Nova linija Philips televizora predstavljena u Amsterdamu - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Nova linija Philips televizora predstavljena u Amsterdamu

Nova linija Philips televizora predstavljena u Amsterdamu

TP Vision, vlasnik Philips brenda televizora, novinarima je predstavio svoje planove za 2018. godinu kao i dugoročne ciljeve razvoja.

 



Budućnost je za Philips jasna: 55“+ paneli su fokus razvoja s flagship modelima veličine do 65 inča. Philips smatra kako su to zlatne dimenzije za Europsko tržište s obzirom na želje potrošača i njihove navike te veći paneli, dok impresivni, ne bi privukli puno kupaca. Manji paneli u 40 inčnim dijagonalama i dalje će biti u portfelju, no Philips smatra kako manji televizori ne mogu iskoristiti impresivnu 4K rezoluciju do maksimuma.

Druga tema o kojoj se raspravljalo naravno je i rezolucija budućnosti, to jest 8K o kojem se u svijetu po malo šuška. Problem koji u Philipsu ističu je vrijeme izlaska sadržaja u ovim rezolucijama jer se ne očekuje takav sadržaj prije 2025. godine u nekoj značajnoj mjeri.

Popularnost OLED panela navela je tvornice na bržu proizvodnju tog tipa televizora (LG je dobavljač panela Philipsu), te se očekuju pristupačniji proizvodi u skoroj budućnosti, a dobra 2017. godina potaknula je i implementaciju Philipsovog ponosa i dike, P5 procesora za poboljšanje slike, u srednji cjenovni segment. Naravno, srednji cjenovni segment za njih je oko 1500 eura, no na upit smo doznali da bi ta cijena mogla biti regulirana s obzirom na regiju u kojoj će se televizor prodavati.

Philips TV 12

No, nije bilo riječi samo o hardveru. I softverska strana dobiva facelift te sa svim novim monitorima dolazi i Android 7 Nougat, a od prošlogodišnje linije koja ga još nije dobila treba pratiti vijesti jer će biti nadograđeni oni modeli koji će od nadogradnje vidjeti koristi. Novi mid-range modeli imaju odlično vrijeme reakcije na korisničke naredbe bez nekih dužih čekanja i zastajkivanja, osjećaj koji se obično dobije samo sa premium modelima pametnih televizora. Sve to sada upotpunjuje i Google asistent koji će biti implementiran u svim novim modelima srednjeg cjenovnog razreda i gore. To znači da neće samo moći pretraživati vaše naredbe i prepoznati par ključnih riječi, već će razumijeti i kontekst pitanja, kao Google asistent na vašim pametnim telefonima. Ova interakcija može se izvesti na dva načina: mikrofonom koji stalno osluškuje sobu za ključnom riječi i onda prima naredbe, no svi znamo koliko su korisnici uživali primjerice u toj opciji sa Microsoftovim XboX One Kinectom. Opcija koju je Philips odlučio implementirati je push-to-talk na daljenskom upravljaču koji će jasnije razumjeti naredbe u bučnoj okolini, a prema Philipsu ljudima više nije toliko strano pričati u takve uređaje. Naravno, Google asistent je proizvod koji razvija i održava Google pa on odlučuje i o njegovoj implementaciji te kupnjom novog 2018. modela televizora nećete imati asistenta dok ga Google ne aktivira što bi trebalo biti omogućeno do kraja prve polovice 2018. godine.



Poboljšane su funkcije i Ambilight rasvjete na pozadini televizora te imaju kraće vrijeme odaziva. I povezivanje sa Philips HUE rasvjetom i žaruljama za domove koje mogu služiti kao produžetak Ambilight funkcije je poboljšano te je eliminiran lag koji se pojavljivao povezivanjem više od tri žarulje odjednom. Impresivna je bila i integracija jer sada i vaš Google Home asistent može upravljati tom rasvjetom preko televizora.

Philips TV 13

Osim same tehnologije, predstavljeni su i neki novi modeli o kojima ćemo u detalje jednom kada ih se i dočepamo. Za sada ćete se morati zadovoljiti kratkim opisom i praktičnom tablicom koja objašnjava pojedine mogućnosti novih primjeraka koji izlaze na tržište ove godine.

OLED model 9002 koji je bio toliko nagrađivan dobiti će svojeg nasljednika pod kodom OLED 973. U srcu događanja ostaje P5 procesor slike, dobivate 65 inča dijagonale, naravno 4K rezoluciju, no tu su i premium dizajn postolja koji u sebi krije daleko bolju akustiku od svog prethodnika. Dok je prva verzija imala jedan bass, novi model ih ima tri za još bolji zvučni doživljaj. I nešto elektronike je prebačeno u postolje te su samo eksterne konekcije još vidljive na poleđini uređaja. Tu je i novi daljinski upravljač koji će dolaziti dodatno sa standardnim QWERTY daljinskim na koji su se kupci navikli. Novi daljinski je minimalističkog dizajna te se i očekuje da interakcija bude svedena na glasovne naredbe. Vidjeti ćemo kakvu reakciju na novi dizajn ima generalni korisnik jednom kada se pojave na tržištu.

Philips TV 2

Za ovu godinu očekuju se još dva druga primjerka u OLED ponudi od Philipsa, a to su 873 i 803 modeli sa jednako impresivnom slikom, no još skromnijeg dizajna, do te točke da je Philips odlučio maknuti branding i utisnuti ga samo na jedan dio stalka.

Ostali, možda nama najzanimljiviji modeli nalaze se u srednjem segmentu te koriste LCD tehnologiju. Modeli u 7000 i 8000 seriji sada imaju Philipsov flagship P5 procesor koji će značajno poboljšati doživljaj slike. Za sada je najavljeno pet primjeraka s različitom ponudom ostalih funkcija. Za seriju 6000 i niže još se ne zna što bi točno mogli očekivati, no FullHD paneli i Picture Performance indeks (PPI) od 200 – 500 se može očekivati (u usporedbi s 1600 – 2900 za televizore sa P5 procesorom). Novi standard digitalnog signala kao i nadolazeće prvenstvo svakako će značajno utjecati na ovogodišnju ponudu televizora te ćemo ju budno pratiti.

Philips TV 1

Za kraj, u Philipsu su nam pokazali neotkriveni prototip panela koji će naslijediti trenutnu postavu te se glavni sastojak nalazi u novom procesoru za obradu slike koji bi trebao naslijediti trenutni P5. Usporedili smo sliku sa sadašnjom 9002 ponudom i rezultati su impresivni kao i kada je 9002 bio prvi puta predstavljen.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nova linija Philips televizora predstavljena u Amsterdamu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.