Nove mogućnosti VEGA kartica definitivno će interesirati high-end korisnike - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Nove mogućnosti VEGA kartica definitivno će interesirati high-end korisnike

Nove mogućnosti VEGA kartica definitivno će interesirati high-end korisnike

S Vega grafičkim karticama AMD donosi velik broj novosti te se vraća na high end scenu nakon dvije godine odkako je R9 Fury prodrmao grafičku scenu.

Svi znamo da high end grafičke kartice mogu obaviti više od samo igranja videoigara. Naravno, u segmentu koji nove Vega grafičke kartice zauzimaju, gaming je u prvom planu. U slučaju da vam zatrebaju veće performanse za produktivne alate, cijena kartica se višestruko množi. No, primjerice snimanje u 4K ili višoj rezoluciji nije ekskluzivno samo za studijske produkcije, nego i "obične smrtnike" s limitiranim buđetom koji se probijaju putem Youtubea ili za filmske projekte. Kada govorimo o obradi videa VRAM od grafičke kartice nije obvezan uvijet, no ubrzava workflow oslobađajući CPU za bržu obradu podataka, a sa većom količinom obrade sa više layerai 3D efekata, VRAM se lagano popuni. Ova priča diže se na novu razinu jednom kada pričamo i o 3D renderiranju putem grafičke kartice. I dok će performanse grafičkog procesora određivati brzinu renderiranja, ako prekoračite ukupan VRAM dostupan programu, program neće biti u mogućnosti renderirati scenu. Dovoljno je pokušati napraviti jednostavan travnjak u 3D svijetu u Blender 3D programu i dostupna memorija vrlo lagano može postati nedovoljna. Sam zahtjev za memorijom je i razlog što velike produkcije posežu za CPU renderiranjem, no i to bi se u skoroj budućnosti moglo početi mijenjati.

AMD2 1

Vega grafičke kartice s ove strane imaju solidnih 8GB VRAM memorije u novom HBM2 pakranju s 484 GB/s brzinom prijenosa podataka, tehnologijom koja bi uskoro trebala zamijeniti klasičnu memoriju na grafičkim karticama. No, postoje korisnici kojima 8 GB jednostavno nije dovoljno. I kada gledamo gaming, trenutni naslovi lako gutaju 5-6 GB VRAM memorije. Za trenutne korisnike, a i da se gameri osiguraju za budučnost kada kupuju Vega grafičku karticu, AMD je svojim driverima omogućio da proširi radnu memoriju grafičke kartice s memorijom od sistema, to jest DDR4 RAMom koji se nalazii u našim računalima. 

Vega HBCC 3

AMD ovu tehnologiju naziv HBCC (High Bandwidth Cache Controller) te omogućuje grafičkoj kartici da koristi više od 8 GB memorije kojom raspolaže. DDR4 RAM je naravno višestruko sporiji te će quad-channel sistem imati 70GB/s maksimalne protočnosti. Tako je moguće držati grafički procesor zaokupljen bez učitavanja podataka sa sporog diska ili rušenja programa zbog nedostatka memorije. Sa naših 32GB DDR4 memorije, AMDov driver dopušta nam da grafičkoj kartici uz 8GB HBM2 memorije dodijelimo još 24 GB RAMa što će zasigurno biti dovoljno za sve trenutne potrebe kupaca.

I dok gameri za sada nemaju potrebu za ovom opcijom, budući naslovi sigurno će biti žedni memorije kako se rezolucije, a s njima i kvaliteta tekstura povećava. AMD najavljuje kako će s vremenom predstaviti dodatne mogućnosti i iskoristivost ove tehnologije te vjeruju da će dobrom softverskom implementacijom ovaj sistem moći bez problema konkurirati veoma skupim rješenjima s vlastitom memorijom.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nove mogućnosti VEGA kartica definitivno će interesirati high-end korisnike - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.