnosno pogrešne metode za rootanje vašeg uređaja. Naime, iako vas većina alata za rootanje upozori kako nije namijenjen vašem uređaju, to ne znači da se to ipak neće dogoditi baš vama.

Kako bi to izbjegli, pročitajte odlomak namijenjen rootanju.

Što ukoliko se uređaju ipak nešto dogodi, a jamstveni rok mu još uvijek traje? Naime, prema Direktivi 1999/44/CE Europskog Parlamenta, rootanje i flashanje uređaju ne poništava jamstvo iz razloga što time niste načinili nikakvu hardversku štetu. Primjerice, ukoliko se uređaju pokvari gumb za paljenje (ili nešto slično), servis bi vam morao uvažiti jamstvo, rootali vi uređaj ili ne. Ipak, postoji i druga strana.

Prvo, ovaj se zakon odnosi na trgovinu u kojoj ste kupili uređaj, ali ne i na proizvođača uređaja koji vam bez problema može odbiti jamstvo. Drugo, ukoliko ste uređaj oštetili nekim postupkom “hakiranja” (primjerice, greškom pri rootanju ili prčkanjem po radnim frekvencijama čipseta čime ste hardverski oštetili uređaj), za to ste sami krivi i u tom vam slučaju jamstvo više definitivno ne vrijedi.
Drugim riječima, kako god da okrenete, OBAVEZNO dobro proučite postupak rootanja i flashanja za svoj uređaj.

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Android Lollipop 5.1.1 na starom uređaju - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.