Ruska vojna istraživačka agencija predstavila vojnog robota Ivana

Ruska vojna istraživačka agencija predstavila vojnog robota Ivana

Ruska verzija američke "DARPA-e" predstavila je vojnog robota sposobnog za pucanje, vožnju atomobila itd.

U posljednjim godinama vidljiv je veliki pomak u razvijanju robota i robotskoj revoluciji koju donose DARPA, Google i Boston Dynamics. Upravo njihovi Atlas roboti iz generacije u generaciju postaju sve napredniji, autonomniji, pametniji i spretniji.

No, ni druge velesile ne zaostaju za razvijanjem robotike. Tako je ruska vojna istraživačka agencija "Fondacija naprednih istraživanja" (FNI), koja je rusku inačica američke vojne istraživačke agencije DARPA-e predstavili robota Ivana, navodi Vidi.hr. Ovog robota već kolokvijalno nazivaju Ivanom Terminatorom i Iron Manom, čije napredne sposobnosti uključuju vožnju automobila i zaobilaženje prepreka, a prema potrebi njime može upravljati ljudski operater u posebnom senzorskom odijelu s udaljenosti od više kilometara.

Za razliku od DARPA-e koja svoje Atlas robote naziva robotima za krizne situacije, čija osnovna uloga bi navodno trebala biti za akcije spašavanja, ruski pandan uopće će se koristiti na bojišnicama, odnosno na mjestima gdje postoje velike opasnosti od vatre, pucnjave, eksplozija i zračenja. Ivan je za sada ipak malo manje napredan u odnosu na Atlasa, jer je tek sada počeo hodati pokretnom trakom, a u stanju je voziti automobil samo u računalnoj simulaciji.

Dugoročni cilj ovog projekta je da se robot osposobi za provođenje čitavog serijala testova koji uključuju savladavanje staze s preprekama, ulazak u automobil i vožnju, te ulazak u sobu i paljenje svjetla.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Ruska vojna istraživačka agencija predstavila vojnog robota Ivana - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.