TELEMETRIJA SURFANJA Može se isključiti samo putem online postavki

Privatnost na Windows 10

Novi Windows je sa sobom donio i nove brige oko privatnosti kosnika. Postavlja se pitanje je li Windows 10 ustvari Agent 0010 u službi Microsofta ili uobičajeni sakupljač telemetrije

Jednu stvar morate odmah znati i oko nje nema okolišanja – Windows 10 špijunira gotovo sve što radite na računalu. Zvuči zastrašujuće. No koliko god zvuči invazivno, Microsoft dozvoljava isključivanje gotovo svih telemetrijskih sakupljača koji bi mogli narušiti privatnost korisnika. Naravno, korisnici su odmah poslije instalacije i updatea automatski uključeni u slanje sve telemetrije, no sakupljanje podataka je moguće isključiti.

Prvi korak kako da riješite prikupljanje podataka je da krenete u postavke pa u izborniku privatnosti prođete kroz svih 13 kategorija i isključite sve stvari koje su vam nepotrebne. U našem slučaju, mi smo isključili sve opcije u prvih 12 tabova, a u 13. tabu smo isključili aplikacije koje ne koristimo. Budući da Cortana nije dostupna u većem dijelu svijeta pa tako ni u Hrvatskoj, njeno šaputanje Microsoftu nam ne zadaje brige, bar ne za sad.

windows 10 privatnost 1

Izbornik privatnosti Nudi 13 kategorija što znači da Microsoft nudi mogućnost detaljnog podešavanja

 

Neke od opcija su relativno logične i jasne, dok su druge pomalo zamršene. Advertising ID je opcija koja dozvoljava stvaranje jedinstvenog korisničkog broja koji vas kao korisnika identificira kompanijama koje provode reklamne kampanje. Unutar njega su sadržani podaci o vašim preferencijama, no ne i vaše ime i prezime. Po funkcionalnosti je slično web cookiesima, no na razini računala. Trenutno se ID iskorištava samo za reklame unutar Windows Store aplikacija. Ako ne želite sudjelovati u Advertising ID-u, isključivanjem opcije se prestaje sa sakupljanjem podataka, a svi do sad skupljeni podaci se brišu.

SmartScreen filters opcija je možda jedna od rijetkih koje može ostaviti uključenima. Opcija bi u teoriji trebala sprječavati slanje malwarea putem Store Appova koji bi mogli inficirati vaše računalo. Typing and writing je možda i najviše zabrinjavajuća opcija. Po nazivu zvuči kao sistemski keylogger koji sve što pišete šalje nazad Microsoftu na obradu. Iako je slična opcija postajala u Technical Preview Windowsa 10, Microsoft tvrdi da se sve što tipkate iskorištava za popravljanje točnosti ispravka netočno napisanih riječi. Microsoft tvrdi da se svi osobni podaci odbijaju, a da se podaci općenito skupljaju nasumično.

Locally relevant content zvuči kao da može biti opcija za praćenje lokalno instaliranih programa, no ono ipak samo provjerava je li jezik namješten na bilo koji drugi osim engleskog. Nekakvu promjenu u radu na računalima s engleskim ili hrvatskim jezikom, s i bez ove opcije nismo primijetili. Odlučili smo ju ipak isključiti – zlu ne trebalo.

Dobar dio ostalih opcija se ponajviše odnosi na Cortanu te njeno skupljanje podataka o korisniku, bez obzira na to da li je ona dostupna u Hrvatskoj ili ne.
Sljedeći korak je isključivanje prikupljanja podataka o surfanju webom. Iako se postavka ne nalazi direktno unutar postavki računala, direktan web link za nju se nalazim u prvom tabu na dnu, pod unosom Manage my Microsoft advertising and other personal info.

Zadnja stvar koju možete učiniti je jednostavno ne koristi Microsoft online account. Iako se podaci po defaultu i dalje skupljaju iako imate lokalni račun, Microsoft time ne mora znati vaše puno ime i prezime. Korištenjem lokalnog accounta ukida se i sinkronizacija korisničkih podataka na Microsoftove servere koji se koriste za ponovnu konfiguraciju računala ili za sinkronizaciju postavki s jednog računala na drugo.

Alternativno, možete iskoristiti DoNotSpy10 aplikaciju, koju smo već preporučili u najboljim alatima za Windows 10. Unutar nje na jednom mjestu možete pronaći sve navedene opcije.

Postavlja se pitanje, zašto to Microsoft uopće čini? Dobro poznati postulat na webu je „ako ne plaćate proizvod – vi ste ustvari proizvod“. Microsoft se skupljanjem podataka o korisnicima nada boljoj izradi i usmjeravanju reklama pojedinim korisnicima, kako bi korisnici vidjeli reklame za proizvode koje bi zaista kupili. Time Microsoft može ciljano drugim kompanijama prodavati fokusna tržišta korisnika, nešto što Google radi već godinama. Microsoft pak u podužem dokumentu i uvjetima korištenja navodi da se podaci o korisnicima skupljaju anonimno, pod jedinstvenim identifikacijskim brojem za svakog korisnika te da se podaci neće iskorištavati za slanje neželjene pošte.

Windows 10 privatnost 3

FIDDLER 4 Iskoristili smo za kontroliranje telemetrije, a onime što smo pronašli u njemu nismo bili oduševljeni

 

Nova stvar koju Microsoft uvodi je pretraživanje licenci za softver instaliran na računalo. Unutar korisničkog ugovora stoji stavka u kojoj će Microsoft pregledavati za updateove programa na računalu, a usput ako primijeti da se radi o piratiziranom softveru – jednostavno ga onemogućiti. Još uvijek nije zabilježen slučaj u kojem Windows blokira pristup piratiziranom softveru, no kako stoji u ugovoru, Microsoft si dozvoljava provođenje ove mogućnosti u nekom budućem dobu. Nakon svih isključenih opcija za slanje telemetrije, ostali smo još uvijek malo skeptični pa smo odlučili i provjeriti da li je telemetrija zaista isključena.

Instalirali smo besplatni Fiddler 4 program za praćenje prometa unutar mreže. Unutar njega vidjeli smo svakakve unose, većina njih prepoznatljiva. Među njima je bila Googleova telemetrija iz Chromea, koji se šalje neovisno o tome koristili Googleovu tražilicu ili ne. Vidjeli smo također i par lokalnih protokola poput PLEX servera. I dalje smo mogli vidjeti da Microsoft prikuplja podatke o nama te ih šalje nazad na Microsoftove servere.

Jedan zabrinjavajući server je ssw.live.com, za kojeg smo istražili da se koristi za OneDrive i neke druge Microsoft servise. Slanje podataka OneDriveu ne bi bilo ništa čudno, da mi OneDrive nismo isključili i koristili lokalni račun umjesto Microsoft Online računa. Nismo previše sigurni o čemu se radi, budući da su svi podaci kriptirani. Može biti da se radi o potvrdi isključene telemetrije za Microsoft, no moguće je da se radi o nečem sasvim drugom.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Privatnost na Windows 10 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.