DDR4 vs. DDR3 - 4.7 out of 5 based on 3 votes
DDR4 vs. DDR3

DDR4 vs. DDR3

Različiti, a isti

Izgleda da razlika između nove DDR4 i trenutne DDR3 RAM generacije ipak nije onakva kakva se očekivala

Znate onaj trenutak kada znatiželja proradi u vama? Upravo takav trenutak baš nedavno doživio je autor ovog teksta, a tema odnosno pitanje koje je proizašlo iz nje je kakve su performanse novog DDR4 RAM-a u odnosu na postojeći DDR3. Činjenica je da DDR3 RAM i dalje većina korisnika ima još od davnih dana 1366, pa čak i 775 socketa, a bilo bi zgodno vidjeti kako se isti nosi u borbi sa svojim nasljednikom.

 

Teško mjerljive promjene

Uzevši u obzir da promjene u RAM-a dolaze generacijski, ponekad je teško direktno usporediti jednu generaciju s drugom na način "kruške i kruške". Sam RAM po sebi ionako ne donosi prevelike razlike od generacije do generacije tako da bi takvo testno okruženje trebalo imati što manje faktora koji bi utjecali na rezultate testiranja, što je naravno bilo teško pa i gotovo nemoguće za simulirati. Jedino što je zapravo mjerljivo je razlika u frekvenciji radnog takta između memorija dok ostale stvari poput latencije ili napona memorije, koje se mijenjaju iz generaciju u generaciju (trend je da napon pada, a latencije rastu) ne mijenjaju performanse samog RAM-a. Iako latencija donekle utječe na performanse RAM-a, on je toliko minimalan da se ne može smatrati bitnim. Također, u zadnje vrijeme problem usporedbe dolazi iz činjenice da DDR4 i DDR3 memorije barem za sada još uvijek jedna drugoj konkuriraju po pitanju brzine, jer i DDR3 ima modela koji idu i preko 3000 MHz, baš kao i DDR4. S DDR2 memorijom je ipak to bilo malo drugačije, gdje je ista "zapela" na 800 / 1066 MHz brzini u svojim zadnjim danima dok je DDR3 odmah krenuo i donio 1333 / 1600 MHz.

Chipset

Dva IMC-a Skylake čipset službeno podržava DDR3 i DDR4 RAM

 

Podrška od strane chipseta

Svestrana podrška za DDR3 i DDR4 ponajprije je moguća zbog činjenice da sami chipset Intelove nove Skylake platforme službeno podržava DDR3 RAM, što je uvelike olakšalo implementaciju njegove podrške od strane proizvođača matičnih ploča. Realno gledajući, DDR3 i DDR4 RAM tehnički niti nisu toliko različiti da nešto poput ovakve obostrane podrške RAM-a nije bilo moguće ostvariti ili da je bilo potrebno ulagati dodatni R&D od strane proizvođača u omogućavanje istoga.

DDR4 usporedba 2

Suučesnici u zločinu DDR4 i DDR3 kit borit će se RAMe uz RAMe (get it?) na 2400 MHz radnog takta

 

Usporediva priča

Od Asusa smo za prilike ovog testa odabrali dva gotovo potpuno ista modela, Z170-P i Z170-P D3. Po mogućnostima i izgledu su praktički identični; jedina je razlika ta što Z170-P podržava DDR4 RAM, Z170P D3 DDR3 RAM, a od tuda mu i D3 u nazivu modela. Za RAM smo odabrali Kingstonov DDR3 kit HyperX Savage 2x4 GB koji je kucao na 2400 MHz dok je za DDR4 bio zadužen G.Skillov Ripjaws IV kit od 2x 4 GB i 3600 MHz, a kojeg smo radi potrebe usporedbe ručno smanjili na 2400 MHz. Core i5 6400 procesor koji je korišten na ovim matičnim pločama bio je "zabetoniran" na svojih baznih 2,7 GHz radnog takta, s isključenom Turbo Boost opcijom i ostalim tehnologijama koje mu smanjuju (C states) ili povećavaju radni takt. Na ovaj način smo dobili gotovo savršene uvjete testiranje, pri čemu je jedini faktor bila nešto viša latencija kod DDR4 kita, a koju smo namjerno ostavili takvom čisto da vidimo kolika će biti razlika i ako će je uopće biti.

AIDA

Minimalna razlika Razlika u performansama između DDR4 i DDR3 toliko je mala da se svela na razinu margine pogreške u mjerenju

 

Rame uz rame

Pogledom na rezultate testiranja vrlo brzo možete zaključiti da razlike gotovo pa i nema. DDR3 bio je tek nešto bolji, vjerojatno zbog činjenice da je imao bolje latencije, ali ta razlika je toliko mala da se ne može mjeriti niti s 1% u većini slučajeva, a veće odstupanje bi mogli doživjeti od margine pogreške u mjerenju. Bilo da je riječ o sintetičkim testovima, stvarnim aplikacijama ili igrama, konačni zaključak je da razlike jednostavno nema.

Tablica test

 

Znatna ušteda

Ako ste jedan od onih vlasnika koji planira prijeći na Skylake platforme, definitivno razmislite o kupnji modela ploče s podrškom za DDR3. Ako ste zadovoljni s brzinom i količinom DDR3 RAM-a kojeg imate, a ovo drugo je jedino i bitno zapravo, nema razloga da dodatno trošite novce i kupujete DDR4 za praktički isti rezultat / performanse, već radije te novce usmjerite u bolju periferiju ili jaču grafičku karticu. Jedini problem koji mi vidimo u ovoj priči jest u činjenici da baš nema puno interesantnih Skylake modela matičnih ploča s podrškom za DDR3. Kada to kažemo mislim na one opremom nešto punašnije i vizualno interesantnije modele, poput Asusove RoG ili Gigabyteove Gaming serije, no ako ne spadate u skupinu korisnika entuzijasta nema razloga da se time previše zamarate. Čak štoviše, ne morate striktno odabrati Z170 matičnu već možete slobodno odabrati i matičnu ploču baziranu na non-Z Skylake čipsetu (H170, B150) koja podržava DDR3 RAM pa tako i tu dodatno uštedjeti pokojeg Mažuranića.

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

DDR4 vs. DDR3 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.