Alternativni operativni sustavi - 5.0 out of 5 based on 1 vote
OS ODNOSNO WEB U PRVOM PLANU Kod Chrome OS-a, aplikacije koje se mogu instalirati su Chrome Web Appsi

Alternativni operativni sustavi

Nekoć je prva asocijacija na spomen alternativnog operativnog sustava bila neka od izvedenica Linuxa, no u zadnje vrijeme su se pojavile nove opcije s inovativnim idejama

Moramo vam odmah priznati: o Remix OS-u smo već pokušali pisati prošli mjesec. Međutim, tada dostupna verzija još uvijek je bila u Alpha stadiju razvoja. Kompatibilnost je bila mala, a broj bugova obrnuto proporcionalan tome. S odlaskom prijestupnog dana veljače i dolaskom prvog ožujka, svjetlo dana ugledala je prva beta verzija za koju developeri tvrde da je mnogo stabilnija. Beta verzija je dobila podršku i Android x86 zajednice a samim tim je stekla i mogućnost pokretanja na 32-bitnim uređajima. Beta verzija je riješila i pedesetak bugova, a glavna prednost je mogućnost instalacije na HDD. Alpha verziju smo mogli pokretati samo kao live distribuciju, s mogućnošću pohrane korisničkih podataka na USB disk. Tako smo ustvari dobivali prijenosni operativni sustav koji možemo pokretati na bilo kojem računalu. Beta verzija je nešto ozbiljniji operativni sustav, te omogućuje i OTA (Over-the-air) updateove, slične onima kod konvencionalnih desktop operativnih sustava.

OTVOR uz montažu podloge i nekih fora 2 2

Android? Na prvu je nemoguće zaključiti da se kod RemixOS-a radi o Androidu

 

Drugi kandidat koji nam se pokazao kao odličan konkurent je ChromeOS, tj. CloudReady by Neverware. Radi se ustvari o platformi, grublje rečeno, installeru, putem kojeg se ChromeOS može instalirati na bilo koje računalo, bez potrebe za raznim zaobilaznim putevima. Instalacija je jednostavna kao i kod ostalih operativnih sustava a svodi se na raspakiravanje .img datoteke na USB disk. Googlecentrični OS se time može pokretati na bilo kojem komadu hardvera, a budući da su sistemski zahtjevi relativno niski, gotovo je pa idealan za oživljavanje starijeg hardvera.

Chrome OS 10

SPARTANSKI DESKTOP Jednostavni UI je odmah učitao slike koje imamo na Google Driveu kao pozadinu, u ovom slučaju, sliku s testiranja Sony Xperie Z5 Premium

 

Ta ideja je ustvari i glavna misao vodilja ove platforme. Ideja je da stariji hardver, poput računala i laptopa možemo oživjeti novim OS-om, koji većinu pohrane i obrade podataka odlaže na cloud, na mnogo jače servere. Jedan od glavnih use-caseova su škole, koje veoma rijetko dobivaju hardverski upgrade. Većina računala koja se nalaze u školama dovoljno su jaka da pokrenu Chrome OS, pa se cijena od 59 dolara za obrazovne institucije čini mnogo atraktivnijom kupnjom nego kupnja kompletno novog računala. Privatni korisnici, tj. korisnici koji bi Chrome OS koristili za osobne potrebe, ne moraju plaćati licencu, no odriču se Google Managment Console i korisničke podrške, ali ne i kompletnih i automatskih updateova.

 

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Alternativni operativni sustavi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.