Grafičke kartice Pascal i Polaris - 5.0 out of 5 based on 4 votes
Grafičke kartice Pascal i Polaris

Grafičke kartice Pascal i Polaris

Neko novo vrijeme

Sve žešća borba zelenog i crvenog tabora te njihovo predstavljanje novih generacija grafičkih kartica ponovno je urodila plodom za nas korisnike, a o kakvim promjenama se to točno radi odlučili smo provjeriti kroz opsežan usporedni test.


Zima i tmurni dani su nam iza ugla, vrijeme u godini koje je baš po "ćefu" svakog pravog gamera ili onih koji se smatraju takvima. Svi znamo da gaming bez dobrih grafičkih kartica jednostavno ne ide, a dobar dio korisnika je svjestan toga, kao i činjenice da moraju biti spremni odvojiti pristojnu svotu ukoliko žele biti dio tog #PCMasterRace svijeta. Iako nije prošlo niti godinu dana od kada smo se zadnji put pozabavili s okupljanjem grafičkih kartica, od onda do sada dosta toga se promijenilo na tržištu po pitanju ove za neke i najbitnije komponente računala. Prije svega i nVidija i AMD predstavili su svoje novopečene uzdanice, bazirane na potpuno novoj arhitekturi kodnih imena Pascal (nVidija) i Polaris (AMD).

Točka preklapanja

Sada kada se konačno stišao onaj početni hype oko izlaska novih serija grafičkih kartica, kada se i tržište (donekle) stabiliziralo, odlučili smo okupiti oba tabora i vidjeti iz prve ruke što to zapravo oni nude, a možda i prije svega u kakvim se odnosima nalaze, što zanima većinu njihovih potencijalnih budućih korisnika. Ono što je možda interesantno kod ovih generacija AMD-ovih i nVidjinih grafičkih kartica jest to da se u neku ruku nadopunjuju. GTX 1080 i GTX 1070 predstavljaju high-end grafičke kartice, a RX 470 i RX 460 više mainstream skupinu.

Kao što će netko od vas možda i primijetiti, dvije grafičke kartice nismo spomenuli, a njih dvije su ujedno najzanimljivije i također dolaze u sklopu nove generacije - AMD-ova RX 480 i nVidjina GeForce GTX 1060. Ove dvije serije ujedno predstavljaju i točku preklapanja ponude ova dva diva. Ponajprije iz razloga što svojom cijenom i performansama ciljaju upravo na onaj dio skupine korisnika kojih je najviše, a koji istodobno planiraju nešto ozbiljnije igranje i spremni su odvojiti 1.500 do 2.000 kuna za dediciranu grafičku karticu. Uzeli smo po jednog predstavnika iz svake serije za testiranje kako bismo provjerili kolike performanse isporučuje. Pregled apsolutno svih dostupnih modela imate u našoj velikoj infografici.

Koliko jaki CPU?

Na stranu rezultat ove borbe, koja je bila vrlo gusta i čiji ishod možete vidjeti u narednih par stranica; usporedni test smo odlučili dodatno zapapriti kroz razbijanje pojedinih mitova. Kada je u pitanju gaming, pored grafičke kartice druga najvažnija komponenta računala svakako je procesor. Unatrag zadnjih 10 godina i u tom se području dosta toga promijenilo, a jedno od pitanja koje se najčešće postavlja jest to da li je stvarno potreban jaki high-end procesor da bi se moglo bezbrižno igrati, odnosno da bi se performanse kod jačih grafičkih kartica mogle iskoristiti. Mi naravno ne bismo bili mi, a da to nismo išli na svoju ruku provjeriti, pogotovo kada smo došli u priliku da okupimo creme da le creme iz svijeta grafičkih kartica.

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Grafičke kartice Pascal i Polaris - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.