Windows 10 na mobitelima

Windows 10 na mobitelima

10 poboljšanja koje nam donosi Windows 10 na mobitelima

Pogledali smo u budućnost Windowsa 10 na mobilnim uređajima. Cortana asistent nas je uvjerila kako će sve biti u redu.

Windows Phone je mrtav! Živio Windows 10! Microsoft gradi prvi responzivni operativni sustav koji će se skalirati na ekranima od 4 do 40 inča ili više, ovisno o veličini vašeg monitora. Pritom novi Windowsi, barem što se tiče sučelja, puno više elemenata uzimaju od manjih uređaja, mobitela i tableta. Ipak, i mobilne uređaje na desetki očekuje velik evolucijski pomak, prvenstveno što se tiče integracije s desktopom i Xbox One konzolom te držanja koraka s drugim mobilnim operativnim sustavima.

Kad se Windows Phone 7 prvi put pojavio na pametnim telefonima davne 2010. godine, donio je značajnu prekretnicu u svijet mobilnih operativnih sustava, Microsoftov pristup ovom tržištu te, općenito, izgled usluga kompanije iz Redmonda. Unatoč tome što se u ovih četiri, pet godina Windows Phone nije uspio nametnuti na tržištu kao dominantni ili barem ravnopravan sustav iOS-u ili Androidu, konkurencija je prepoznala najveće prednosti Metro sučelja (ili, kako mu tepaju marketinški magovi iz Redmonda, dizajnerskog jezika) te ih integrirala u svoj dizajn. U međuvremenu, Windows Phone se slabo nosio s inovacijama konkurencije izbacujući nove verzije i značajna unaprjeđenja sustava ubitačno sporim tempom. Pustoš u trgovini aplikacijama da ne spominjemo. Nedavna nadogradnja u obliku Lumije Denim osvježila je osjećaj korištenja ocvalog operativnog sustava, no tek je prelazak na tehnički pregled Windows 10 verzije demonstrirao ponašanje i izgled punokrvnog modernog mobilnog operativnog sustava.
Usprkos tome što su nas cijelo vrijeme tijekom testiranja na slabijem, Nokia Lumia 630 mobitelu pratili bugovi, smrzavanje programa, usporena brzina rada te neusklađena lokalizacija (pola značajki prevedeno na hrvatski, pola na engleski), teško smo mogli zamisliti povratak na Denim nakon nekoliko dana testiranja. Zašto? Imamo deset odgovora na to pitanje. U neke od njih smo se i sami mogli uvjeriti iz prve ruke dok smo za druge dobili nagovještaj izvjesne promjene.


1 - Obavijesti, obavijesti, obavijesti

U suvremenom poslovnom okruženju koji ostavlja malo prostora za manevar, svaka sekunda može biti ključna. Na starom Windows Phoneu gubili smo sekunde, pa i minute, dok nismo došli do prave pločice i odgovorili na poruku, mail, promijenili postavke... Već s Nokijom Denim dobili smo nasušno potrebne funkcije (zavjesa s obavijestima, pločice grupirane unutar foldera), no Windows 10 ide i korak dalje. Zavjesa nudi mnogo više mogućnosti. Nakon što povučete zavjesu, na vrhu će vam se otvoriti četiri "kockice" koje predstavljaju brze radnje, odnosno prečace za brzo podešavanje najvažnijih funkcija (Wi-Fi, svjetlina, lokacija...). Novost je da se ispod tih kockica nalazi Expand gumb koji vam otvara prečace do, u ovom trenutku podržanih, 11 funkcija. Ispod prečaca nalaze se obavijesti s raznih servisa: Facebooka, Instagrama, mail računa... Obavijesti sa svakog centra uredno su odijeljene crtom. Uz svaku obavijest također se nalazi mali Expand gumb koji vam daje nešto opširniji opis notifikacije. Čim ustanovite je li određena obavijest vrijedna vašeg vremena, možete kliknuti na nju i ući u aplikaciju ili je se riješiti swipeom. Obavijesti se prikazuju i na gornjem dijelu telefona u obliku pravokutnika te klikom na isti odmah možete ući u aplikaciju. U Microsoftovom prezentacijskom demou prikazana je mogućnost instantnog odgovora u okviru ispod pravokutnika, odnosno ispod proširene obavijesti unutar zavjese, ali nam je ta opcija, zasad, bila dostupna samo za klasične SMS - ove. Od važnih obavijesti, spomenimo još obavijest na drugom ekranu, tj. desnom ekranu izbornika koji prikazuje zadnje tri instalirane aplikacije.

obav skupa

2 - Organizacija kaosa zvanog postavke

Znate li ovisnike o postavkama koji provode većinu vremena na mobitelu mijenjajući banalne sitnice? Ne na Windows Phoneu. Takvi pacijenti su se odavno izliječili prelaskom na Microsoftovu platformu, zahvaljujući nepreglednom, neorganiziranom i opcijama nakrcanom izborniku postavki bez brze tražilice. Stara bolest mogla bi im se brzo vratiti nakon nadogradnje Windows 10 paketa. Naime, izbornik postavki sad je organiziran u logičnih 10 cjelina, od kojih svaku krasi kratki opis. Primjerice, ispod kategorije postavki za mreže i povezivanje nalaze se tri vrlo prepoznatljiva pojma: Wi-Fi, način rada u zrakoplovu i mreža, koje su ujedno potkategorije ove cjeline. Svaka kategorija sadrži nekoliko potkategorija. Kategorija za mreže i povezivanje ima, osim gorenavedenih opcija, potkategorije za podešavanje senzora podataka, VPN-a i dijeljenja interneta. Neki će sad reći da za podešavanje jedne sitnice trebaju dva do tri klika (ulazak u postavke, klik na kategoriju za mreže i povezivanje, klik na Wi-Fi, podešavanje Wi-Fi veze), dok je prethodni sistem omogućavao da samo s jednim klikom dođete do željenih postavki (Wi-Fi kao zasebna kategorija), no nisu sve kategorije kao Wi-Fi bile zgodno smještene na samom ulazu u aplikaciju postavki. I treba izdvojiti podosta vremena da pronađete i doskrolate se do željene postavke...

post skupa

3 - 3, 2, 1! Tipkaj!

Osim što nam se činila puno preciznijom, tipkovnica je dobila unaprjeđenje u obliku male navigacijske točkice u donjem lijevom kutu, koja podsjeća na ThinkPadov crveni gumb. Ta mala točkica će vam uštedjeti puno vremena pri uređivanju dokumenata, pisanju dugačkih forumskih postova ili jednostavnom guglanju malo dužeg pojma. Naime, jedan od češćih problema s kojima se svakodnevno suočavamo na Windows Phoneu je ispravljanje dosadnih tipfelera. Umjesto da jednim klikom ispred nesretnog slova riješimo sve svoje probleme, sustav nam otežava ispravak označavajući cijelu riječ.
Onda moramo provesti još par sekundi polagano vodeći kursor do spornog slova ili brisati i nanovo napisati istu riječ. Ova mala točkica znatno olakšava brisanje neželjenih slova/riječi jer vam omogućava da se brzo krećete lijevo-desno, gore-dolje po dokumentu, postu i/ili okviru web tražilice za unos pojma/poveznice. Na žalost, ta vrlo korisna točkica nije podržana u 3rd party aplikacijama poput Facebook Messengera ili UC Browsera. No, možda se i to promijeni u međuvremenu. Žalimo i što u ovom buildu nismo mogli isprobati najavljenu mogućnost slobodnog pomicanja tipkovnice po ekranu. Neka nam uz to dodaju red brojki iznad najgornjeg reda slova (ili kao njihove prečace) i bit ćemo savršeno zadovoljni tipkovnicom.

tipk skupa

4 - Plati jednu igru, dobiješ četiri! 

Trgovinawp ss 20150317 0021Sony, Microsoftov najljući rival u gaming areni, već odavno prakticira cross-buy politiku. To znači da možete kupiti igru na PlayStation 3 konzoli i nastaviti s igranjem na PlayStation 4 i Vita konzolama. Naravno, nisu sve igre dostupne u cross-buy, cross-platform (multiplayer okršaji igrača s različitih platformi) i cross-save (pohrana spremljenih pozicija u oblaku) obliku niti su sve cross-buy igre dostupne za navedene PlayStation platforme, no vlasnike Sonyjevih konzola dodatno vežu za brend i potiču daljnju kupnju hardvera. Od samih početaka Windows Phonea, Microsoft se trsio napraviti dostojnu mobilnu gaming platformu, izbacujući ekskluzivne igre vezane uz Xbox brand poput Crackdowna 2: Project Sunbursta, no njihov napori nisu urodili plodom. Ovo im je zadnja šansa da potaknu gamere na kupnju Windows 10 mobitela i ne sumnjamo kako će upregnuti svoje najbolje gaming brandove (khm, khm, Minecraft) u popularizaciju svih vrsta Windows 10 uređaja (računala, Xbox One, tableti, mobiteli) s cross-buy rasprodajama. Streamanje Xbox One igara na PC i tablete da ne spominjemo. Samo se nadamo da će Microsoft ispuniti obećanja.

 

5 - Univerzalne aplikacije, univerzalni OS

Univerzalne aplikacijewp ss 20150317 0023Aplikacije Kalkulator i Photos sjajan su pokazatelj što nas čeka ako se Microsoft bude držao svoje mantre "univerzalnih aplikacija" koje izgledaju sasvim isto na svim vrstama Windows 10 uređaja. Naime, izgled i funkcije kalkulatora i galerije fotki na mobitelu i desktopu su gotovo identične (galerija ima malo više opcija za uređivanje na desktopu). Aplikacije koje bi ih trebale slijediti su redom najvažniji programi na bilo kojem desktop ili mobilnom sustavu: kalendar, mail klijent, office paket...

Word dokumente bismo trebali moći uređivati istovremeno na mobitelu i računalu, a od praktičnih remote control trikova spominje se namještanje postavki s jednog uređaja na drugi. Nije zgorega spomenuti i da je Microsoft na mobilnoj Windows desetki predstavio novu korisnu aplikaciju: Sound Recorder za snimanje glasa.Usto, alarm aplikacija konačno je nadograđena esencijalnim funkcijama: svjetskim satom, mjeračem vremena i štopericom. Zaista je fascinantno kako su ih se inženjeri iz Redmonda sjetili tek sada.


6 - Hej, Cortana! Hoćeš li se udati za mene?

Može li Cortana postati prva stvarna Samantha? Hoćemo li se u nju zaljubiti kad se u svom punom sjaju pojavi na Windows 10 platformama? Vrlo teško. U ovom trenutku, umjetna inteligencija Cortane je tek u povojima. U komunikaciji s ovom osobnom asistenticom, uspjeli smo pretraživati internet, otvarati nove događaje u kalendaru te pronaći lokaciju na kartu. S druge strane, još uvijek čekamo integraciju s aplikacijama poput kamere, alarma i vremena. Usto, na našoj Lumiji 630 trebalo joj je duže vrijeme da odgovori na svaku stavku. A pitali smo ju svašta: tko je osvojio Ligu prvaka, kako napraviti palačinke, koju video igru kupiti itd. Microsoftu se mora priznati izvrsno pretvaranje govora na engleskom u tekst. Bez problema smo surfali web stranicama i tvitali društvenim mrežama, bez da smo taknuli tipkovnicu. Ipak, voljeli bismo podršku za spelling, da Cortana prepozna i automatski pronađe web stranice poput www.vidi.hr. Inače, Cortana se može aktivirati tek ako ste odabrali engleski (United States) jezik i istu regiju u postavkama.

cort skupa 1

cort skupa 2

 

7 - Skype, SMS, Telefon - 3 u 1?

U aplikaciji Telefon dočekale su nas iznenađujuće kozmetičke promjene. Microsoft ovdje želi nagurati što više opcija, ali pitanje je kako? Uz redizajniranu, manju brojčanu tipkovnicu, glasovnu poštu, imenik i tražilicu, na gornjoj strani aplikacije nalazi se nova alatna traka s dva prilično velika kvadrata koji nam prikazuju povijest/popis poziva te Speed Dial funkciju. Ovo su mogućnosti dodane već u 8.1 firmveru, a nalaze se na lijevoj strani trake dok je desna strana potpuno prazna. Znači li to da nas uskoro čekaju nove funkcije na alatnoj traci? Ili Microsoftovi dizajneri još uvijek traže način kako integrirati sve funkcije unutar jednog, konzistentnog izbornika? Bilo kako bilo, već sada nam se jako sviđaju ideje poput Speed Diala. Za razliku od klasičnih metoda brzog biranja gdje određeni, jednoznamenkasti broj asocirate s brojem kontakta, nova aplikacija Telefona vam omogućuje da stavite hrpu kontakata (mi smo ih stavili dvadesetak) na Speed Dial. Zanimljiv i svjež pristup na poznatu shemu "favorita". Zanimljiva je i najava Microsofta da integrira pozive i SMS poruke sa Skype pozivima i porukama od istog kontakta. Opet, nismo bili sreće da isprobamo novi, na tech prezentaciji demonstrirani Skypeov izgled na mobitelu i desktopu, no smatramo da će ovo biti jedan od killer featurea, budući da je Skype multiplatformska aplikacija s ogromnom bazom korisnika.

skype skupa 1
8 - Spartan - 300 puta brži Internet Explorer?

Internet Explorerwp ss 20150317 0022

Microsoft je na predstavljanju Windowsa 10 otkrio novi preglednik Spartan. Uz moderni, minimalistički izgled, možemo očekivati puno bolje performanse, označavanje bilješki na web stranicama kao u dokumentima te integraciju s pametnom Cortanom. Hoće li Spartan zamijeniti Internet Explorer ili će zajedno s njim dolaziti predinstaliran na uređajima, još uvijek nismo sigurni. Znamo tek da bi uskoro trebao doći na desktop verziju tehničkog pregleda, gdje je već moguće uključiti "eksperimentalni" Edge rendering engine. Na žalost, isto nije moguće na mobilnoj verziji gdje caruje klasični Internet Explorer, bez primjetnog poboljšanja u performansama. Ipak, mobilni Internet Explorer doživio je sitne estetske promjene. Slično Googleovu pretraživaču, sad u gornjoj traci možemo odabrati hoće li se naše pretraživanje odnositi na web, karte, slike i sl. A u novoj, donjoj traci, koja ima identičnu funkciju glavnoj tražilici na desktop verziji Windowsa 10, možemo pretražiti određeni pojam na webu ili unutar uređaja.


9 - Samo transparentno i bez muljanja

S Windowsima 10, Microsoft se potpuno okrenuo krajnjim korisnicima mobilnih i desktop uređaja. Širom su otvorili vrata tehnološkim entuzijastima, sveznajućim hakerima i nepopravljivim cinicima, kako bi zauzvrat skupili što više točnih podataka o ponašanju sustava i iskrenih dojmova o korištenju istog. Njihov otvoreni i transparentni stav (skeptici bi nadodali, hinjeni) ovjekovječen je u transparentnom izgledu naslovne stranice. O čemu je riječ? Pločice su sad djelomično prozirne. Ispod njih se jasno nazire pozadinska slika koja daje posebni štih vašem mobitelu, no ne ometa vidljivost, odnosno čitljivost pločica.

pozadina skupa
10 - I za kraj...

Čim se poželimo isključiti od svih obavijesti, aplikacija, poziva, poruka... Log out ekran nas za svaki slučaj podsjeća na sljedeći događaj iz kalendara.

Naoružajte se živcima ako ćete sami instalirati Windows 10 na mobitele

 

Okvir instalacijaCapture001

Ako mislite da je APN kabelska TV mreža, možda biste trebali ponovno razmisliti o instalaciji Windows 10 tehničkog pregleda, upućuje nas Microsoft na glavnoj stranici Windows Insider programa za instalaciju. Vjerujte nam, ako želite ušparati hrpu vremena i živaca, poslušajte njihov savjet. Za razliku od desktop verzije, instalacija Windowsa 10 na mobitelu sve je samo ne bezbolan postupak. Prvo, morate posjedovati jedan od sljedećih mobitela (ovisno o mobilnom operatoru, možda svejedno nećete imati pristup): Lumia 630, Lumia 635, Lumia 636, Lumia 638, Lumia 730, Lumia 830. Zatim, trebate backupirati postavke i podatke s mobitela. Slijedi pridruživanje Windows Insider programu (registracija mailom) i skidanje Windows Insider aplikacije na mobitel. Ukoliko imate predinstaliran Windows 8.1 na mobitelu, 8 GB interne pohrane i stariju verziju softvera od 8.10.14219.341 Lumije Cyan, super. U Windows Insider programu odmah možete odabrati koju verziju tehničkog pregleda želite instalirati. Sporiju, ali stabilniju ili noviju, ali s više mogućnosti. Mi smo odabrali potonju. Ukoliko ste pak uključili (automatsko) ažuriranje i u međuvremenu skinuli Lumiju Denim, prvo ćete morati proći kroz kompliciran proces vraćanja firmvera na staro stanje. To znači da ćete na svom Windows 8 (ili više, programi ne rade na sedmici) operativnom sustavu morati skinuti Windows Phone Recovery Tool ili Lumia Software Recovery Tool. Nakon što vam program prepozna mobitel spojen na računalo, morat ćete pričekati sat, sat i pol vremena (ovisi o brzini veze, mi smo imali klasičan ADSL) dok ne skinete firmver od cca 1,5 GB te flashate mobitel na stariju verziju. Pri ponovnom pokretanju i postavljanju mobitela, morate preskočiti spajanje na Wi-Fi te isključiti automatsko ažuriranje softvera u postavkama. Tek kad ste isključili automatsko ažuriranje, možete ponovno upaliti Wi-Fi i skinuti Windows Insider aplikaciju te odabrati koju verziju tehničkog pregleda želite. Onda ponovno trebate ući u postavke za ažuriranja i kliknuti na gumb za preuzimanje novih ažuriranja. Nakon što ste preuzeli i instalirali prvo ažuriranje, trebate ponovno odabrati koju verziju tehničkog pregleda želite u Windows Insider aplikaciji. Zatim ponovno trebate provjeriti nova ažuriranja u postavkama i pojavit će vam se Windows 10 build. Još “samo” to trebate skinuti i instalirati i imat ćete Windows 10 na svom mobitelu. U prijevodu, ovisno o brzini interneta, čeka vas minimalno nekoliko sati zezancije s mobitelom. Zato si unaprijed spremite par sendviča i džezvu kave.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Windows 10 na mobitelima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.