Koji laptop izabrati do 6000 kuna? Veliki test Vidilaba - 3.6 out of 5 based on 5 votes
Koji laptop izabrati do 6000 kuna? Veliki test Vidilaba

Koji laptop izabrati do 6000 kuna? Veliki test Vidilaba

Za kraj godine okupili smo na Vidilab testu osam prijenosnih računala za koje smo odredili 6000 kuna kao cjenovnu granicu, ali i uvjete koje bi po nama svaki novi laptop trebao zadovoljiti, a to su FullHD ekran, minimalno 8 GB radne memorije, ugrađeni SSD i za gejmere u nama dediciranu grafičku karticu

Ispod ovog ne ići

Veliki usporedni test laptopa dolazi u zgodno vrijeme darivanja, pa smo na slobodnom tržištu upecali osam modela koji su morali zadovoljiti naše minimalne uvjete. Njih smo postavili kako bismo jednostavno izdvojili bitne stavke koje bi po nama svaki novi prijenosnik trebao imati, odnosno da se u poplavi popusta i akcija ne zabunite s lošim ekranima niske rezolucije, prijenosnikom bez SSD-a koji definitivno najviše pridonosi korisničkom dojmu, premalo RAM-a ili da ne možete pokrenuti niti Tetris.

Ovo s Tetrisom je malo iskarikirano, naravno, ali definitivno smo htjeli postaviti čvrsti okvir, pa smo inzistirali na minimalno 8 GB radne memorije te ugrađenom SSD-u, koji je slobodno mogao doći i u kombinaciji s HDD-om, a za sve nas koji ipak žele malo i gejmati, prijenosnik je trebao imati grafičku karticu (ne samo onu integriranu). 

Zajednički nazivnik za prijenosnike na testu jest: modeli ispod kojih ne treba ići. Iako, primjerice, to što ima dediciranu grafiku ne znači nužno da se odmah možete i igrati. Stoga pažljivo bacite oko na naše detaljno testiranje i opise svakog modela te kroz detaljni Vidilab vodič pronađite idealnu kombinaciju za vaš novi laptop.
Ako ipak vaš budget nije u ovom rangu, u Božićnom palcu za kupnju probrali smo modele do 3500 kuna koji nemaju ove mogućnosti, ali imaju neke svoje dobre strane.

 


Tehnologija

Za sve, pa i za igranje

otvor tehnologija

 

Dok se tržište procesora još oporavlja od Ryzen potresa u desktop svijetu, dominacija Intela je i dalje konstanta kod laptopa. Međutim, posljedica dolaska novih jakih AMD CPU-ova jest i brže izbačena generacija Intelovih desktop i mobilnih procesora, a srećom po naš test, već nam je stigao i jedan uređaj s novom i5-icom. Intel Core i5-8250U ima zamjetno jače performanse od Kaby Lake modela, a razlika raste još više u odnosu na one prijenosnike koji su stigli sa Skylake procesorima. Iako nazivni radni takt nije previsok, četiri fizičke jezgre i osam threadova uz Turbo Boost do 3,4 GHz okrunili su ovaj procesor kao neupitno najjači na testu. Iako kudimo stavljanje već tri generacije starih procesora u prijenosnike. Zapravo, kao prosječan kućni korisnik nećete s i5 modelom previše izgubiti, odnosno oni i dalje donose dovoljno snage. Ako već možete birati, izbjegavajte i3 6006U, ne toliko zbog toga što je on loš, koliko zbog mnogo bolje konkurencije u ovom cjenovnom rangu.

Tehnologija 5

TIPKOVNICA U ovom cjenovnom rangu radi se o modelima približno iste kvalitete. Dva manja modela nemaju numerički dio, a ako možete birati uzmite  modele s pozadinskim osvjetljenjem

 

Htjeli smo pri zadavanju cjenovne granice od 6000 kuna da se s prijenosnikom ipak može i poigrati, čak i nove naslove. Dedicirana grafička kartica nažalost ne znači da ste spremni za gameplay. AMD-ov tabor nudi kartice, barem zasad na našem tržištu, koje su ili slabije ili marginalno jače od integriranih kartica koje Intel isporučuje na svojim procesorima. Kartice smo testirali kroz nekoliko benchmarka i igru Owerwatch koja nije osobito zahtjevna, a popularna je i relativno nova. Ako smanjite rezoluciju na HD i skrešete detalje, moći ćete uživati u casual gamingu. Ipak, za pravi gaming doživljaj, stepenica više je nVidijina ponuda 940MX i pogotovo nove MX150 grafičke kartice s kojom na FullHD rezoluciji možete igrati i nove naslove. Starija GeForce 940 može odraditi posao, ali ćete također ponekad morati tweakati postavke, dok se serije ispod toga, 930 i 920, ako želite gaming zapravo trebaju izbjegavati.

Tehnologija 6

STIGLI I NOVITETI Najbolje CPU i GPU performanse stigle su očekivano s novim Core i5 procesorom osme generacije, a odskočila je i nVidia MX15

 

Samo je jedan prijenosnik na testu stigao s 12 GB radne memorije i to mu je kroz benchmark rezultate dalo određene pomake, a većina je ostala na našem minimumu od 8 GB, što svakako preporučujemo s obzirom na to da bi vam samo Windowsi i npr. Chrome mogli pojesti 4 GB radne memorije. Kaby Lake i osmogeneracijski Inteli dolaze s DDR4 memorijom, Skylake prijenosnici s DD3, što također igra ulogu, mada ni blizu koliko sama količina RAM-a.
SSD je po nama postala nezaobilazna komponenta svakog računala, bilo desktop ili prijenosnog. Dvije su kombinacije dolazile na test, modeli s 256 GB SSD-om i oni s kombinacijom 128 GB i terabajtnog HDD-a. Za obje kombinacije postoje valjani razlozi za odabir. SSD od 256 GB znači da ćete i poneku aplikaciju uz sistemske Windowse moći imati na brzom disku, ali nećete moći biti u hrčak fazi skupljanja na hardu. S druge strane, 128 plus 1TB je kombinacija za one koji žele najbolje od oba svijeta: i količinu podataka i brzinu sustava.
Što se tiče ekrana, vidljiv je napredak u odnosu na stare klasične 1366 x 768 ekrane koji su bili groznih kutova gledanja, isprani i ne baš kvalitetni. U ovu se konkurenciju uguralo nekoliko IPS ekrana i to se definitivno na prvu vidi čim ih upalite, no ni ostali nisu preloši. Dosta se gubi na kutu gledanja po vertikali, ali sve je to u granicama pristojnosti.

Tehnologija 4

LOKACIJA U najmanju ruku neobičan smještaj čitača otiska prsta na Vivobook modelu

 

Najdulje trajanje baterije na našem custom testu puštanja FullHD videa u loopu bilo je oko pet i pol sati, dok je najslabiji imao skoro dva sata manje vrijeme. Po nama su to solidna vremena, ne u rangu ultraprijenosnika, ali vrlo pristojna. Što se tiče opreme, četiri su modela došla s DVD/RW uređajem, jedan je imao VGA sučelje, a uočili smo i Type C USB, dok su zajednički nazivnik za sve HDMI izlaz, čitač SD kartica, mikrofon/slušalice combo, ali i podrška za Bluetooth te Wi-Fi ac standard.

 

Metodologija testiranja

Benchanje i igranje

MetodologijaA

 

Osam probranih uređaja testirali smo kroz naš standardni set benchmark testova koji testiraju procesor, grafiku i diskove. Za gaming sposobnosti, osim sintetičkih benchmarka, igrali smo Overwatch na dvije rezolucije: FullHD pri low detaljima i HD na medium. Baterijski test smo izvodili konstantnom reprodukcijom 1080p videa unutar VLC-a s postavljenim ponavljanjem, s 50% glasnoće i 50% osvjetljenja. Dio testa uključuje i subjektivne ocjene u kategorijama ergonomije i kvalitete ekrana.

Metodologija 2

Udjeli u testiranju za grand prix ocjenu

 


Acer A515-51G-554C

Novi procesor i grafika

aser aspr

PROCESOR: Intel Core i5-8250U 1,6 GHz (6MB Cache), GRAFIKA: nVIDIA GeForce MX150, DISK: 256 SSD, X FAKTOR: Novi Core procesor osme generacije i nova nVidia grafika

 

Acer se na tržištu bori s best buy pristupom u kojem pokušava ponuditi što jači hardver za što nižu cijenu, pa ponekad njegove konfiguracije odskaču jačim ili novijim hardverom. Takav je slučaj i s A515 modelom na našem testu koji je jedini donio nove Intelove procesore osme generacije, ali i novu nVidia grafiku MX150 koja je zamjetno jača od druge najjače na testu, GeForce 940MX.

Acer Aspire 5

PERIFERIJA Prostran touchpad i kvalitetna tipkovnica na aluminijem prekrivenoj unutrašnjosti prijenosnika

 

Acerov model je klasični 15,6 inčni prijenosnik standardne veličine i mase. Krasi ga pomalo ružnjikav perforirani plastični pokrov ekrana, ali i hladni tamni aluminij u unutrašnjosti koji doprinosi ukupnoj čvrstoći i rigidnosti cijelog uređaja. Dobra stvar jest i FullHD ekran koji je IPS tehnologije, što se odmah vidi na kutovima gledanja. Dobra mu je i svjetlina te kontrast. Zvučnici su mu smješteni s donje strane prijenosnika i ne nude neki preveliki spektakl, ali tu je solidan laptop zvuk sa slabom prezentacijom dubokih tonova.

Acer Aspire 7

A GDJE SU NOVA Od sučelja je ovaj prijenosnik opremljen jednim USB 3.0 i dvama USB 2.0 portovima, što je neobično s obzirom na to da ima najnovije procesore i grafiku

 

Ono što je puno zanimljivije na ovom Aceru jest to što su s donje strane posebni otvori za RAM i SSD/HDD zamjenu i nadogradnju koji su lako dostupni, pa pohvaljujemo ovaj potez. Metalna podloga u unutrašnjosti prijenosnika omogućila je čvrstu osnovicu i za punu te vrlo udobnu tipkovnicu.

Acer Aspire 4

 

Pravi aduti ovoga modela već su spomenuti procesor i grafička. Core i5 osme generacije, iako ima oznaku U, ipak ima četiri fizičke jezgre i osam threadova te zamjetno bolje rezultate. Isto je i s MX150 grafikom s kojom se već pristojno možete igrati čak i na medium detaljima kod novijih igara (kod nekih ćete ipak morati smanjiti dio postavki u settingsima). Uz to, prijenosnik stiže s 256 GB SSD-om i 8 GB radne memorije, što smatram minimumom za normalno korištenje novih aplikacija. Na testu baterije nije u samom vrhu.

Acer Aspire 1

TEST ZAGRIJAVANJA

 

Ukupno, radi se o prijenosniku koji u srednju kategoriju donosi nešto jači hardver uz, djelomice, aluminijsko kućište i IPS ekran.

 


Asus Vivobook S510U

U stilu ultrabooka

Vivo 1

PROCESOR: Intel Core i5 7200U 2,5 GHz (3MB Cache), GRAFIKA: nVidia GeForce 940MX, DISK: 256 GB SSD, X FAKTOR: Izrada, prenosivost, ekran

 

Jedini Asus na našem testu uslijed zamjene generacija njihovih uređaja jest S510U, pri čemu nismo sigurni odnosi li se U kao referenca na ultrabook. Što god to slovo u nazivu značilo, dizajn definitivno vuče uzore iz ove prije par godina vrlo popularne kategorije. Metalik siva boja nalazi se na poklopcu ekrana koji je izrađen od aluminija, kao i u unutrašnjosti koja vizualno djeluje poput aluminija, ali se radi o plastici. Unatoč tome, uređaj je čvrst, kompaktan i dopadljiv, a manje će se svidjeti onima koji žele imati lako dostupne RAM i SSD/HDD za nadogradnju, jer je primijenjena unibody filozofija.

Vivo 4

UPS Ogroman i stvarno u redu touchpad, Asus je ukrasio čitačem otiska prsta u kutu

 

Zbog tankog ruba oko ekrana, koji Asus marketinški zove NanoEdge, uspjelo se poraditi na gabaritima, pa je s 1,6 kg mase i svojim manjim dimenzijama dosta prijenosan. Puno bitnija od NanoEdge fore jest kvaliteta ekrana koja je vrlo dobra, i iako bi svjetlina mogla biti izraženija, kutovi gledanja su odlični, a prikaz boja na razini, i ovo je definitivno jedan od boljih monitora na testu.

Vivo 2

NEMA PUNO SUČELJA Ali je tu novi brzi USB Type-C, kao i standardni HDMI

 

Drugi dio za multimedijalni doživljaj nije toliko impresivan. Zvučnici su smješteni na donjoj strani uređaja i nisu osobito glasni. I dok, očekivano, iz ovih malih kutija ne možemo očekivati impresivne niske tonove, prezentacija ostalog spektra čak je zadovoljavajuća.
Tipkovnica nema numerički dio, tipke imaju plitak hod i blago se uvija podloga te bismo u ovom segmentu, za ovakav stil notebooka, očekivali bolje, možda pozadinski osvjetljeno rješenje. Asus je u nekim svojim serijama izbacio bizarno mjesto za otisak prsta, koje se na Vivobooku nalazi na vrlo prostranom touchpadu koji je, izuzevši taj senzor, izveden u jednom komadu s tankom crtom tek blago naznačenim lijevim i desnim tipkama.

Vivo 5

Hardverski je ovo među najjačim uređajima na testu, počevši od Kaby Lake i5 procesora (dvojezgreni) do vrlo solidne i za igre (naš Owerwatch sigurno) dovoljne na ovoj rezoluciji GeForce 940MX (treba smanjiti detalje i/ili rezoluciju za zahtjevnije naslove). Vivobook je jedini model koji je stigao s 12 GB radne memorije i to se itekako odrazilo na neke performanse.

Vivo 3

TEST ZAGRIJAVANJA

 

Asus je ponudio uređaj koji izgledom emulira skupocjene modele poput Dell XPS 13 ili HP EliteBooka. Uštedjelo se na izradi, dok su performanse vrlo zadovoljavajuće, a što je još bitnije, ima vrlo dobar ekran i jednu od izdržljivijih baterija na testu.

 


HP 14-bk009nm

Metalni kompakt

ha pe 14

PROCESOR: Intel Core i5 7200U 2,5 GHz (3MB Cache), GRAFIKA: nVidia GeForce 940MX, DISK: 128 GB SSD + 1TB HDD, X FAKTOR: Hardver s i5, grafikom i SSD/HDD combom

 

Nekoć vrlo mainstream serija iz HP-a, Pavilion, poprimio je malo ekskluzivniju notu na više polja, pa su tako nastale izvedenice poput Gaming, Power i sl. Ovaj model s 14 inčnim ekranom pravi je mali kompaktni ultraprijenosnik s čvrstom metalnom izradom i kvalitetnim IPS ekranom. I dok je Asus sa svojim Vivobookom stavio metalni poklopac na ekran, Pavilion 14 se odlučio za metalni pokrov u unutrašnjosti, a istu metalik sivu boju primijenio je i na plastičnom poklopcu ekrana. S obzirom na manji ekran u odnosu na konkurenciju, manja je i veličina uređaja, a masa mu je vrlo solidnih 1,66 kg, što ga čini vrlo prenosivim i potencijalno dobrim poslovnim all-around strojem.

Pavilion 14 4

DUGULJAST I vrlo dobar touchpad smjestio se ispod tipkovnice s pozadinskim osvjetljenjem

 

Jaka strana mu je, uz ergonomiju, definitivno ekran koji ima odlične kutove gledanja, kako to obično s IPS matricom biva, i koji općenito zadovoljava svojim prikazom boja i svjetline. 
Ispod ekrana nalaze se zvučnici koji imaju logo B&O kraj sebe. Bang audio do izražaja će doći više kod kvalitetnijih izlaza zvuka od malih laptop zvučnika, no treba napomenuti kako je zvučna slika prilično glasna s ne prelošim niskim tonovima i vrlo solidnom prezentacijom srednjih i visokih. Zadovoljni su bili i ljubitelji In Flamesa, ali i hip-hopa u redakciji, puno više nego nekim drugim modelima.

Pavilion 14 2
EKRAN STALAK Donji dio ekrana podilazi ispod kućišta i podiže prijenosnik. Na slici sučelja s desne strane među kojima je i Type-C USB

 

Iako je unutrašnjost složena od aluminija, podloga tipkovnice nije i uvija se pod pritiskom. Tipke su pozadinski osvijetljene, vrlo udobne za pisanje. Tipkovnica nema numerički dio, malo su stisnute tipke za smjer, a ukupan dojam je dobar. Touchpad je duguljast, izveden u jednom komadu bez naznačenih tipki, geste funkcioniraju dobro i nema nekog prigovora na njegovo funkcioniranje.

Pavilion 14 5

 

Hardverski smo vrlo zadovoljni paketom koji je u ovom kompaktnom izdanju ponudio HP. Uz Kaby Lake i5 procesor i 8 GB radne memorije tu je nVidija 940MX koja na FullHD rezoluciji može ponuditi dovoljno FPS-a za ugodno igranje. Na Owerwatchu smo smanjili kvalitetu na Low i dobili oko 36 FPS-a u prosjeku. Tako da, iako nije pravi gamer, definitivno može poslužiti za igranje. Svidjela nam se kombinacija SSD+HDD, kao i ponuda sučelja. Baterija ide preko pet sati korištenja na našem custom baterijskom testu, što je također prilično zadovoljavajuće.

Pavilion 14

TEST ZAGRIJAVANJA

 

S cijenom ispod 6000 kuna, model koji je na granici ultraprijenosnika donosi najbolje od oba svijeta, manje gabarite i masu za prenosivost te vrlo dobar hardver i performanse s bonusom u vidu IPS ekrana.

 


HP 15-bs040nm

Da je jače grafe

 

HP 15 bs040nm 3

PROCESOR: Intel Core i3 6006U 2,0 GHz  (3 MB cache), GRAFIKA: AMD Radeon 520, DISK: 256 GB SSD, X FAKTOR: SSD od 256 GB

 

Standardni 15,6 inčni HP s jednom od nižih cijena na usporednom testu donosi nešto stariji hardver, ali se ističe SSD-om za pristojno korištenje, bez nužnosti za nadogradnjom ili vanjskim diskom. Ovo je jedan od četiri modela na testu koji je stigao s DVD/RW uređajem i kod gabarita se nije pazilo na debljinu, ali pohvaljujemo masu ispod 2 kg. Poklopac ekrana bojom podsjeća na brušeni aluminij, mada se radi o plastici koja se uvija pod pritiskom. Nešto je čvršća tvrda mat crna plastika iz unutrašnjosti koja imitira drvo.

HP 15 bs040nm 1

OLD SCHOOL Za razliku od nekih ultrabook wanna be OLD SCHOOLkonkurenata, ovo je klasični srednjestrujaški laptop s dosta sučelja

 

Kod ove srednjestrujaške kategorije prijenosnika, ekrani su dugi niz godina bili rak rana, a konačnim (prekasnim za sve) prelaskom na FullHD ekrane situacija se malo popravila. Ekran zadovoljava svjetlinom, ne i kutovima gledanja. Kontrast i prikaz boja je solidan, ali zaostaje za IPS konkurentima.  Ispod ekrana nalazi se puna tipkovnica s numeričkim dijelom, nešto manjim tipkama za smjer i uskim enterom. Tipke nemaju preplitak hod, podloga se blago uvija i iako ne odaje dojam pretjerane kvalitete tipkovnica je prilično solidna.

HP 15 bs040nm 5

PERIFERIJA I dok tipkovnica nije oduševila, za touchpad koji se bojom utapa u imitaciji drva hvalimo zbog  posebno odvojene lijeve i desne  tipke

 

Touchpad je duguljast, a pohvaljujemo staromodno odvojene lijevu i desnu tipku. Zvučnici su smješteni na donjoj strani prijenosnika i pohvalno je što su prilično glasni, ali pate od klasičnih mana laptop zvučnika.

HP 15 bs040nm 6

 

 

Za kućnu, office i povremenu multimedija uporabu sasvim su dostatni. Hardverski, među zalihama se sakrio Skylake Intelov Core i3 procesor koji radi u kombinaciji s dovoljnih 8 GB radne memorije i, što je najvažnije, 256 GB SSD-om najzaslužnijim za dobro i responzivno korisničko iskusto.

HP 15

 
TEST ZAGRIJAVANJA

 

AMD Radeon 520 grafika poslužit će za najnezahtjevnije igre ili igranje pri smanjenoj rezoluciji i detaljima, nikako za nekog željnog pravog gejmanja.

 


HP Pavilion 15-cc004nm

Na granici klasa

 Pavilion 15 cc004nm 2

PROCESOR: Intel Core i5 7200U 2,5 GHz (3MB Cache), GRAFIKA: nVidia GeForce 940MX, DISK: 256 GB SSD, X FAKTOR: Zvuk, izrada i sposobna grafika

 

Pavilion branding kao da je počeo označavati malo bolje uređaje, dok je prije ovaj HP podbrand bio sinonim za nižu i srednju kategoriju. Pavilion 15-cc004nm uređaj je kod kojeg se vidljivo mislilo na dizajn. Unutrašnjost krasi brušeni aluminij, a ta shema boja prevladava i na plastičnom ostatku prijenosnika. Poklopac ekrana svojim donjim dijelom kada se skroz nagne može služiti i za blago podizanje laptopa, no zbog toga se ne može približiti otvoru od 180 stupnjeva.

 Pavilion 15 1PREPOZNATLJIVO Sva tri Paviliona imala su isti layout na tipkovnici kao i duguljast izgled touchpada izvedenog u jednom komadu

 

Da je još ekran IPS, za ergonomiju bi dobio značajno bolju ocjenu. Ovako, FullHD ekran solidnih performansi, uz ne baš velike kutove gledanja, pri čemu se slika mijenja više vertikalnom promjenom kuta nego gledanjem sa strane. Ispod ekrana se kao i kod 14-ice nalaze otvori za zvučnike s brandingom Bang & Olufsena. Glasnoćom i kvalitetom zvuka doista odskaču od konkurencije, ali i dalje se radi o laptop zvučnicima s fizičkim ograničenjima.

 Pavilion 15 cc004nm 5

O TYPE-C Ti sučelje bez raširene uporabe s druge strane zasada. Naravno, tu su i sva ostala dugovječnija sučelja

 

Tipkovnica ima isti layout kao druga dva 15 inčna HP-a, s time da se ovdje radi o nešto kvalitetnijoj izvedbi s pozadinski osvijetljenim tipkama udobnima za dulje tipkanje.

 Pavilion 15 cc004nm 3

 

 

Duguljasti touchpad ispod tipkovnice izveden je u jednom komadu, a tijekom korištenja nismo imali s njim problema. Hardverski, ovo je prilično dobro opremljen prijenosnik sa solidnim Kaby Lake i5 procesorom i 940MX grafikom, dovoljnom za igranje i na FullHD rezoluciji uz poneku korekciju u kvaliteti.

 HP 15 cc004nm

TEST ZAGRIJAVANJA

 

Tu su nova sučelja i nema više USB 2.0,  ali iz prošlosti se zadržao čitač/snimač optičkih medija. Uz dobre performanse hvalimo i izdržljivu bateriju.

 


HP Pavilion 15-cc504nm

Sličan, al’ različit

 Pavilion 15 cc504nm 1

PROCESOR: Intel Core i5 7200U 2,5 GHz (3MB Cache), GRAFIKA: nVidia GeForce 940MX, DISK: 128 GB SSD + 1TB HDD, X FAKTOR: SSD-HDD kombinacija

 

Očita razlika između dva Pavilion 15 modela je u boji poklopca ekrana i u izostanku DVD/RW uređaja. Osim tih detalja radi se o izvedbeno istovjetnim uređajima. Kod Pavilion 15-cc504nm plastični poklopac ekrana je tamno plave boje i izgleda prilično dobro, ali je prilično prijemčiv za packe. Ekran je i kod ovog ekrana takav da njegov produžetak ide ispod kućišta.

 Pavilion 15 cc504nm 6

B&O: HP-ov Pavilion trojac sa zvučnicima ispod ekrana ističe se glasnim, ali i kvalitetnim zvukom. Bang & Olufsen zvuk pogotovo dolazi do izražaja kada se priključ na bolje slušalice ili zvučnike

 

Dio sučelja se premjestio na stranu gdje je kod druge 15-ice optički čitač. Osim ovih vizualnih različitosti, ovi modeli dijele identične ekrane, zvučnike, tipkovnicu i touchpad, pa iste stvari vrijede u oba slučaja. Najveća razlika iznutra nalazi se kod diskova, pa tako ovaj model umjesto jednog SSD-a dolazi s kombinacijom manjeg SSD-a i terabajtnog hard diska.

 Pavilion 15 cc504nm 2

 

 

To se nije značajno odrazilo na performanse, ali jest na trajanje baterije. I dok je brat po imenu briljirao postavivši najbolje vrijeme na našem usporednom testu, ovaj je model imao za više od sat i pol slabiji rezultat na našem custom testu baterije. Što se tiče kombinacije SSD i HDD, za sve koji žele više prostora  ovo je definitivno bolji odabir.

 Pavilion 15 cc504nm 3Pavilion 15 cc504nm 4

 

POŠTENA PODJELA S lijeve strane kućišta nalaze se uz kensington lock, dva USB sučelja, combo utor za slušalice i mikrofon i čitač SD kartica

 

Ono što bi po nama bilo idealno jest veći SSD i još HDD, no tada bi cijena znatnije narasla. Oba Paviliona 15 su kvalitetni all-around uređaji dovoljno jaki za većinu zadataka i povremeno igranje.

 HP 15 cc504nm

TEST ZAGRIJAVANJA

 

Nadajmo se da će ostati ove cijene kada se osvježe procesorima osme generacije, koji za i5 modele znače četiri fizičke jezgre i osam threadova.

 


Lenovo IdeaPad 110-15ISK 80UD

i5 i Radeon grafika

 Lenovo 110 3

PROCESOR: Intel Core i5 6200U 2,30 GHz (3 MB cache), GRAFIKA:  AMD Radeon M430, DISK: 256 GB, X FAKTOR: Core i5 i SSD za ovu cijenu

 

Kao naslov zvuči prilično dobro, a u praksi imamo par prigovora na ovu hardversku osnovicu. Intelov model 6200U je iz dvije godine stare Skylake generacije i performansama je zamjetno ispod najnovije osme generacije, a slabiji, ali usporediv, s Kaby Lake modelima. Ukupno, radi se o dovoljno jakom (jači od i3) procesoru, dok se za AMD Radeon M430 ipak ne može reći da je sposobna za ugodno igranje.

Lenovo 110 2

IZBOR BOJA Siva i crna su boje za ovaj laptop koji iznutra nije najljepše dizajniran (subjektivna opaska), ali zato ima solidnu Lenovo tipkovnicu

 

Definitivno se MOBA ili casual igre mogu igrati, mi smo na low detaljima pogurali i Owerwatch, ali to je ipak daleko iza 940 ili MX150 grafike. IdeaPad 110 označava niži segment u Lenovo podjeli prijenosnika, što se vidi na nekim uštedama. Kućište je u potpunosi izrađeno od plastike, pri čemu je poklopac ekrana iznenađujuće čvrst, a unutrašnjost pomalo stilski konfuzna s perforiranim sivim uzorkom i crnom tipkovnicom.

Lenovo 110 7

SVE NA DESNOJ STRANI Mali broj sučelja, samo dva USB-a i HDMI izlaz. Jedini s čitačem kartica s prednje strane uređaja

 

Upravo je tipkovnica svijetla točka ovog prijenosnika, a radi se o klasičnoj chiclet tipkovnici s numeričkim dijelom, udobnim širokim tipkama ne preplitkog hoda i vrlo blagim uvijanjem.

Lenovo 110 5

 

 

Touchpad je relativno malen, s dvije odvojene fizičke tipke. I dok nas je tipkovnica ugodno iznenadila, mali i tihi zvučnik na donjoj strani uređaja je najtiši na testu. Uz to, vrlo je skromnih performansi. Uređaj ima dobar procesor, SSD, FullHD ekran i solidno trajanje baterije. I za sve to zanimljivu cijenu.

Lenovo 110

TEST ZAGRIJAVANJA

 

Ekran je napredak u odnosu na grozne TN 1366 x 768 pikselne zaslone, ali i dalje pati od lošijih, pogotovo vertikalnih, kutova gledanja.

 


Lenovo IdeaPad 510-15ISK 80SR

Rapsodija u bijelom

 

lavovo

PROCESOR: Intel Core i3 6006U 2,0 GHz  (3 MB cache), GRAFIKA: nVidia GeForce 940MX, DISK: 256 GB SSD, X FAKTOR: Ekran

 

Prilično bogato opremljen model 510 iz Lenova možete dobiti i u jačim konfiguracijama od ove sa Skylake Core i3 procesorom. Dizajnerski se barem bojom distancirao od ostatka ponude i kada se zaklopi u potpunosti je bijel uređaj. Iznutra je plastičan, ali s prilično dobrom imitacijom brušenog aluminija.

Lenovo 510 6IZNUTRA NIJE BJEL Jedini bjelko na testu ima iznenađujuće dobru tipkovnicu i staromodni touchpad s odvojenom lijevom i desnom tipkom

 

Ekran je kod IdeaPad 510 modela jedna od jačih stavki, radi se o mat IPS ekranu s odličnim kutovima gledanja i na prvu loptu odmah se vidi razlika u odnosu na druge ne IPS zaslone. Odskače i svjetlinom i kontrastom, ali i prikazom boja.

 Lenovo 510 1

VGA Stari analogni izlaz na prvu loptu bi rekli rijetko tko koristi, ali nađete li se na nekoj konferenciji i trebate se spojiti na stari projektor mogli biste se bez njega naći u problemu

 

Layout tipkovnice uključuje i numerički dio, koji je širinom tipki malo stisnut, čime je ostavljeno dovoljno mjesta za ostale tipke da budu pune veličine, uključući one za smjer i enter.

 Lenovo original 1

 

Tipkovnica je pozadinski osvijetljena, udobna za tipkanje i solidne kvalitete s ipak malim uvijanjem podloge. Touchpad je klasičan s dvije odvojene tipke i nema nekih prigovora. Zvučnici su smješteni s donje strane, za audio doživljaj se brine Harman, što više do izražaja dolazi ako spojite vanjske bolje zvučnike. Solidan je prikaz niskih tonova, ali glasnoća nije među boljima na testu.

 Lenovo 510

TEST ZAGRIJAVANJA

 

Hardverski, solidni Core i3 ipak je već tri generacije star, a iz arhive je i VGA sučelje koje, doduše, nije nužno minus i može biti izrazito korisno. nVidia 940MX pokazala se dovoljnom za igranje čak i novih igara uz pokoji kompromis, a uz naš minimum od 8 GB RAM-a i SSD-om ovo je kvalitetan all-around model. Najveća kvaliteta mu je ipak ekran.

 


Tablica

 

Za detaljniji prikaz, tablicu otvorite u novoj kartici vašeg browsera, ili u novom prozoru.

tabla2

 

tabla33

(Stranica 1 od 11)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 11)
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji laptop izabrati do 6000 kuna? Veliki test Vidilaba - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.