Koji miš i tipkovnicu odabrati za gaming - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Koji miš i tipkovnicu odabrati za gaming

Koji miš i tipkovnicu odabrati za gaming

Top 5 gaming periferija


Ukoliko spadate među gamere koji svoju omiljenu zabavu upražnjavaju igrajući gotovo u pravilu singleplayer modove i tek ponekad se odluče okušati protiv „žive žgadije“, vjerojatno će vam svaki miš, tipkovnica, joystick ili joypad biti dobri za odraditi posao.

No, ako malo dublje zaronite u svijet multiplayera pa još na serveru naletite na neki nick koji ima svjetski poznati tag iza svog imena, ubrzo ćete otkriti koliko jedan mikroklik može značiti razliku između slavlja i tuge, pobjede i poraza, života i smrti. S druge strane, periferni gaming hardver dolazi u toliko velikom broju boja i okusa da ga je gotovo nemoguće generalizirati. Pa, dok će vama neka velika Logitechova šlapa od miša predstavljati ekvivalent najboljeg snajpera, netko drugi će u svojoj ručici stiskati neki sićušni miš i njime počistiti sve što živi na virtualnim mapama. Sigurno je samo da svaka od periferija koje predstavljamo u ovoj temi po funkcionalnosti i kvaliteti izrade spada u sam vrh ponude, no prije kupnje uzmite ih najviše kao referencu prije konačnog odabira te svakako isprobajte i druge proizvode u toj klasi.


Logitech G502 Proteus fmt
Logitech G502 Proteus Spectrum


Logitech među gamerima slovi kao brand s kojim se ne može pogriješiti. Dakako, to vrijedi za proizvode koji su specijalno posvećeni igranju, pa nemojte slučajno kupiti neki Logitechov miš samo zato što je izuzetno povoljan, jer se vrlo vjerojatno radi o uredskom komadu perifernog štakora. Miš koji bi trebao zadovoljiti potrebe svakog rekreativnog i profesionalnog gamera zasigurno je Logitech G502 Proteus Spectrum koji je od strane nezavisnih stručnjaka u svijetu proglašavan najboljim „all-purpose“ gaming mišem. To znači da će vam ovaj miš omogućiti podjednako vrhunske performanse u pucačkim igrama, strategijama, MOBA i MMORPG naslovima. Ono što ćete prvo primijetiti na njemu su veliki gumbi na relativno malom profilu, a važne značajke koje ga odlikuju su mogućnost podešavanja težine te kretanja „kotačića“ (scroll wheel), što znači da ćete ga moći učiniti gotovo krutim, ili će se u suprotnom slučaju vrtjeti u potpunosti bez otpora. Na njemu ćete također uočiti da su tipke s bočnih strana postavljene vrlo inuitivno, u što ćete se uvjeriti čim ga uzmete u ruku i počnete koristiti. Mada, nekome s malo većim „šapama“ takav raspored mogao bi stvarati probleme, pa ponovno vrijedi ona uputa da miš svakako isprobate u igri prije kupnje. Odlična stvar je i softver za programiranje tipki, podešavanje funkcija i modova igranja, po kojem je Logitech već dugo godina poznat u svijetu.


ASUS ROG Spatha fmt
ASUS ROG Spatha


Ukoliko želite nabaviti miš koji između ostalih koristi Robin „CrasheR“ Engström, poznati C-S:GO igrač, član švedske reprezentacije i Replay-clan klana, morat ćete zavući ruku „malo“ dublje u džep jer „štakora“ košta više od tisuću kuna. Iskoristit ćemo priliku da vam kažemo kako nije pametno odlučivati o kupnji hardvera i periferne opreme na temelju onoga što koriste i preporučuju profesionalni igrači, jer u njihovim sponzorskim ugovorima stoje stavke koje propisuju opremu koju smiju koristiti u mečevima. Dakako, to ne znači da je ASUS ROG Spatha samo marketinški jak, jer se radi o vrhunskom proizvodu u čijoj su izradi i testiranju sudjelovali upravo pro gameri kao što je CrasheRa, koji sigurno ne bi uzimali u ruke nešto što im ne bi koristilo u skupljanju fragova (čitaj glava protivnika). Ovaj miš posjeduje kvalitetne Omron switcheve koji bi deklarirano trebali izdržati 20 milijuna klikova, kalibraciju senzora površine, kvalitetno kućište od legure magnezija te čak 12 programabilnih tipaka. Tu je i mogućnost rada (igranja) u žičnom i bežičnom modu, kako i obilje dodataka koji će vam stići u paketu s njim, poput docka, punjača, dva dodatna switcha i odvijača za otvaranje kućišta. Posebna zanimljivost je podrška za 3D printanje „gripova“, a o razini ergonomije ne trebamo previše pričati jer taj miš nisu testirali bilo koji gameri, već oni najbolji. Kolika je isplativost ovog miša teško je reći, no ne može se poreći da se radi o doista vrhunskom proizvodu koji će vam na nekom turniru možda stvoriti psihološku prednost kad ga pred drugim igračima počnete izvlačiti iz kutije. 


Razer BlackWidow Chrom fmt
Razer BlackWidow Chroma V2


Pored miša, tipkovnica je još jedno od najvažnijih „oružja“ svakog pravog gamera. U današnje doba, kada se skupi razvikani brandovi isprepliću s jeftinim kineskim proizvodima koji nimalo ne zaostaju za njima po dizajnu i svjetlećim efektima, a i izrada u tvornicama s dalekog istoka je sve bolja, doista nije lako odlučiti se između zavlačenja ruke duboko u džep i kupnje provjerenog branda i naručivanja povoljne azijske tipkovnice preko eBaya. U svijetu Pro Gaminga ljudi nemaju takvih nedoumica, pa će se igrači uvijek odlučiti za proizvod koji je je specijalno rađen za njihovu kliku i profesionalne turnire. Jedan od takvih je i Razer BlackWidow Chroma V2 gaming tipkovnica koja donosi visokokvalitetne mehaničke switcheve koje je Razer godinama usavršavao kako bi zadovoljili lepršanje prstića profesionalaca, kojima je jedino ograničenje u brzini izvođenja akcija upravo u mehanici i odzivu tipaka. Ako niste nikada gledali u ruke pro gamera dok igraju, recimo,  StarCraft, možda vam ovo neće biti jasno, no vjerujte nam da oni koji mogu odigrati deset akcija u sekundi dobro znaju što traže, a to će im pružiti BlackWidow Chroma V2. Mada pro gameri zapravo ne doživljavaju na isti način kao mi „smrtnici“ programabilno pozadinsko osvjetljenje (to im je najmanje važno), ova tipkovnica će vam omogućiti da pomoću sofvera za konfiguriranje zadate light show sa 16,8 milijuna boja, pa će vam se „WSAD“ presijavati kako god želite.


Logitech G413 Carbon fmt
Logitech G413 Carbon


Kao i u slučaju gaming miševa, Logitech je i u domeni gaming tipkovnica jedan od vladara na tržištu i omiljeni odabir mnogih pro gamera. Njegova tipkovnica G413 Carbon „očićena“ je od stvari koje su profesionalcima nepotrebne, pa se nećete moći zabavljati programiranjem rasvjete tipki, već ćete je koristiti isključivo za dugotrajno beskompromisno igranje i (ako bog da), zarađivanje masne love. Iz tog razloga ova tipkovnica izvana djeluje lijepo, ali pomalo spartanski, no pogoni ju vrlo moćan „motor“ u vidu nagrađivanih Romer-G switcheva koji se (poput Razerovih) svakom generacijom poboljšavaju kako bi omogućili vrhunske performanse te izdržali bjesomučne udarce kojima ih gađaju najluđi gameri planeta, a njih ćete moći uputiti najmanje 70 milijuna prije nego što vam neka akcija „zašteka“. Kućište tipkovnice također je izuzetno izdržljivo, što i ne čudi obzirom da je izrađeno od slitine aluminija i magnezija „zrakoplovne klase“. Ako želite da vam se neke tipke koje često koristite posebno ističu, uz tipkovnicu ćete dobiti dodatnih 12 „kapica“ koje možete jednostavno postaviti umjesto određenih standardnih tipaka. Doda li se tome Logitechov gaming softver (LGS) kojim možete programirati specijalno prilagođene funkcije i „makroe“ na F1-12 tipkama, dobili ste ubitačno gaming oružje koje će vam poslužiti za eSports gaming, ali i za kućnu zabavu, obzirom da tipkovnica nije pretjerano skupa za svoju klasu.          


Thrustmaster T Flight fmt
Thrustmaster T-Flight Hotas X Flight Stick


Ukoliko spadate među obožavatelje zrakoplovnih simulacija, na raspolaganju imate veliki broj takozvanih „flightstickova“, odnosno joysticka namijenjenih letenju, od čisto gamerskih, pa sve do poluprofesionalnih i profesionalnih kompleta koji su rađeni prema originalnim upravljačkim komandama sportskih, borbenih i putničkih zrakoplova. Obzirom na takvu širinu, za igranje Flight Simulatora ili slične realistične simulacije moći ćete kupiti opremu koja košta na tisuće eura, pa sve do „igrački“ koje samo izgledom stvaraju dojam „prave stvari“. Mi vam ovom prilikom nećemo preporučiti nešto što će vas koštati kao da kupujete pola pilotske kabine Boeinga 747, već best-buy flight stick branda Thrustmaster, koji se etablirao kao proizvođač pouzdanih i ne preskupih perifernih dodataka poput joysticka i volana. Njegov T-Flight Hotas X Flight Stick sastoji se od joysticka i „poluge“ za potisak (throttle) koja se može odvojiti i omogućiti vam da radni stol prilagodite letenju. Tu je i obilje programabilnih tipki koje možete prilagoditi funkcijama i letjelici kojom prevozite virtualne putnike od Zagreba do New Yorka, ili rušite neprijateljske Migove AIM-9X Sidewinder raketama. Mehanika joysticka i throttlea možda nije u stanju stvoriti osjećaj stvarnih akcija i otpora, no ovaj će vam joystick savršeno poslužiti u letećim simulacijama i arkadama, a posebno ćete ga zavoljeti kada vidite koliko koštaju flight stickovi visoke klase kao što je Hotas Warthog  joystick, koji također proizvodi Thrustmaster. A da ne govorimo o onima iz pro klase.


Robin CrasheR Engstrom fmt
„Gaming gear“ Robina CrasheRa Engströma



Profesionalni gamer, Šveđanin Robin CrasheR Engström, član Team Nordics tima koji je stigao do ovogodišnjeg finala ROG COMMUNITY CHALLENGE GRAND FINAL natjecanja u igri Counter-Strike: GO, preferira periferni hardver koji omogućuje brojna prilagođavanja te koristi više vrsta miševa, uključujući ROG GX1000 Eagle Eye i ROG Spatha. Oprema za igranje je dakako samo manji dio priče o uspjehu u svijetu natjecateljskog igranja video igara, jer dosezanje te razine zahtijeva puno vježbe, učenja taktika, proučavanja protivnika i analiziranja mečeva, a CrasheR za sebe smatra da ne bi trebao biti uzor drugim igračima: „Ne smijete biti poput mene. Ja sam previše samokritičan. Čak i kada je moj tim pobijedio u polufinalu i ušao u finale, ostao sam budan do kasno u noć i pokušavao otkriti gdje smo griješili, a potom sam trenirao u death matchu puna tri sata.“


(Stranica 1 od 7)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 7)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji miš i tipkovnicu odabrati za gaming - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.