Meltdown i Spectre bugovi zakrpani, Intel jamči neprimjetan utjecaj na performanse

Meltdown i Spectre bugovi zakrpani, Intel jamči neprimjetan utjecaj na performanse

Par dana nakon izlaska buga na svijetlo dana, zakrpe su poslane unutar najnovijih updatea operacijskih sustava te su veće kompanije iznjele svoje nalaze u odnosu na performanse

 

Problem s procesorima poznat je kompanijama već neko vrijeme te je ideja bila da zakrpe budu spremne prije nego li se ode u javnost s njihovim otkrićem. Podsjećamo, bug je otkrio Googleov tim Project Zero te svoje nalaze podijelio s proizvođačima procesora kao i operacijskih sustava kako bi što prije zakrpali vrlo kritičnu grešku s potencijalom za otkrivanje osjetljivih pdoataka trećoj strani.

Intel je objavio da pušta zakrpe za 90% svojih procesora proizvedenih u zadnjih 5 godina kako bi pokrio većinu serverskog tržišta. Prosječan korisnik neće vidjeti nikakav negativan utjecaj dok bi neki specifični procesi vezani uz data centre i cloud servise mogli imati slabije performanse nakon prve zakrpe, no naknadna poboljšanja taj problem bi trebala riješiti. Apple, Microsoft, Amamzon i Google izjavili su kako na svojim servisima nisu primijetili značajne promjene nakon implementacije ove zakrpe.

Microsoft je objavio vijest da su sve verzije zakrpane na njihovim operativnim sustavima za Intel, AMD i ARM procesore te savjetuju uključivanje automatskih nadogradnji radi poboljšane sigurnosti. Savjetuje se i da korisnici provjere na stranicama proizvođača ako se pojavi firmware update da ga se instalira radi pojačane sigurnosti. 

S druge strane, Fortnite, popularna multiplayer igra developera Epic zadnjih par dana ima problema sa stabilnošću svojeg sustava što diže nezadovoljstvo igrača, te su objavili kako je nestabilnost direktno uzrokovana instalacijom zakrpa upravo Meltdown i Spectre bugova. Naime, cijeli njihov sustav koristi Cloud servise te su zakrpe dodatno otežale rad njihovih procesora. Kako bi dočarali problem, objavili su screenshot opterećenja svojih servera u trenutku kada je zakrpa bila implementirana.

Fortnite

Kako je već objavljeno, nove zakrpe utjecati će samo na specifične serverske zadatke te na prosječnog korisnika, gamera, streamera ili content creatora neće utjecati ni na koji način. Osim ako koristi Cloud servise, ili igra Fornite.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Meltdown i Spectre bugovi zakrpani, Intel jamči neprimjetan utjecaj na performanse - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.