10 (dodatnih) stvari koje trebate za prvi let dronom - 5.0 out of 5 based on 1 vote
10 (dodatnih) stvari koje trebate za prvi let dronom

10 (dodatnih) stvari koje trebate za prvi let dronom


Pojedine letjelice dolaze sa svom pripadajućom opremom u kutiji. Za ostale letjelice morate kupiti dodatnu opremu, a Vidilab donosi pregled Top 10 stvari koje trebate za prvi let.

Što sve trebate nabaviti, ovisi od letjelice do letjelice, od kutije do kutije. Ovo su neki od najčešćih dodataka koje ćete morati zasebno kupiti.


kamera
Kamere


Kakav bi to bio dron za snimanje bez kamere? Profesionalni dronovi za snimanje uglavnom se prodaju bez kamere, a vlasniku ostavljaju slatke dileme oko toga s čim raditi. Vaš odabir fotoaparata ili video kamere bi trebao ovisiti isključivo o vašim željama, potrebama i mogućnostima. Video kamere u pravilu nisu toliko dobre za fotografiranje i obratno. Odlični DSLR fotoaparati možda neće biti toliko dobri za snimanje videa. Kad kažemo da bi odabir kamere trebao ovisiti o mogućnostima, referiramo se na modularnost i nosivost drona koji ste odabrali. Jednostavniji dronovi kompatibilni su samo s jednom ili nekoliko vrsta kamera. Isto tako, svaki dron ima određenu maksimalnu nosivost koju biste trebali poštovati ako ne želite da vam se slučajno sruši na glavu.


Gimbal
Gimbali


Ako ne dolazi s letjelicom, za dron morate kupiti i odgovarajući gimbal (nosač i stabilizator kamere), koji u tri osi stabilizira kameru. Postoje dvije vrste gimbala. Prvi tip je univerzalan gimbal na kojeg se može montirati više vrsta kamera. Npr., Roninovi gimbali. Oni su prigodni ako mislite snimati video s više različitih kamera. Drugi tip gimbala su nosači specifično dizajnirani za jedan, određeni model kamere. Primjerice, Zenmuseovi gimbali. Oni su namijenjeni korisnicima koji su se odlučili za jednu kameru i ne žele kompromise u pogledu stabilizacije (trešnje kamere).


objektivi
Objektivi


Najčešće se koriste širokokutni objektivi jer se na njima najmanje primijeti pomak slike u videu uzrokovan trešnjom drona u zraku. Drakulić najčešće koristi objektive od 12 mm (24 mm u crop faktoru) te 45 mm (90 mm u crop faktoru). S objektivima sa žarišnom duljinom od 45 mm se još uvijek može dobiti dobar snimak, ali se naknadno mora urediti u postprodukciji. Objektivi s većom žarišnom duljinom nisu praktični jer je pomak slike na njima mnogo zamjetniji. Kod stavljanja objektiva na kameru, ako to kamera podržava, treba paziti na ukupnu nosivost gimbala i drona.


neural density filter
ND (neutral density) filtri


Za snimanje u zraku svakako se preporučuje korištenje ND filtera, koji smanjuju količinu svjetla koja ulazi u leću. Hoćete li koristiti fiksne ili varijabilne ND filtere, stvar je isključivo osobnih preferencija.


Video link

Video linkovi


Želite li izazvati zavist prijatelja na Facebooku i pustiti live snimku sebe dok upravljate dronom, morat ćete kupiti linkove za prijenos slike uživo. Cjenovno prihvatljivi linkovi proizvođača Connex i Lightbridge daju odličnu sliku, ali prema iskustvu profesionalnog snimatelja Branka Drakulića kojeg smo konzultirali za ovu temu, imaju preveliku latenciju za „pravi“ prijenos uživo. U okršaju ova dva branda, Drakulić bi dao malu prednost Connexu. Za prijenos slike uživo na televiziji, potrebno je uložiti u skuplju opremu, odnosno linkove s cijenom od deset tisuća dolara na dalje.


micro SD kartica

microSD kartice / memorijske kartice


Za ozbiljno snimanje u zraku trebat će vam brze microSD kartice (najčešći memorijski modul za pohranu u većini foto uređaja), minimalno s oznakom Class 10, a preporučljivo s oznakama U1 ili U3 (UHS brzina). Važno je gledati preporuke proizvođača microSD kartica za pojedinu kameru. Pojedini dronovi, kao što je DJi Inspire 2, dolaze s proprietary SSD diskom za snimanje videa.


Drone baterija
Baterije


Određeni dronovi imaju specifično dizajnirane (proprietary) baterije, ostali se voze na pogon „običnih“ Litij-polimerskih ciglica. Litij-polimerske baterije za dron u pravilu imaju veći kapacitet, oko 10000 mAh.


glavni kontroler fmt
Stanice (kontroleri za daljinsko upravljanje)


I ovdje vrijedi stara narodna: „Koliko para, toliko muzike“. Jeftinije stanice su u pravilu nepreciznije te podložnije kvarenju i hakiranju. Skuplje stanice su preciznije, dugovječnije i sigurnije. Pri odabiru stanice treba paziti na broj kanala (naredbi koje možete mapirati na gumbe kontrolera). Ako kupujete dvije stanice za upravljanje jedan dron (za pilota i snimatelja), stanica za pilota bi trebala imati veći broj kanala od stanice za snimatelja, koji uglavnom treba samo naredbe za kontrolu kamere.


osiguranje
Osiguranje


Dron obavezno mora imati osiguranje prema trećim osobama. Postoji i kasko osiguranje, ali ono vrijedi samo u slučaju ako je letjelica nedirnuta. Mislite li raditi bilo kakve preinake na dronu, poput dodavanja kamere, gimbala ili neslužbenih baterija, kasko ne vrijedi.


padobran

Padobran


Ako mislite letjeti u kategoriji C ili D, morate imati ugrađen padobran. Također, padobran morate imati ako želite letjeti s kvadkopterom u kategoriji B.


(Stranica 1 od 11)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 11)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

10 (dodatnih) stvari koje trebate za prvi let dronom - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.