Sony: 48-megapikselni senzor za pametne telefone

Sony: 48-megapikselni senzor za pametne telefone

„Nije sve u broju piksela“, rekli bi foto-znalci, no Sony s tek predstavljenim CMOS senzorom IMX586 pomiče granice senzora velike rezolucije na još veću – predstavili su senzor rezolucije 48 MP (8000 x 6000) u dijagonali od tek 8 milimetara.

Pri slikanju kod lošijeg osvjetljenja četiri će se piksela moći spojiti stvorivši efektivni 12-megapikselni senzor kako bi se dobilo na jasnijim fotografijama bez vizualnih šumova. To će se postići takozvanim preslagivanjem pomoću Bayerova mozaika boja (mozaik koji čini skup crveni, zelenih i plavih optičkih filtera) kako bi svaki piksel uzimao određeni dio signala iz okolna četiri piksela.

Bayer

Takav sustav već je viđen u Huaweijevoj perjanici P20 Pro u kojem je korištena tehnologija Pixel Fusion kako bi u slučaju lošijeg osvjetljenja 40-megapikselni IMX600 (također Sonyjev senzor) mogao podijeliti piksele stvorivši 10-megapikselni senzor s mnogo boljim mogućnostima sabiranja svjetlosti.

Otvor

Ovaj će senzor pridonijeti i poboljšanim performansama kod snimanja 4K i FullHD videa. Za 4K će biti rezerviranih do 90 sličica u sekundi, dok će se FullHD moći snimati pri 240.

Prve pametne telefone s ovim senzorom mogli bismo očekivati sljedeće godine, a Sony će početi sa prodajom uzoraka u rujnu po cijeni od otprilike 170 kuna. 

Više o novom senzoru možete pročitati ovdje.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.