Top hardver za početak 2021. godine - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Top hardver za početak 2021. godine

Top hardver za početak 2021. godine

Time-proof tehnologija

Prvi kvartal 2021. godinu možda će vam biti znatno ugodniji ako donesete odluke o kupnji hardvera i gadgeta koji ulaze u trendove i koji će izdržati promjene koje se u tehnološkom svijetu odvijaju svjetlosnom brzinom.

Tijekom protekle 2020. godine, koju će po dobrom pamtiti samo farmaceuti, proizvođači medicinske opreme i službe za dostavu hrane, imali smo priliku vidjeti i isprobati obilje tehnoloških noviteta, koji su redovito završavali na testovima u Vidilabu. Njih smo odlučili rezimirati u zasebnoj temi ovog broja Vidija u kojoj predstavljamo sve najzanimljivije uređaje, hardvere i gadgete koji su postizali najveće ocjene na testovima, no odlučili smo vam kao bonus predstaviti i ono što nazivamo “novogodišnjim tech odlukama“.

Kao što mnogi koriste ulazak u novu godinu za donošenje nekih praktičnih odluka poput prestanka pušenja, smanjenja tjelesne težine, vođenja više brige o obitelji, djeci i starijima, mi smo odlučili donijeti “tech odluke”, koje se odnose na kupnju malih “tehnoloških čuda” koja bi vam trebala omogućiti da budete i ostanete na tragu novih tehnoloških trendova, koristite tehnologije koje će duže vrijeme izdržati promjene ubrzanog tehnološkog svijeta i da čitavu 2021. godinu provedete s uvjerenjem da imate sve što ste si željeli ili što vam je nužno za miran “tehnološki san”.

 

Mobilni uređaji

Kada govorimo o mobitelima, tabletima i prijenosnim računalima, svakako bismo vas trebali upozoriti na nekoliko trendova koji će obilježiti 2021. godinu novim tehnološko-poslovnim odlukama velikih igrača poput Applea, Samsunga, Lenova i Microsofta. Na prvo mjesto stavljamo novi Appleov M1 procesor, prvi ARM SoC proizveden u Cupertinu, koji je izašao pred kraj 2020. godine i počeo se ugrađivati u nove Appleove prijenosnike i mini Mac računala.

Na svim dosadašnjim testovima procesor se pokazao izuzetno brzim i energetski učinkovitim, što ga čini idealnim za “mala” računala, posebice ona namijenjena uredskom poslu, multimediji, surfanju webom i igranju manje zahtjevnih igara. Ova računala čak i u ozbiljnim profesionalnim zadaćama poput obrade fotografije, videa i glazbe, mogu parirati desetak i više puta skupljim Macovima Pro, pod uvjetom da ih ne bacite baš u najteže moguće zadatke poput upravljanja sa 160 kanala u glazbenoj produkciji, obrade videa u 4K ili 8K rezoluciji ili izrade preciznih modela klimatskih promjena.

Ukratko rečeno, kombinacija performansi i energetske učinkovitosti koju donosi M1 predstavlja trenutni vrh ponude u svijetu višenamjenskih prijenosnih računala, dok bi njegova ARM arhitektura tijekom ove godine mogla dovesti do nekih nevjerojatnih proizvoda o kojima do sada nismo niti sanjali. Primjerice, sam Apple je izjavio da ta arhitektura omogućuje da se na Macovima jednog dana nađe Windows 10 on ARM operativni sustav i da odluka o tome hoće li se to jednog dana doista dogoditi ovisi samo o Microsoftu.

Glavni igrač u svijetu ARM arhitekture je dakako Qualcomm, čiji se najnoviji Snapdragon čipovi sve više pojavljuju u računalima pogonjenim Windows 10 on ARM operativnim sustavom Microsofta. Nakon predstavljanja u ARM uređajima poput Acer Spin 7 prijenosnika, Windows 10 on ARM OS danas pogoni brojna prijenosna i 2-u-1 računala, uključujući Samsung Galaxy Book S, Lenovo Flex 5G i Surface Pro X. Kako bi ARM priču još više začinio, Microsoft je lansirao x64 emulaciju, koju već mogu isprobati korisnici njegovog Insider testnog programa, a tijekom 2021. godine bi trebala stići svim korisnicima Windows 10 on ARM uređaja. To znači da ćete na ARM računalima moći pokretati sve aplikacije i igre iz Microsoft Storea za standardne Windowse 10, odnosno nećete morati potražiti specijalne inačice softvera prilagođene tom OS-u.

 

2222

Što ovo sve skupa znači? Mi mislimo da će 2021. godina biti godina ARM-a, jer već i postojeći procesori kakve možete naći u svojim pametnim flagship telefonima bez problema mogu pokretati mnoga računala i pružiti im zavidne performanse. Također, dolaskom novih procesora, poput Snapdragona 888, performanse takvih strojeva će još više porasti, dok će istovremeno puno toga dobroga donijeti baterijama vaših prijenosnika, koje će vam omogućiti znatno duži rad bez “posjete” strujnoj utičnici.

Novi mobilni procesori će, dakako, najviše zabljesnuti u novim pametnim telefonima, posebice onima koji će doći u nekim novim oblicima, koji su se počeli pojavljivati tijekom 2020. godine. Tu posebno ciljamo na telefone s preklopnim savitljivim zaslonima, koji se iz malog praktičnog uređaja za svaki džep transformiraju u uređaje velikih dijagonala zaslona nalik na tablete. Neke među njima smo imali prilike i sami testirati, uključujući Samsung Galaxy Z Flip, Samsung Galaxy Z Fold 2, Motorola Razr i Huawei Mate Xs. Vjerujemo da će tijekom ove godine “foldable” uređaji postati jako popularni, posebice kada im malo padnu cijene, koje su u 2020. bile doista visoke, no to je stara priča kao sa svakom novom tehnologijom koja se pojavi.

Novi čipovi za pametne telefone još više će smanjiti razliku između mobitela i računala. Vaš idući telefon mogao bi vam u potpunosti izbaciti potrebu za računalom, jer će ove godine napokon postati dovoljno jak da na njega možete spojiti monitor/TV, tipkovnicu, miš, igraći kontroler i uživati u radu i zabavi, korištenjem produkcijskog i zabavnog softvera kakav ste donedavno mogli koristi samo na klasičnim desktop i prijenosnim računalima.

 

Hardver za desktop računala

Mada će ARM prijenosnici i pametni telefoni, opremljeni idućom generacijom hardvera, drastično smanjiti razlike između telefona, laptopa i desktop PC-a, to nikako ne znači da će Windows 10, Linux i Mac računalima biti zadan “coup de grace”. Računala u high-end segmentu će bez ikakvih problema preživjeti transformaciju i nadogradnju mobilnih tehnologija iz jednostavnog razloga što će se pred njima naći znatno složenije i zahtjevnije zadaće, koje će tražiti najbrže CPU i GPU procesore AMD-a, Intela i Nvidije, najbržu RAM memoriju i pohranu te najnovija tehnološka rješenja koja će im omogućiti izvođenje najnaprednijih vizualnih i AI zadataka u najvišem profesionalnom segmentu, ali i u, primjerice, gamingu.

Uostalom, postoji jedna stara izreka koja kaže da je jedina zadaća softveraša da svaki najnoviji i najjači hardver koji se pojavi treba “zaklati”. Bez obzira želite li uživati u ray tracingu u nekoj novoj ultra realističnoj igri, izrađivati animacije koje će djelovati poput filma snimljenog filmskom kamerom, modelirati nacrte za 3D isprinte s velikom preciznošću u detaljima, dizajnirati novi automobil ili raketu, da biste dobili glatkoću i brzinu izvođenja profesionalnih i zabavnih aplikacija trebat ćete posegnuti za nekim od novih CPU ili grafičkih čipova.

 

ai 5202865A

Također, da biste ogromne količine podataka koji se stvaraju mogli brzo razmjenjivati ili pohranjivati, morat ćete nabaviti najnoviju ultra brzu memoriju tipa NVMe ili M2, koja dolazi sa sve većim brzinama i kapacitetima te dolazi od strane brojnih proizvođača koji uključuju Samsung, Gigabyte, Corsair, Patriot, SK hynix, WD, Intel i mnoge druge.

 

Nosivi gadgeti

Dobra novogodišnja odluka će vam biti i nabava novog nosivog gadgeta, pri čemu posebno mislimo na pametne satove i narukvice. U tom segmentu tehnologije također se pojavljuje sve jači hardver koji omogućuje procesiranje velike količine podataka bez prevelikog utjecaja na veličinu i težinu gadgeta, kao ni na potrošnju baterije. No, ono što je doista postalo trend su novi i napredniji senzori, koji osim standardnih stvari poput broja pretrčanih koraka i otkucaja srca sada mogu mjeriti i neke druge stvari važne za održavanje kondicije i praćenje stanja zdravlja.

Tako, primjerice, u mnogim Garminovim fenix i Venu satovima i narukvicama imate senzore za mjerenje temperature, kao i takozvane pulsne oksimetre, odnosno senzore za mjerenje zasićenosti krvi kisikom. Ako znate zasićenost kisikom, možete utvrditi kako se vaše tijelo prilagođava na visoke nadmorske visine za alpske sportove i ekspedicije, ali i prepoznati stanja koja najčešće uzrokuju hipoksiju, kao što su primjerice kronične plućne bolesti (astma i kronična opstrukcijska bolest pluća, cistična fibroza, oštećenje stanica pluća u sazrijevanju), cirkulacijski poremećaji, popuštanje srca i drugi čimbenici.

Zanimljiv primjer je i mjerenje temperature koje vam može pomoći čak i u ranom otkrivanju COVID-19 virusa. Garminovi pametni satovi u sebi imaju integriran senzor za mjerenje temperature koji može stalno mjeriti i pratiti vašu tjelesnu temperaturu, samo što im nedostaje namjenski softver koji bi mogao analizirati te podatke i upozoriti vas na mogućnost zaraze COVID-om 19, što bi vam trebalo predstavljati upozorenje da biste se trebali otići testirati. Na svu sreću, postoje i rješenja za te satove koje nudi nezavisna razvojna zajednica “treće strane”, a jedan korisnik na Redditu je temeljem svojeg primjera ukazao na aplikaciju pod nazivom FeverMonitor koja svakodnevno prati razlike u vašoj tjelesnoj temperaturi i šalje vam alarm ako primijeti anomalije.

On se temeljem alarma koji je dobio od svojeg pametnog sata odlučio testirati na COVID-19 i test je bio pozitivan. Mada u tom trenutku nije imao izražene simptome, rano otkivanje koronavirusa mu je omogućilo pravovremenu izolaciju, čime je zaštitio svoju obitelj, prijatelje i poslovne suradnike.

Drugim riječima, pametni satovi i narukvice već odavno ne predstavljaju samo skup i nepotreban nakit, jer se mogu koristiti i za plaćanja, praćenje kondicije, sna i onoga najvažnijeg - zdravlja. Ako bismo trebali izdvojili jednu kategoriju o kojoj biste svakako trebali razmisliti kada donosite “novogodišnje tech odluke”, to bi po nama svakako bila nabava kvalitetnog pametnog sata ili narukvice. Na idućim stranicama možete pogledati naš izbor hardvera i gadgeta za koje mislimo da ih trebate uzeti u razmatranje, ukoliko si želite osigurati kvalitetnu, zanimljivu, pametnu i time-proof tehnologiju koja će vam omogućiti da 2021. godinu “odradite” na najbolji način.

 

(Stranica 1 od 8)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 8)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Top hardver za početak 2021. godine - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.