VIDI Project X: Stiglo snažno mikroračunalo za edukaciju i razvoj

VIDI Project X: Stiglo snažno mikroračunalo za edukaciju i razvoj

Novi VIDI Project X

VIDI je kreirao VIDI X - prvo hrvatsko multifunkcijsko mikroračunalo bazirano na dvojezgrenom ESP32 procesoru. Ova platforma je namijenjena za edukaciju te razvoj projekata za mlade startup hi-tech tvrtke ali i ozbiljan embedded development. Let’s rock!

U svakom od nas čuči potencijalni kreativni genij i ponekad je dovoljno samo imati pravi alat za ispunjenje tog potencijala.

Kako VIDI nije samo časopis već tehnološka medijska kuća koja kreira tisuće zanimljivih priča o novim tehnologijama, već dulje vrijeme sanjamo da sami stvorimo upravo takav hi-tech alat koji bi nekim novim Rimcima, Puškarima i Kopićima poslužio kao pomoć u realizaciji kreativnih IT projekata.

Ako ste kao klinac raskapali autiće i razne uređaje da vidite što ih pokreće, svojim ste roditeljima zadavali brige, a vaša igra za njih je bila noćna mora. Ali mi u časopisu VIDI znamo da ste bili samo znatiželjni i da imate taj istraživački duh koji vam govori da se možda u vama krije budući inovator.

vidi x2

 

Od kad smo pokrenuli prvi hrvatski natječaj za inovacije, VIDI e-novation Awards, željeli smo napraviti prvu multifunkcionalnu platformu koja će pružiti nevjerojatne mogućnosti i biti dostupna najširem krugu ljudi. Željeli smo da čitatelji VIDI-a budu kreatori novih hi-tech projekata.

Vjetar u leđa u ostvarivanju ovog sna dali su nam lideri tehnološke scene u Hrvatskoj spomenuti na početku članka, ali i hvalevrijedni STEM projekti koji su u zadnjih par godina pokrenuli iskru i uključili veliki broj djece u programiranje, IoT i robotiku.

Osim učenika i studenata, Project X želi biti platforma za razvoj malim timovima koji razvijaju velike svjetske inovacije, a takvih je Hrvatska prepuna, u što smo se uvjerili organizirajući ovogodišnji VIDI e-novation Awards, natječaj za visokotehnološke inovacije na koji se ove godine prijavilo rekordnih 50 projekata.

 

Sanjaj i ostvari

Projekt X osmišljen je upravo zbog nostalgije za tim vremenom raskapanja i slaganja, namijenjen je upravo onima koji sanjaju, imaju viziju i ideju.

VIDI Project X alat je za mlade i stare genijalce koji imaju ideju za tehnološke projekte, a trebaju poveznicu moćniju od Arduina i drugačiju od Raspberry Pi računala, kao backbone koji će povezati vaše snove sve do ostvarenja.

S obzirom na to da se radi o kartici koja u svojoj viziji spaja „sanjaj“ i „ostvari“ faze projekta, za koji vjerujemo da je potrebna i inovacija, VIDI Project X predstavljen je 5. prosinca 2019. na našoj velikoj VIDI e-novation Awards konferenciji na kojoj nagrađujemo i slavimo inovativne projekte.

Image4

 

Što je zapravo VIDI Project X? Definicija bi moglo biti mnogo, ovisno o namjeni za koju je koristite. Na X-u je moguće u emulatoru pokrenuti originalni Doom ili Duke Nukem.

Na njega možete spojiti dodatne senzore i upravljati sustavom pametne kuće, njegove Wi-Fi i Bluetooth komunikacijske mogućnosti možete iskoristiti za povezivanje s vanjskim sustavom.

VIDI Project X dobro koristi mogućnosti snažnog dvojezgrenog ESP32 procesora pa može poslužiti kao multifunkcijsko mikroračunalo ili kao razvojna pločica, kao učinkoviti HUB za cluster senzora ili za neku potpuno novu namjenu koju očekujemo da zajednica koja će se okupiti oko njega osmisli.

 

Project X svoje je pipke već duboko pustio među najveće hrvatske tehnološke tvrtke koje su nam pomogle i u razvoju projekta.

Ideje i osobiti pogledi iz očiju vrhunskih inženjera tvrtki poput Byte Laba, Rimac automobila i Gideon Brothersa dali su veliki obol u izgradnji VIDI Project X pločice koja se trenutačno nalazi u BETA fazi razvoja, a krajem veljače stiže i finalni produkcijski model koji će se po nekim poboljšanim sitnicama razlikovati od trenutačne beta verzije koja već neko vrijeme kruži među beta testerima.

 

Ima i ekran

VIDI X je temeljen na dvojezgrenom procesoru ESP 32, stiže sa senzorom temperature, Bluetooth i Wi-Fi modulom, mikrofonom i 2,8’’ inčnim ekranom, a detaljnu shemu i konačni popis komponenti dobit ćete u VIDI X Starter KIT-u.

VIDI Project X značajno je snažnija platforma od Arduina, a za razliku od Raspberry Pi računala, ne treba mu operativni sustav.Za pokretanje je potreban izvor napajanja putem 3xAA baterije ili preko USB kabela, a programirati se može na računalu s Windows, Linux ili Mac OS sustavom.

20191025 135328

 

Moguće je raditi u Pythonu, C, C++, JavaScriptu i drugim programskim popularnim jezicima, a na GitHubu VIDILAB-a pripremamo repozitorij firmwarea, softwarea i tutoriala.

Na VIDI Project X, slično kao na Arduino, možete spajati dodatne komponente i senzore, kao i koristiti postojeće projekte koje ste razvili na svom Arduinu. Mogućnosti povezivanja i primjene su ogromne s obzirom na raznolike komunikacijske mogućnosti (Wi-Fi, Bluetooth, IR).

 

Startup tvrtke, hobisti, istraživači, ali i učenici i studenti, s VIDI Project X-om dobivaju platformu pomoću koje mogu upravljati drugim uređajima, razvijati vlastite projekte, koristiti je kao dio postojećih rješenja ili samo igrati retro igre poput originalnog Dooma ili Duke Nukem-a, ali i popularne naslove s gamepadova poput Super Maria.

 

1, 2, 3... lansiranje

VIDI Project X je već stigao, nama i partnerima je mikroračunalo/razvojna pločica u rukama, a produkcijski modeli već su u fazi produkcije. Pa kako do VIDI X mikroračunala? Jednostavno.

Vidi 1275

 

Potrebno je zatražiti šestomjesečnu pretplatu za časopis VIDI i po posebnoj cijeni od 777,00 kuna dobit ćete VIDI X starter kit na svoju adresu. VIDI je prvi časopis u svijetu koji u pretplati dolazi s mikroračunalom pa ćete sigurno biti ponosni što ste dio te priče

Na našem VIDILAB GitHubu bit će spremni prvi projekti kao poticaj, dokumentacija, shema pločice i ostala podrška.

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.