AMD-ova Boltzmann inicijativa orijentirana na HPC tržište

AMD-ova Boltzmann inicijativa orijentirana na HPC tržište

Više od desetljeća, računalstvo visokih performansi (HPC) i njegovo tržište bilo je podijeljeno na dvije strane, Nvdijinu CUDA i OpenCL.

Nvidijina CUDA je izašla 2007. godine, dok je Open CL s verzijom 1.0 izašao 2009. godine. Također, njega podržavaju i više jakih informatičkih giganta kao što su Intel, AMD, Qualcomm, ARM i Imagination Technologies.

Bez obzira na to, Nvidia je imala veći udio u HPC i superračunalnom tržištu, dok je AMD-ov GCN korišten u svega tri sustava (naspram Nvidijinih koji iznose preko 90 sustava).

AMD-ova Boltzmann inicijativa želi promijeniti takav status, nudeći developerima i istraživačima mnoštvo softvera koji bi trebali povećati njihovu kompetitivnost. Iako je AMD-ov GCN puno jači na hardverskom pitanju od konkurenta, to nije pridonijelo boljoj poziciji. Nvidia je uložila dosta financija u razvijanje svog CUDA ekosustava, u što je uključena i podrška za HPC developere i znanstvena istraživanja.

AMD želi pružiti bolje alate za evaluaciju učinkovitosti, poboljšavanje Linux podrške i implementiranje HSA ekstenije, HSA+ (heterogeni sustav arhitekture).

Najavljeni su i novi HSA complieri i njihov HIP, heterogeno-računalno sučelje za prenosivost, stoji u službenom izvješću.

Cilj novog HSA compliera je dopustiti developerima kreiranje CPU i GPU koda u jednom jeziku i izvoru datoteke.

HIP, s druge strane, omogućava developerima stvaranje slične sintakse kao kod CUDE, te dolazi sa setom alata Hipify Tools, koji može konvertirati CUDA kod u HIP kod. Kad se to napravi onda se može kod kompilirati za Nvidijine ili AMD-ove GPU-ove.

AMD ne izvršava CUDA na GCN-u, niti njegove aplikacije na AMD-ovom čipsetu.

Kompanija je navela kako će se developeri moći upisati za početak programa u prvom kvartalu 2016. te da će alati trebati FirePro karticu. No to je tek beta i ima vremena da se promijeni kompatibilnost.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.