Objavljene neslužbene specifikacije za HoloLens

Objavljene neslužbene specifikacije za HoloLens

Microsoftov HoloLens poprilično visoke cijene dobio je i prve neslužbene specifikacije.

Iako je Microsoftova edicija HoloLensa za developere postala spremna za prednarudžbu još početkom ožujka, do sada nisu bile poznate nikakve specifikacije za njihov uređaj koji košta tri tisuće dolara. Krajem ožujka i početkom travnja, kompanija je predstavila i virtualnu 3D teleportaciju u pravom vremenu (holoportacija) za HoloLens te početak isporuke.

Među prvima koji je dobio uređaj i testirao ga je Windows Central, koji je objavio i prve neslužbene specifikacije za HoloLens, pokrenuvši AIDA64 Mobile.

HoloLens

Prikazan je Intelov Atom x5-Z8100 procesor s taktom od 1,04 GHz sposoban i za 64-bitno okružje. Ono što se primjećuje je da radi i na 32-bitnom i 64-bitnom sustavu. Microsoftov koprocesor znan kao HPU ili Holographic Processing Unit može procesuirati terabajt informacija od svih HoloLens senzora u pravom vremenu. Što se tiče radne memorije, ima 2 GB, od čega se 114 MB koristi za holo-lens grafičku jedinicu. Za sustav je određeno 980 MB, a za HoloLens aplikacije 900 MB. Dolazi s pohranom od 64 GB (s OS-om ostaje 54 GB) i baterijom od 16,500 mWh, što je dovoljno za otprilike dva sata rada. Njegova kamera sposobna je i slikati i snimati video također.  Rezolucija slika iznosi 2,4 MP (2048 x 1152), dok videa 1,1 MP (1408 x 792). Programi ne zauzimaju puno mjesta, navodeći neke poput Skypea koji ima 50 MB te 3D Viewera s 23 MB.

Igre zauzimaju puno više mjesta, tako da npr. RoboRaid zauzima 155 MB, Fragments 892 MB itd.

HoloLens 5 Fragment

Iako HoloLens košta tri tisuće dolara, radi se o AR uređaju koji ne treba računalo. Velika cijena uređaja mogla bi se pripisati senzorima koji skeniraju prostor u real-timeu, eye-tracking tehnologiji, novoj HPU jedinici koji ulaze u komplicirani i skupi proces proizvodnje.

HoloLens 2

Konkurencija također ne čeka, već razvija i svoje vlastite AR uređaje koji će biti puno jeftiniji. Među njima su i Meta 2 (koja i nadmašuje HoloLens u segmentima), Sulon Q, Magic Leap itd.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.