Microsoft predstavio Windows Anniversary ažuriranje i početak isporuke HoloLensa

Microsoft predstavio Windows Anniversary ažuriranje i početak isporuke HoloLensa

Microsoft je najavio izdavanje prigodnog ažuriranja kojim će proslaviti godinu dana Windowsa 10.

Na ovogodišnjem Build 2016 eventu američka kompanija je izjavila kako Windows 10 ima najbrži start u povijesti Windowsa, nadmašujući Windows 7 u istom vremenskom razdoblju za 145 posto. Trenutno broje preko 270 milijuna aktivnih uređaja.

Ažuriranje će zahvatiti opcije Windows Hello, Ink, Cortana ali i deveveloperski mod za Xbox One. Paralelno uz to, kompanija je objavila i kako je njihov HoloLens službeno postao dostupan.

Windows Hello tako dobiva biometrijsku zaštitu za aplikacije i Microsoft Edge, povećavajući sigurnost. Istraživanja su pokazala kako 80 posto ljudi koristi istu lozinku za više web stranica. Time Edge postaje prvi browser koji nativno podržava biometriju, s podržanim web stranicama.

Device Win10 Laptop Hello PopUp en US 032916 hiRes 1024x640

Windows Ink predstavlja više fleksibilnosti i mogućnosti za korisnike koji koriste Pen (pametnu olovku). Tako je sada korisnicima omogućeno da pišu po uređaju, stvaraju sticky notesove, pišu po ploči i dijele svoje zamisli. Ink je integriran u aplikacije poput Officea, Edgea i Mapsa.

W10 Laptop Stickies 16x9 en US 1024x576

Cortana trenutno ima podršku za gotovo tisuću aplikacija, a uskoro taj broj će se i povećati. Nova Cortana kolekcija u Windows Storeu dodatno će pomoći korisniku u pretragi za aplikacijama, a u ažuriranju je postignuto i da Cortana daje proaktivne sugestije kroz cijeli dan, poput ponude za kupnje ručka. Cortana će biti prisutna iznad lock ekrana, zato da omogući brži pristup asistentu. Prednost Cortane je i u njenoj podršci za multiplatforme, tako da može funkcionirati računalu i mobitelu, dopuštajući određene notifikacijski bazirane zadatke. S ovim ažuriranjem developeri imaju potpuni pristup Cortaninoj proaktivnoj inteligenciji.

W10 Build Laptop Windows Cortana 16x9 en US Device 1024x640

Ažuriranje zahvaća i gaming, dopuštajući UWP (Unified Windows Platform) aplikacijama da dođu na Xbox putem Unified Windows Storea. Cortana dolazi također na Xbox One, dobivajući mogućnost da postane osobni gaming asistent, nudeći pomoć u traženju novih igara, savjeta ili trikova. Developeri igara imaju potpuno otvoreni ekosustav s Universal Windows platformom, pojednostavljujući proces izdavanja igre za Xbox One i Widows 10 uređaje. Također, svaki Xbox One može postati developer kit s Xbox Dev Modeom, omogućujući stvaranje igara. Jedna od igara koja se razvija na Unified Windows platformi je i popularna trkaćka igra Forza Motorsport 6.



Oni koji žele među prvima koji će isprobati nove i poboljšane opcije ovog Windows 10 Anniversary ažuriranja, mogu se pridružiti Windows Insider programu i instalirati ga. S druge strane developeri u tom programu mogu pristupiti Windows Anniversary SDK previewu kako bi istražili nove opcije.

Najavljen je i službeni izlazak HoloLensa koji za svoje partnere ima kompanije i agencije poput NASA-e, Volva itd. Nedavno je kompanija predstavila za HoloLens virtualnu 3D teleportaciju u pravom vremenu (holoportacija) koja je u stanju projicirati hologram jedne osobe u prostoru druge.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.