Kako uz pomoć Arduina napraviti uređaj za izbacivanje papirnatih ubrusa ili  WC papira?

Kako uz pomoć Arduina napraviti uređaj za izbacivanje papirnatih ubrusa ili WC papira?

Cilj nam je pokazati kako napraviti dispenzer WC papira uz pomoć Arduina i infracrvenog senzora blizine za puno manje novca nego što biste morali izdvojiti kada biste kupili komercijalno rješenje


U današnje vrijeme mnoštvo uređaja za kućnu i javnu upotrebu postaje automatizirano. Vjerojatno ste se našli u situaciji da u javnom WC-u vidite automatske sušilice za ruke koje se aktiviraju pomoću senzora pokreta, ili pak dispenzere papirnatih ubrusa, dispenzere sapuna, automatske slavine itd. Osim što imaju ulogu olakšavanja upotrebe samom korisniku, automatizirani uređaji štede električnu energiju.Kako? Njihovo aktiviranje vrši se beskontaktno, senzorom blizine, a trajanje uključenosti može biti definirano vremenskim intervalom (slavina) ili određenim pokretom (dispenzer ubrusa), što znači da uređaj ne može biti uključen ako ga korisnik ne aktivira pokretom. Danas su takvi automatizirani uređaji dostupni za komercijalnu upotrebu, ali i dalje imaju pozamašnu cijenu. Cilj nam je pokazati kako napraviti jedan takav uređaj uz pomoć Arduina i infracrvenog senzora blizine za puno manje novca. Dakako, naš će uređaj imati homemade kućište jer nam estetski izgled nije bitan faktor; također postoji mogućnost i 3D printanja kućišta, što će naš automatski dispenzer dovesti na neku ozbiljniju razinu. Želimo li napraviti jedan takav uređaj, moramo uzeti u obzir neke ključne faktore poput odabira vrste napajanja (motorić koji bi povlačio papirnate ubruse troši puno električne energije pa baterija i nije najbolje rješenje za napajanje) i odabir izvedbe izbacivanja papira (može biti direktna rotacija osovine na kojoj se nalazi rola papira).
Ako će se koristiti u kupaonici, dispenzer mora imati adekvatno izvedenu zaštitu i vodonepropusno kućište. Kupaonica je mjesto s jako puno vlage koja šteti električnim uređajima, ali nije u pitanju samo narušavanje funkcionalnost uređaja, nego i opasnost za ljude, stoga treba voditi računa o tim stvarima jer nam je cilj imati siguran i ispravan uređaj.
Glavni problem kod mehaničkog dijela je izvođenje rotacije osovine na koju je pričvršćena rola papira. Kako brzina okretanja ne smije biti prevelika, optimalno bi bilo imati 0,25 do 0,5 okreta u sekundi. Najbolje rješenje bio bi servo motor s rotacijom od 360°, ali kako takvi motori koštaju i stotinjak kuna, naše će rješenje biti SG90 servo motor koji je vrlo malenih dimenzija i često se koristi uz Arduino, ali nema mogućnost rotacije cijelog kruga nego od 0° do 270°. 3/4 kruga nije dovoljno za kvalitetno izbacivanje papira jer nakon što rotor dođe u krajnju poziciju, više se ne može kretati u tom smjeru; odspajanje enkodera i fizičko modificiranje prijenosa servo motora riješilo bi problem i dobili bismo punu rotaciju.

rastavljanje servo motora

Rastavljanje servo motora

Mana ovog rješenja je nemogućnost praćenja pozicije jer enkodera više neće biti ili će biti odspojen, a potrebno je rastaviti cijeli servo motor kako bismo to napravili. Ako vam se ta alternativa čini zahtjevnom, upotrijebite servo motor s mogućnošću zakreta za puni krug (i više, kontinuirana vrtnja), što će rezultirati većom cijenom. Kako SG90 možemo dobiti za dvadesetak kuna (eBay 10 kn), ipak ćemo ga koristiti. Servo motori u sebi imaju reduktor te pomoću njega na izlazu daju određeni zakretni moment. Rola papira nije neke značajne težine (pogotovo WC papira), pa nije toliko bitno kakav će biti servo motor. SG90 servo motor na zadnjoj strani sadrži četiri dugačka vijka koja je potrebno maknuti kako bismo mogli pristupiti elektroničkom dijelu motora i prijenosnom mehanizmu; svi su ti dijelovi na različitim stranama. S elektronike ćemo ukloniti tri žice koje su tvornički ugrađene, a pločicu nije potrebno skidati, iako je moguće. Potrebno je zalemiti dvije žice direktno na motor i izvući ih van. Prilikom skidanja zupčanika u prijenosnom mehanizmu treba paziti na njihov raspored, i potrebno ih je vratiti onako kako su tvornički postavljeni jer inače više neće funkcionirati cijeli reduktor. Ispod prijenosnog mehanizma nalazi se enkoder (određuje trenutnu poziciju rotora) i u našem je slučaju zelene boje. Enkoder mehaničkim putem ograničava kretnju rotora od 0° do 270°.

Arduino papiranati ubrusi Body2

Gornji dio enkodera treba izvaditi i paziti da se ne ošteti osovina u sredini jer na nju dolaze dva zupčanika

Gornji je dio enkodera (zeleno kružno) potrebno izvaditi, doslovno potrgati i paziti da se ne ošteti osovina u sredini jer na nju dolaze dva zupčanika. Treba biti precizan i jako tankim odvijačem potrgati zeleni dio s gornje strane enkodera. Nakon što je poklopac enkodera potrgan, unutra obavezno ukloniti sitne metalne dijelove jer oni otežavaju kružnu putanju osovine (prilikom čupanja poklopca enkodera savinuli smo i sitne metalne dijelove). Zadnji korak modifikacije je uklanjanje mehaničkog osigurača na zadnjem i najvećem zupčaniku koji je nama vidljiv dok je servo motor kompletno spojen. S njegove donje strane nalazi se komad plastike koji ne dozvoljava punu rotaciju jer se zabija u susjedni zupčanik; to možete ukloniti skalpelom. Nakon svih koraka treba vratiti zupčanike na svoje mjesto, vratiti poklopce i zašarafiti kućište. Ovim smo pothvatom potrgali enkoder i odspojili elektronički dio. Servo motor ima mogućnost rotacije 360°, ali sada radi kao motor s reduktorom. Iz Arduina se ne može kontrolirati niti pozicija niti brzina vrtnje, ali to nam nije ni bitno. Motor se spaja direktno na 5 V i okreće brzinom cca 120 okretaja u minuti, tj. 2 okretaja u sekundi dok na njega nije spojeno nikakvo opterećenje. Motor zahtijeva veću struju nego što Arduino može isporučiti te ga ne možemo pokretati direktno s pinova. Kako ćemo to riješiti? Tranzistorom! Neki od digitalnih izlaza Arduina s otpornikom od 1 k spojit ćemo s bazom tranzistora (uzeli smo 2N2222). Na kolektor spajamo motor i napajanje 5 V, a na emiter GND. Digitalni impuls iz Arduina „otvoriti“ će tranzistor te će poteći struja kroz motor, što će rezultirati željenom rotacijom. Kao senzor možemo koristiti infracrveni senzor pokreta (s komparatorom napona za lakše korištenje) ili tipkalo. U našem primjeru nalaze se oba rješenja. Testiranjem motora dobili smo podatak da jedan okret rotora traje 600 ms, a ta će konstanta poslužiti kao jedno doziranje.

Arduino papiranati ubrusi Body

Rola WC papira nije neke značajne težine, pa nije toliko bitno kakve će snage biti servo motor

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako uz pomoć Arduina napraviti uređaj za izbacivanje papirnatih ubrusa ili  WC papira? - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.