Usporedni test laptopa do 5000 kuna - 4.5 out of 5 based on 2 votes
Usporedni test laptopa do 5000 kuna

Usporedni test laptopa do 5000 kuna

Potraga za najboljim miksom


U kategoriju prijenosnih računala do 5000 kuna smjestili su se uređaji sa SSD-om, i7 procesorom i prilično dobrom grafičkom karticom GTX950MX, ali naravno niti jedan nema sve te komponente.
S obzirom da je AMD Ryzen stigao samo kao desktop procesor, na tržištu prijenosnika i dalje vlada Intel- nVidia osovina, a ono što je primjetno jest rast cijena i prije nekoliko mjeseci ste mogli vidjeti jače (tadašnji hardver) komponente u traženom cjenovnom rangu. Kada smo birali kategoriju za test, prvotno smo zamislili laptope do 4000 kuna, ali smo brzim skenom tržišta uvidjeli da sami ne bi bili sretni s tim uređajima. Ljestvicu smo digli na granicu od 5000 kuna i odabrali osam prijenosnika koji čine presjek aktualne ponude, a ima tu svega.
Laptopi zajedno detalji 4Od dvije-tri generacije starih procesora do odlično opremljenih laptopa s metalnim kućištem i super kombinacijom komponenti. Proizvođači naravno nisu uspjeli ugurati sve ono što bi jedan idealni prijenosnik trebao imati (kao jedan stroj), ali su na našu sreću neki došli prilično blizu toj ideji. Vidjeli smo tako prijenosnike sa SSD-om (po nama must have), kombinacijom SSD+HDD, čak je zalutao i Intelov Core i7 procesor, a većina je laptopa stigla i s dediciranom grafičkom karticom. Da bi se ugurali u što nižu cijenu, svaki je od uređaja morao napraviti i poneki ustupak. Nažalost, rak rana ovih „jeftinijih“ modela i dalje su ekrani. Laptopi zajedno detalji 2
Ipak, ako pažljivo proučite naš usporedni test, počevši od tehnologije i savjeta za kupnju, preko pregleda modela i konačno rezultata detaljnih objektivnih testiranja, vjerujemo da ćete pronaći model čije su vrline baš ono što tražite, a mane ionako nešto na što ne obraćate previše pozornosti. Ako prijeđemo preko činjenice da ovi modeli redom nemaju Windowse (inače bi i za 5 tisuća kuna dobili siročiće) prilično smo zadovoljni što se sve može naći na tržištu. Uz pomoć našeg testa pronađite marker na vama idealnom drvu u pravoj šumi prijenosnih računala.
Linkovi testiranih laptopa možete naći ovdje:
 


Tehnologija

 
Svih osam testiranih prijenosnih računala ima Intelove procesore, a i inače u trgovinama rijetko zaluta neki AMD model. Štoviše, od naše testne skupine, polovica je stigla s novim Kaby Lake modelima. Razlika je u performansama između nekoliko posljednjih generacija, a najstarija na testu je Broadwell generacija stara dvije godine, dok su tri modela sa Skylake arhitekturom. Ako možete birajte novije, zbog ipak postojećeg napretka u performansama, ali i za bateriju laptopa bitnog pomaka u štedljivosti.
Nvidia za gejmanje
Ono na čemu bi mogli profitirati ako uzmete stariji procesor jest ostatak opreme laptopa, jer se onda može naći jača grafika i/ili SSD. Core i3 je dostatan za većinu zadataka, a želite li se igrati na prijenosniku do 5000 kuna najveća je šansa da ćete dobiti snažnu grafičku karticu za ugodnije igranje kao što se na test kod Acerovog modela ušuljala nVidia GeForce 950MX što je već respektabilna gaming oprema. Kad smo već kod grafika, ovisno o ostatku (rezolucija ekrana) moći ćete se igrati i s drugim dediciranim karticama na testu, a čak i integrirane će biti dovoljne za casual igre ili MOBA naslove u kombinaciji s ekranima s 1366 x 768 piksela. Nvidia 950MX dvostruko je jača od najbliže konkurencije, također nVidijine GT940MX, a Kaby Lake integruša u rangu je s 930, 920 modelima iz nVidije i AMD-ovom R5 M430. Nećete dobiti gaming strojeve, ali s tim karticama moći ćete se poigrati (smanjiti detalje, rezoluciju i slični tweakovi).
Tata, kupi sa SSD-omLaptopi zajedno detalji 6
Kod radne memorije preferiramo jasni moto “što više to bolje” pa je naš šampion Lenovo IdeaPad 510 koji stiže s čak 12 GB DDR4 memorije. Ujedno, svi osim Broadwell laptopa stižu s DDR4 memorijom i s prosjekom od 8 gigi smo prilično zadovoljni. Ono što bi svakako trebalo popraviti jest stanje nacije po pitanju SSD u kategoriji laptopa do 5000 kuna. Osim dva modela koji su ugurali SSD, jedan je model pokušao s 500 GB HDD-om ali sa 7200 rpm, a svi ostali utrpali su terabajtni disk vodeći se vjerojatno logikom kupaca da je terabajt ipak terabajt. Ali mi kažemo, ipak je SSD-SSD i komponenta je to koja najviše pridonosi korisničkom iskustvu brzine i responzivnosti pa uvijek glasamo za brzinu SSD-a i praktičnost cloud rješenja i/ili brzog eksternog harda ako imate hrčak skupljačke tendencije.
Više od pola ekrana na testu je FullHD rezolucije i možda će do sljedećeg testa iščeznuti modeli s 1366 x 768 piksela na standardnih 15,6 inča. E, sad rezolucija je jedna priča, a kvaliteta ekrana sasvim druga. I dok kod razlučivosti imamo jasan stav, dajte nam FullHD, kod kvalitete prikaza nekoliko je stavki. Svjetlina ekrana nije tolika boljka kao kutovi gledanja koji su na većini modela dosta loši. Bilo bi prije kupnje dobro napraviti brzi test da se samo malo odmaknete od idealne prednje pozicije i uređaj kojemu se neće izdeformirati prikaz boja je onaj koji vas zanima u ovom cjenovnom rangu. Ima ipak nekoliko solidnih ekrana, ali tu je najveći prostor za napredak kod svih proizvođača, barem dok se ne riješe lagera ovih loših ekrana.
Živjela autonomija
Ono što je jako bitno kod prijenosnih računala jest autonomija baterije, a tu su otkad je Intel izbacio U modele laptopi u zadnjih par godina napravili veliki skok u izdržljivosti baterije. Proučite našu tablicu i odaberite favorita, a kupujete li neki drugi model, iako to nije nužno pravilo, nastojte uzeti prijenosnik s više ćelija u bateriji. 
Apsolutno svi prijenosnici imaju podršku za ac Wi-FI, kao i Bluetooth i jasno Ethernet ako rikne wireless. Što se tiče sučelja, vidjeli smo samo jedan USB Type-C, a većina ima mix između USB 3.0 i 2.0 sučelja. Apsolutno svi dolaze s HDMI izlazom, čitačem kartica i gotovo svi sa starim analognim VGA izlazom, na što nakon iskustva organizacije velike IT Biz Expo konferencije gledamo kao plus, jer kada trebate hrpu laptopa za mnoštvo sadržaja, vjerujte treba još uvijek.
 
 
 
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Usporedni test laptopa do 5000 kuna - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.