Intel predstavio novi čip koji simulira ljudski um

Intel predstavio novi čip koji simulira ljudski um

Loihi, novi čip od intela radi na principu simulacije ponašanja neurona u mozgu stvaranjem novih sinapsi među njima i tako povečavajući vlastite sposobnosti i mogućnosti.

 

Svijet se sve više okreće razvoju umjetne inteligencije, kao i obrade podataka koje je teško optimizirati računanjem na tradicionalnim procesorima.

Loihi, čip od Intela simulira oko 130000 neurona sa mogućnošću međusobnog povezivanja s do 130 milijuna sinapsi poput pravog mozga. Tako čip sam može učiti i poboljšati rad danih zadataka baziranih na razvoju machine learning tehnologija uz puno manju potrošnju energije u usporedbi s tradicionalnim procesorima.

 

Intel Loihi

 

Intel najavljuje da će čip pomoći računalima u samoorganizaciji i donošenju odluka na temelju asocijacija i uzoraka koji su im predstavljeni. Podržavaju učenje s dodatnim parametrima poput učenja s nadzorom, bez nadzora i ostalim paradigmama učenja. Problemi za koje su namijenjeni uključuju planiranje putova, zadovoljavanje uvjeta zadataka, kodiranje, obrada tekstova pomoću rječnika te učenje i adaptacija dinamičnih uzoraka. 

Do tisuću je puta efikasniji od klasičnih procesora u navedenim zadacima, te Intel planira podijeliti čipove sa sveučilištima počevši s prvom polovicom 2018. godine.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel predstavio novi čip koji simulira ljudski um - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.