MIT razvio Swarm, višejezgrenu CPU arhitekturu za veće brzine - 5.0 out of 5 based on 1 vote
MIT razvio Swarm, višejezgrenu CPU arhitekturu za veće brzine

MIT razvio Swarm, višejezgrenu CPU arhitekturu za veće brzine

Nova multi-core CPU arhitektura omogućuje postizanje većih brzina zahvaljujući novom sustavu za dijeljenje zadaća između jezgri.

Znanstvenici Sveučilišta MIT razvili su Swarm, novu višejezgrenu CPU arhitekturu koja može omogućiti postizanje većih brzina zahvaljujući novom sustavu za procesiranje zadaća između jezgri. Swarm je napravljen kao CPU sa 64 jezgre koji bi trebao biti i do 64 puta brži od običnog CPU-a, no kao što je to slučaj s drugim procesorima, nije takav.

Problem dolazi od činjenice da aplikacije koje rade na višejezgrenim CPU-ima trebaju imati prilagođen izvorni kod, razdvojene zadaće, a potom zadaće klasificirane prema prioritetima kako bi se izbjegli problemi s podatkovnim "overwriteom". Novi Swarm sustav dolazi sa specijalnim sklopovljem koje je odgovorno za razvrstavanje zadaća korištenjem "timestampova" i pokretanje zadaća u paralelnom računanju, počevši s najvišim prioritetom. Swarm izbjegava konflikte s pohranom podataka u kojima dvije ili više zadaća pokušavaju zapisivati podatke u isti memorijski registar, na taj način da posebno sklopovlje "backupira" memorijske podatke i dopušta da se zadaće od najvećeg prioriteta prve pokreću, a potom povraća podatke za zadaće nižeg prioriteta.

Tijekom testiranja Swarma, MIT je postigao povećanje brzina računalnih zadaća između 3 i 18 puta u usporedbi s klasičnim višejezgrenim CPU-ima, a programi koji rade na ovoj arhitekturi zahtijevaju jednu desetinu ili manje modifikacija koda u usporedbi s promjenama potrebnim za prilagođavanje softvera namijenjenog klasičnim višejezgrenim procesorima, navodi Vidi.hr.

"Višejezgrene sustave je doista teško programirati", navodi voditelj Swarm projekta Daniel Sanchez. "Morate eksplicitno razvrstati ono što radite u zadaće. Ono što ova arhitektura radi je u osnovi to što uklanja sve vrste eksplicitnih sinkronizacija, kako bi paralelno programiranje učinila znatno jednostavnijim".

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MIT razvio Swarm, višejezgrenu CPU arhitekturu za veće brzine - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.