Pogledajte novi Mercedesov infotainment

Pogledajte novi Mercedesov infotainment

Mercedes MBUX raj je za fanove infotainmenta

Sustav putnih računala u automobilskoj industriji sporo se razvija, no implementacije dodatnih sigurnosnih sustava tjeraju inovativnost u novim uzbudljivim smjerovima koji pomažu vozačima donijeti prave odluke u vožnji.

 

Pogledajmo što sve nudi MBUX u novoj B klasi čiji smo infotainment sustav imali prilike isprobati. Sastoji se od dva ekrana koji nadoplatom dodatnog paketa postaju predivni zasloni visoke rezolucije te se njima upravlja gotovo svim aspektima vozila. Naravno, dovoljno su svijetli da dnevna vožnja neće predstavljati nikakav problem što se vidljivosti tiče, dok će njihov fizički dizajn, koji daje dojam kao da su naknadno dodani u vozilo, podijeliti publiku.

 

Sve za vozača

 

Slike infotainmenta 4

Krenimo tako od lijevog zaslona, koji zamjenjuje klasične fizičke pokazivače brzine, kao i informacije sa zaslonom visoke rezolucije preko kojega će vam biti dostupne sve informacije o vozilu koje želite vidjeti, pa i mnogo više. Ovim zaslonom upravlja se malim senzorom na lijevoj strani volana koji reagira kada njime prijeđete prstom te tako omogućuje navigaciju kroz sustav.

Zaslon je standardno podijeljen u četiri dijela: lijevi, desni i srednji dio za prikazivanje različitih informacija te gornji “notch” na kojem se pojavljuju bitne informacije poput temperature i sata, a za te je funkcije i rezerviran. Tri odjeljka ekrana u potpunosti su podesiva, počevši od samog dizajna koji se dijeli u četiri kategorije: klasičan, sportski, progresivan te decentan, a svaka kategorija se može proširiti i na dizajn desnog zaslona.

No ovdje odabir prikaza tek počinje. Kako se radi o ekranu, niste zaključani na klasičan prikaz brzinomjera, već svaki odjeljak može prikazivati jednu od više opcija. Tu su informacije o putovanju, kilometraži, stanju goriva i vremenu putovanja.

 

Slike infotainmenta 2

Druga je opcija prikaz povezanih medija poput vašeg smartphonea ili radio stanica kojima možete lagano upravljati. Ako to želite, cijeli brzinomjer možete zamijeniti jednostavnim satom. Tu je i navigacija, pri čemu će karta s vašom lokacijom i označenim kretanjem do cilja biti prikazani unutar željenog odjeljka ekrana. Srednji zaslon ima par dodatnih mogućnosti poput prikaza udaljenosti iza vašeg auta u susjednim trakama s obje strane vozila kako biste jednostavno mogli znati imate li dovoljno prostora za prijelaz u drugu traku.

Vrlo brzo je moguće postati preplavljen informacijama, no s par jednostavnih pritisaka gumba sadržaj srednjeg dijela zaslona lagano se može raširiti preko cijelog ekrana za puno pregledniji izgled specifične informacije. Naravno, svaki puta kada se odlučite za zamjenu brzinomjera, vaša trenutna brzina bit će vidljiva u digitalnom obliku na gornjoj sredini zaslona. Na ovom zaslonu će se pojavljivati i upozorenja, kao i obavijesti o vozilu, primjerice, koja sjedala nemaju vezani pojas, kada je vrijeme za servis itd. Kako smo već spomenuli, postavljanje većeg broja korisnika koji će voziti auto osigurava da vas uvijek dočekaju i vaše omiljene postavke cijeloga sustava.

 

Svugdje RGB

Desni zaslon koji se ujedno nalazi i na sredini vozila s druge strane ima ogroman broj opcija kojima vozač ne treba posvećivati punu pozornost tijekom vožnje. Do svih općenitih postavki i opcija dolazi se kroz svega nekoliko pomaka prstom, dok općenite postavke sustava i automobila imaju nešto više izbornika. Prije nego što zakoračimo u svijet drugog dijela MBUX-a, obratite pozornost na suptilno ambijentalno svjetlo koje dolazi u svim zamislivim bojama. Proteže se cijelom prednjom stranom vozila, a i stražnja dobiva nekoliko osvijetljenih detalja.

 

Slike infotainmenta 7

 

Rasvjeta naglašava linije dizajna, kao i specifične detalje interijera, čineći noćnu vožnju uistinu zabavnom. Postavke ovog sustava jedne su od glavnih na zaslonu i njima se lagano upravlja. Moguće je samostalno odrediti boju i svjetlinu ili odabrati jednu od predefiniranih animacija koje se kreću vrlo polagano kako ne bi ometale vozača. Tu je i opcija za isključivanje efekta rasvjete, ako baš ne volite uživati u životu. Kako se pokazalo točno i kod računala, RGB rasvjeta automatski čini vozilo 20 % boljim.

 

Nova definicija infotainmenta

Prije samih postavki infotainmenta, istaknimo kako se njime uopće koristi. Dok većina drugih proizvođača ima touchscreen opciju ili touchpad u sredini vozila, Mercedes je otišao korak dalje te svoje korisnike nije limitirao na samo jednu opciju. Tako se srednjim zaslonom može jednostavno upravljati dodirom, koji naravno ostavlja i otiske prstiju. Druga opcija je upravljanje touchpadom na sredini konzole taman ispred oslonca za ruku kako bi vam u svakom trenutku bio nadohvat prsta da jednostavnim swipeom promijenite neželjenu pjesmu.

 

Slike infotainmenta Augmented Reality 2

 

Touchpad ima jasan taktilni odaziv, sličan kratkoj vibraciji mobitela kako bi vam pojednostavio upravljanje sustavom. Tu je i treći način upravljanja ekranom u obliku senzora s desne strane volana, istog poput onog kojim upravljate drugim ekranom na lijevoj strani volana. Tako će svatko moći koristiti svoju omiljenu opciju bez imalo muke.

Osim brige za udobnost, infotainment je podijeljen na još nekoliko glavnih stavki poput navigacije, poziva, radija, općenitih postavki automobila te nove Mercedes Me opcije. Kako bi sve funkcioniralo, vozilo je uvijek, kada je to moguće, povezano na 4G mrežu kako bi dohvatilo sve potrebne podatke u svakom trenutku. Vjerojatno najbitnija od njih je navigacija čiji se dizajn odlično uklapa u sustav te je ekstremno responzivan i na njega nećete morati čekati.

 

Slike infotainmenta 11

 

Tu su 2D i 3D prikaz karte, koji će istaknuti i građevine u vašoj okolici. Ruta se, naravno, može unijeti na sve načine kako ste navikli i na vašem mobilnom uređaju, a jednostavno je napraviti i put s više segmenata s lokacijama na koje želite stići. Jasno je označena i gustoća prometa te prosječno vrijeme dolaska na vaše odredište. Primijetit ćete da ulaskom u svaku od opcija imate i maleni izbornik na dnu s općenitim kraticama koje nude dodatne opcije za prilagodbu.

 

Slike infotainmenta 15

Kao dodatan paket, možete se odlučiti i za najnoviju Augmented Reality opciju unutar karata. Ona dodaje novu dimenziju navigaciji koristeći širokokutnu kameru visoke rezolucije s prednje strane automobila. Standardno će tijekom vožnje biti uključena karta, no oko 200 metara prije skretanja pali se kamera te preko snimke križanja stavlja veliku strelicu s imenom ulice u koju trebate skrenuti, kao i smjer.

Usluga je vrlo precizna i osigurava kretanje na vrijeme bez nagađanja po karti. Kako u ovom paketu dobivate prednju kameru, dodatna mogućnost aktivira se ako ste prvi na semaforu. Nema više saginjanja glave jer u tom se slučaju na srednjem zaslonu pali širokokutna prednja kamera preko koje lagano možete vidjeti svjetla semafora u stvarnom vremenu.

 

Slike infotainmenta 16

Vraćanjem na glavni izbornik imamo još nekoliko općenitih mogućnosti. Tu je radio, koji, kada na njega pritisnete, već ima skenirane sve postaje u vašoj okolici s njihovim imenima i malenim ikonama. Dostupan je i Internet radio. Upravljanje je vrlo brzo i jednostavno te ne odvlači od vožnje. Pored radija tu su i pozivi za koje će vozilo morati biti povezano sa smartphoneom putem bluetootha.

Moramo pohvaliti povezivost jer, primjerice, ako slušate glazbu na mobitelu, bez ikakvog će zastajkivanja biti prebačena na vozilo čim se povežu. MBUX, naravno, podržava i Android Auto, kao i CarPlay opcije od Androida i iOS-a, no imajte na umu da je za njihovu funkcionalnost potrebno, kao i kod ostalih, žicom povezati vaš smartphone s autom, a za to će vam biti potreban USB-C, s obzirom na to da auti imaju samo takav izlaz sa svoje strane. Vi sustavi otvaraju nove mogućnosti upravljanja infotainmenta mobitelom, temeljenom na njihovim zasebnim mogućnostima, što znači da će vam biti omogućene specifične aplikacije s mobitela koje imaju tu funkcionalnost.

 

Slike infotainmenta 5

Tako dolazimo do MercedesMe opcije, najnovije ponude Mercedesa koja je već neko vrijeme dostupna, no sada postaje i jedan od glavnih featurea. Naime, MercedesMe, jednom aktiviran i potvrđen kod vašeg ovlaštenog prodavača, povezuje vaš smartphone s vozilom te vam u stvarnom vremenu pruža pregršt informacija, nalazili se vi u vozilu ili ne.

Osim brojnih opcija koje vam nudi, poput stanja kočnica, svjetala, akumulatora, kilometraže te nadolazećeg servisa i stanja goriva, daje vam obavijesti o tome jesu li vam ostala otvorena vrata na automobilu, jesu li ostali otvoreni prozori te slične informacije. Dat će vam i lokaciju vozila u svakom trenutku, a dobit ćete obavijest i kada je automobil otključan.

 

Otvorna opcije 1

Ostaju još same postavke sustava, koje je ipak teško postavljati u vožnji. Tu možete birati sve od senzora koje želite imati aktivne, poput držanja auta u trenutnoj traci koji će vas trznuti ako primijeti da prelazite, primjerice, punu crtu. Možete postaviti intenzitet i vrijeme reagiranja kako želite. Tu je i pomoć pri parkiranju, kao i sustav stabilizacije vožnje te prepoznavanje vozila ispred koje kada počne kočiti, ako se previše približite, počne kočiti za vas, a sve možete prilagoditi ili isključiti prema želji.

 

Slike infotainmenta 13

 

Naći ćete i postavke asistiranja ograničavanja brzine na temelju ceste na kojoj se nalazite, postavke kamera i senzora mrtvog kuta. Ovisno o paketu koji uzmete, moguće je prilagoditi osjećaj vožnje kod automatskog mjenjača, od komfornog do sportskog, koji prilagođava okretaje kao i čvrstoću ovjesa te tako mijenja ugođaj vožnje.

Naravno, u opcijama sami možete izraditi svoj profil. Tu su i postavke rasvjete, kako ambijentalnog svijetla, tako i trajanje svjetala izvana nakon zaključavanja vozila ili pri njegovom otključavanju. Možete uključiti i zvučnu informaciju kada zaključate vozilo i tada će vam auto kratko zatrubiti kod zaključavanja.

 

Pričaj mi priču

Najzanimljivija stvar ostavljena je za kraj, a riječ je naravno o Mercedesovom Linguatronic sustavu. Sam sustav u višim cjenovnim razredima Mercedesove ponude postoji već godinama, no sada je, mogli bismo reći, usavršen dovoljno da ne prima samo specifične komande, već je njime moguće upravljati i “ljudskim” govorom. Točnije, do sada su se mogle izricati samo specifične komande, no sada je moguće koristiti rečenice kao da razgovarate s drugom osobom, a sustav će pokušati shvatiti vašu želju i onda izvršiti traženi zadatak.

 

Otvorna opcije 5

 

Također je moguće “nastaviti razgovor”, to jest, sustav će razumjeti ako se sljedeća naredba nadovezuje na prethodnu, primjerice, ako tražite navigaciju do nekog grada, a zatim pitate “Kakva je tamo vremenska prognoza?”. Naravno, naš jezik nije podržan, stoga smo se koristili engleskim. Mikrofon se nalazi iznad oba prednja sjedala i tako sustav zna tko mu se obraća.

 

IMG 4638

 

Primjerice, ako suvozač kaže “Hey Mercedes, I’m cold”, samo će njegova strana biti grijana u vozilu. Glasovnim naredbama možete dobiti brojne informacije, poput obližnjih kafića ili restorana, uključiti navigaciju, kontrolirati klima uređaj, kontrolirati ambijentalno svijetlo, otvarati krovni pokrov, ali ne i sam prozor. Odgovori sustava ovisit će i o tome je li dostupna Internet veza.

Piše: Mario Šešlek
Pogledajmo što sve nudi MBUX u novoj B klasi čiji smo infotainment sustav imali prilike isprobati. Sastoji se od dva ekrana koji nadoplatom dodatnog paketa postaju predivni zasloni visoke rezolucije te se njima upravlja gotovo svim aspektima vozila. Naravno, dovoljno su svijetli da dnevna vožnja neće predstavljati nikakav problem što se vidljivosti tiče, dok će njihov fizički dizajn, koji daje dojam kao da su naknadno dodani u vozilo, podijeliti publiku.
 
Sve za vozača
Krenimo tako od lijevog zaslona, koji zamjenjuje klasične fizičke pokazivače brzine, kao i informacije sa zaslonom visoke rezolucije preko kojega će vam biti dostupne sve informacije o vozilu koje želite vidjeti, pa i mnogo više. Ovim zaslonom upravlja se malim senzorom na lijevoj strani volana koji reagira kada njime prijeđete prstom te tako omogućuje navigaciju kroz sustav. Zaslon je standardno podijeljen u četiri dijela: lijevi, desni i srednji dio za prikazivanje različitih informacija te gornji “notch” na kojem se pojavljuju bitne informacije poput temperature i sata, a za te je funkcije i rezerviran. Tri odjeljka ekrana u potpunosti su podesiva, počevši od samog dizajna koji se dijeli u četiri kategorije: klasičan, sportski, progresivan te decentan, a svaka kategorija se može proširiti i na dizajn desnog zaslona. No ovdje odabir prikaza tek počinje. Kako se radi o ekranu, niste zaključani na klasičan prikaz brzinomjera, već svaki odjeljak može prikazivati jednu od više opcija. Tu su informacije o putovanju, kilometraži, stanju goriva i vremenu putovanja. 
Druga je opcija prikaz povezanih medija poput vašeg smartphonea ili radio stanica kojima možete lagano upravljati. Ako to želite, cijeli brzinomjer možete zamijeniti jednostavnim satom. Tu je i navigacija, pri čemu će karta s vašom lokacijom i označenim kretanjem do cilja biti prikazani unutar željenog odjeljka ekrana. Srednji zaslon ima par dodatnih mogućnosti poput prikaza udaljenosti iza vašeg auta u susjednim trakama s obje strane vozila kako biste jednostavno mogli znati imate li dovoljno prostora za prijelaz u drugu traku. Vrlo brzo je moguće postati preplavljen informacijama, no s par jednostavnih pritisaka gumba sadržaj srednjeg dijela zaslona lagano se može raširiti preko cijelog ekrana za puno pregledniji izgled specifične informacije. Naravno, svaki puta kada se odlučite za zamjenu brzinomjera, vaša trenutna brzina bit će vidljiva u digitalnom obliku na gornjoj sredini zaslona. Na ovom zaslonu će se pojavljivati i upozorenja, kao i obavijesti o vozilu, primjerice, koja sjedala nemaju vezani pojas, kada je vrijeme za servis itd. Kako smo već spomenuli, postavljanje većeg broja korisnika koji će voziti auto osigurava da vas uvijek dočekaju i vaše omiljene postavke cijeloga sustava.
 
Svugdje RGB
Desni zaslon koji se ujedno nalazi i na sredini vozila s druge strane ima ogroman broj opcija kojima vozač ne treba posvećivati punu pozornost tijekom vožnje. Do svih općenitih postavki i opcija dolazi se kroz svega nekoliko pomaka prstom, dok općenite postavke sustava i automobila imaju nešto više izbornika. Prije nego što zakoračimo u svijet drugog dijela MBUX-a, obratite pozornost na suptilno ambijentalno svjetlo koje dolazi u svim zamislivim bojama. Proteže se cijelom prednjom stranom vozila, a i stražnja dobiva nekoliko osvijetljenih detalja. Rasvjeta naglašava linije dizajna, kao i specifične detalje interijera, čineći noćnu vožnju uistinu zabavnom. Postavke ovog sustava jedne su od glavnih na zaslonu i njima se lagano upravlja. Moguće je samostalno odrediti boju i svjetlinu ili odabrati jednu od predefiniranih animacija koje se kreću vrlo polagano kako ne bi ometale vozača. Tu je i opcija za isključivanje efekta rasvjete, ako baš ne volite uživati u životu. Kako se pokazalo točno i kod računala, RGB rasvjeta automatski čini vozilo 20 % boljim.
 
Nova definicija infotainmenta
Prije samih postavki infotainmenta, istaknimo kako se njime uopće koristi. Dok većina drugih proizvođača ima touchscreen opciju ili touchpad u sredini vozila, Mercedes je otišao korak dalje te svoje korisnike nije limitirao na samo jednu opciju. Tako se srednjim zaslonom može jednostavno upravljati dodirom, koji naravno ostavlja i otiske prstiju. Druga opcija je upravljanje touchpadom na sredini konzole taman ispred oslonca za ruku kako bi vam u svakom trenutku bio nadohvat prsta da jednostavnim swipeom promijenite neželjenu pjesmu. Touchpad ima jasan taktilni odaziv, sličan kratkoj vibraciji mobitela kako bi vam pojednostavio upravljanje sustavom. Tu je i treći način upravljanja ekranom u obliku senzora s desne strane volana, istog poput onog kojim upravljate drugim ekranom na lijevoj strani volana. Tako će svatko moći koristiti svoju omiljenu opciju bez imalo muke.
Osim brige za udobnost, infotainment je podijeljen na još nekoliko glavnih stavki poput navigacije, poziva, radija, općenitih postavki automobila te nove Mercedes Me opcije. Kako bi sve funkcioniralo, vozilo je uvijek, kada je to moguće, povezano na 4G mrežu kako bi dohvatilo sve potrebne podatke u svakom trenutku. Vjerojatno najbitnija od njih je navigacija čiji se dizajn odlično uklapa u sustav te je ekstremno responzivan i na njega nećete morati čekati. Tu su 2D i 3D prikaz karte, koji će istaknuti i građevine u vašoj okolici. Ruta se, naravno, može unijeti na sve načine kako ste navikli i na vašem mobilnom uređaju, a jednostavno je napraviti i put s više segmenata s lokacijama na koje želite stići. Jasno je označena i gustoća prometa te prosječno vrijeme dolaska na vaše odredište. Primijetit ćete da ulaskom u svaku od opcija imate i maleni izbornik na dnu s općenitim kraticama koje nude dodatne opcije za prilagodbu.
 Kao dodatan paket, možete se odlučiti i za najnoviju Augmented Reality opciju unutar karata. Ona dodaje novu dimenziju navigaciji koristeći širokokutnu kameru visoke rezolucije s prednje strane automobila. Standardno će tijekom vožnje biti uključena karta, no oko 200 metara prije skretanja pali se kamera te preko snimke križanja stavlja veliku strelicu s imenom ulice u koju trebate skrenuti, kao i smjer. Usluga je vrlo precizna i osigurava kretanje na vrijeme bez nagađanja po karti. Kako u ovom paketu dobivate prednju kameru, dodatna mogućnost aktivira se ako ste prvi na semaforu. Nema više saginjanja glave jer u tom se slučaju na srednjem zaslonu pali širokokutna prednja kamera preko koje lagano možete vidjeti svjetla semafora u stvarnom vremenu.
Vraćanjem na glavni izbornik imamo još nekoliko općenitih mogućnosti. Tu je radio, koji, kada na njega pritisnete, već ima skenirane sve postaje u vašoj okolici s njihovim imenima i malenim ikonama. Dostupan je i Internet radio. Upravljanje je vrlo brzo i jednostavno te ne odvlači od vožnje. Pored radija tu su i pozivi za koje će vozilo morati biti povezano sa smartphoneom putem bluetootha. Moramo pohvaliti povezivost jer, primjerice, ako slušate glazbu na mobitelu, bez ikakvog će zastajkivanja biti prebačena na vozilo čim se povežu. MBUX, naravno, podržava i Android Auto, kao i CarPlay opcije od Androida i iOS-a, no imajte na umu da je za njihovu funkcionalnost potrebno, kao i kod ostalih, žicom povezati vaš smartphone s autom, a za to će vam biti potreban USB-C, s obzirom na to da auti imaju samo takav izlaz sa svoje strane. Vi sustavi otvaraju nove mogućnosti upravljanja infotainmenta mobitelom, temeljenom na njihovim zasebnim mogućnostima, što znači da će vam biti omogućene specifične aplikacije s mobitela koje imaju tu funkcionalnost.
Tako dolazimo do MercedesMe opcije, najnovije ponude Mercedesa koja je već neko vrijeme dostupna, no sada postaje i jedan od glavnih featurea. Naime, MercedesMe, jednom aktiviran i potvrđen kod vašeg ovlaštenog prodavača, povezuje vaš smartphone s vozilom te vam u stvarnom vremenu pruža pregršt informacija, nalazili se vi u vozilu ili ne. Osim brojnih opcija koje vam nudi, poput stanja kočnica, svjetala, akumulatora, kilometraže te nadolazećeg servisa i stanja goriva, daje vam obavijesti o tome jesu li vam ostala otvorena vrata na automobilu, jesu li ostali otvoreni prozori te slične informacije. Dat će vam i lokaciju vozila u svakom trenutku, a dobit ćete obavijest i kada je automobil otključan. 
Ostaju još same postavke sustava, koje je ipak teško postavljati u vožnji. Tu možete birati sve od senzora koje želite imati aktivne, poput držanja auta u trenutnoj traci koji će vas trznuti ako primijeti da prelazite, primjerice, punu crtu. Možete postaviti intenzitet i vrijeme reagiranja kako želite. Tu je i pomoć pri parkiranju, kao i sustav stabilizacije vožnje te prepoznavanje vozila ispred koje kada počne kočiti, ako se previše približite, počne kočiti za vas, a sve možete prilagoditi ili isključiti prema želji. Naći ćete i postavke asistiranja ograničavanja brzine na temelju ceste na kojoj se nalazite, postavke kamera i senzora mrtvog kuta. Ovisno o paketu koji uzmete, moguće je prilagoditi osjećaj vožnje kod automatskog mjenjača, od komfornog do sportskog, koji prilagođava okretaje kao i čvrstoću ovjesa te tako mijenja ugođaj vožnje. Naravno, u opcijama sami možete izraditi svoj profil. Tu su i postavke rasvjete, kako ambijentalnog svijetla, tako i trajanje svjetala izvana nakon zaključavanja vozila ili pri njegovom otključavanju. Možete uključiti i zvučnu informaciju kada zaključate vozilo i tada će vam auto kratko zatrubiti kod zaključavanja.
 
Pričaj mi priču
Najzanimljivija stvar ostavljena je za kraj, a riječ je naravno o Mercedesovom Linguatronic sustavu. Sam sustav u višim cjenovnim razredima Mercedesove ponude postoji već godinama, no sada je, mogli bismo reći, usavršen dovoljno da ne prima samo specifične komande, već je njime moguće upravljati i “ljudskim” govorom. Točnije, do sada su se mogle izricati samo specifične komande, no sada je moguće koristiti rečenice kao da razgovarate s drugom osobom, a sustav će pokušati shvatiti vašu želju i onda izvršiti traženi zadatak. Također je moguće “nastaviti razgovor”, to jest, sustav će razumjeti ako se sljedeća naredba nadovezuje na prethodnu, primjerice, ako tražite navigaciju do nekog grada, a zatim pitate “Kakva je tamo vremenska prognoza?”. Naravno, naš jezik nije podržan, stoga smo se koristili engleskim. Mikrofon se nalazi iznad oba prednja sjedala i tako sustav zna tko mu se obraća. Primjerice, ako suvozač kaže “Hey Mercedes, I’m cold”, samo će njegova strana biti grijana u vozilu. Glasovnim naredbama možete dobiti brojne informacije, poput obližnjih kafića ili restorana, uključiti navigaciju, kontrolirati klima uređaj, kontrolirati ambijentalno svijetlo, otvarati krovni pokrov, ali ne i sam prozor. Odgovori sustava ovisit će i o tome je li dostupna Internet veza.
 
Svijetla budućnost
Cjelokupni sustav svakako impresionira svojim mogućnostima, od izbornika, pa do glasovnih komandi i AR mogućnosti. Asistiranje u vožnji je svakako prisutno, no i dalje se zahtijeva vozačeva pažnja, bez obzira na paket za koji se odlučite. Imajte na umu da su zasloni dodatan paket bez kojeg se dobije puno manje “kockastije” rješenje lošijih specifikacija.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pogledajte novi Mercedesov infotainment - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.