IBM-ovi istraživači objavili "Resistive" čip koji može ubrzati trening AI-a i do 30 000 posto

IBM-ovi istraživači objavili "Resistive" čip koji može ubrzati trening AI-a i do 30 000 posto

Novi izum IBM-a imenom Resistive Processing Unit obećava ubrzanje umjetnog AI-a i do 30 tisuća puta, u odnosu na konvencionalni procesor.

Tyfun Gokmen i Yurii Vlasov u svom službenom izvješću objavili su kako su izumili koncept za novi čip zvan Resistive Processing Unit (RPU) koji ubrzava treniranje Deep Neural Networks (dubokih neuralnih mreži) do 30 tisuća puta, u usporedbi s klasičnim procesorom.

Duboka neuralna mreža je zapravo umjetna neuralna mreža s višestrukim skrivenim razinama koje se mogu trenirati. Te razine se mogu nadzirati ili ne, pružajući umjetnoj inteligenciji da sama uči. Zahvaljujući njoj viđen je veliki pomak u analizirajućim i klasifikacijskim zadacima poput prepoznavanja govora, detekcija objekta itd.

Istraživači koji se bave strojnim učenjem vide potencijal upravo u razvijanju dubokih neuralnih mreži. IBM-ovi istraživači rade na razvijanju veće inteligencije na jednom čipu, vjerujući da je buduća akceleracija moguća tako da se koristi lokalitet i paralelizam algoritama. Kako bi to napravili, uzeli su koncept NVM tehnologije (non-volatile memory).

Također, vjeruju kako bi dizajniranjem novog čipa baziranom na non-volatile memoriji i sa svojim specifikacijama, mogli postići ubrzanje od 30 tisuća posto. Navode kako bi sustav koji posjeduje klaster RPU akceleratora mogao se nositi s Big Data problemima s trilijun parametara koji su nemoguće danas, poput prepoznavanja prirodnog govora, prijevoda svih svjetskih jezika itd.

Ovaj čip je za sad u fazi razvoja, a same non-volatile memorije nisu još ni došle na mainstream tržište, tako da će proći vjerojatno nekoliko godina prije nego što se pojavi na tržištu ovaj čip.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

IBM-ovi istraživači objavili

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.