Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2

Sony nam je napokon isporučio moderni flagship koji slijedi trendove industrije, kako pozitivne tako i negativne

Nova snaga

 

Sony je poznat po svojem OmniBalance dizajnu, koji su obilježavale ravne linije i prilično oštri kutovi, što je Sonyeve uređaje činilo lako prepoznatljivima u moru klonova na tržištu. Sonyev novi dizajn napokon nam pruža zaslon omjera 18:9, no isto tako zakrivljuje pozadinu uređaja.


Glavni problem Xperie XZ2 njezin je dizajn. Debljina od 11,1 milimetara neoprostiva je za uređaj koji spada u generaciju gdje je većina uređaja debljine ispod 8 milimetara. Čak i uz zakrivljenu pozadinu uvijek osjećate da držite vrlo debeo uređaj, što uz ostale dimenzije stvara prilično loše ergonomsko iskustvo. Zbog zakrivljene pozadine, čitač otiska prsta i kamera pomaknuti su prema dolje, što dodatno otežava korištenje Xperie XZ2 jer je vrlo teško pogoditi čitač otiska prsta, koji je k tome prilično neresponzivan i neprecizan. Sve što smo tražili od Sonyja zaslon je omjera 18:9, no Sony je htio radikalan redizajn koji će se svidjeti rijetkima, a osobito fanovima njihova OmniBalance dizajna.

Xperia XZ2 1 2



Xperiu XZ2 pokreće Qualcomm Snapdragon 845 SoC, koji sačinjavaju osmojezgreni procesor s četirima Kryo 385 Gold jezgrama radnog takta 2,7 GHz i četirima Kryo 385 Silver jezgrama radnog takta 1,7 GHz uz grafički procesor Adreno 630. Budući da se radi o najnovijem Qualcommovu chipsetu, performanse predstavljaju sam vrh ponude. Bez obzira na težinu zadatka, nismo primijetili zastoje u bilo kakvom obliku. Xperia XZ2 pravi je gaming stroj. Adreno 630 se čak i s najzahtjevnijim igrama nosi s lakoćom.

Zaslon je IPS LCD FHD+ rezolucije i dijagonale 5,7 inča te je jedno od ugodnih iznenađenja ovoga uređaja. Iako nije na razini Super AMOLED zaslona, reprodukcija crne, kao i svih ostalih boja uistinu je odlična. Usudili biste se reći da se radi o najboljem IPS LCD zaslonu na tržištu, zaista je toliko impresivan.

Xperia XZ2 3



Unatoč debljini kućišta, koja je skoro dvostruko veća od one konkurentskih uređaja, Sony je svejedno odlučio s Xperie XZ2 ukloniti 3,5-milimetarski utor. Budući da su prijašnje generacije Sonyjevih flagshipova imale isti certifikat vodootpornosti, to očito nije razlog micanja tog utora, tako da je Sony očito podlijegao trendu i maknuo ga tek toliko da bi bio u toku. Sony je nekoć bio među najvažnijim brendovima u svijetu audia, no izgleda da je vođa postao sljedbenik. Za punjenje, prijenos podataka i spajanje slušalica Xperia XZ2 koristi USB 3,1 Type-C konektor na dnu uređaja. Xperia XZ2 ima stereo zvučnike s prednje strane uređaja koji su vrlo glasni i imaju čist zvuk, no zvučna slika prilično je siromašna srednjim i niskim tonovima. Sony je kao nadomjestak niskim tonovima ugradio sustav dinamičke vibracije koji niske tonove iz sadržaja pretvara u vibracije. Efekt je nažalost vrlo neprirodan bez obzira na intenzitet jer se radi tek o klasičnoj vibraciji koja nije dostojna zamjena dubokim tonovima.

Xperia XZ2 4



Kamera Xperie XZ2 dijeli hardver s prošlom generacijom, odnosno s modelom XZ1. Senzor je rezolucije 19 megapiksela, dok je optika otvora blende f/2,0 uz žarišnu duljinu od 25 mm. Kamera je vrlo dobra, ali nije na razini najboljih kamera koje nudi konkurencija. Iako je hardver isti, obrada je fotografije poboljšana, tako da su fotografije definitivno bolje u odnosu na XZ1. Međutim, i dalje pate od previsokog izoštravanja i manjka dinamičkog raspona. Prednja je kamera nova, ima senzor rezolucije 5 megapiksela s optikom otvora blende f/2,2 i definitivno je jedan od najboljih aspekata ovoga uređaja. Fotografije napravljene prednjom kamere vrlo su oštre i dinamički im je raspon odličan. Jedina mana prednje kamere nešto je ispodprosječna rezolucija, ali za potrebe dijeljenja na društvenim mrežama 5 megapiksela je i više nego dovoljno.

Xperia XZ2 definitivno nije ono što smo tražili od Sonyja. Sve što smo željeli bilo je da smanje okvir zaslona, ali imali su drugačiju viziju i dali nam uređaj koji je jedinstven, no tek toliko da bi bio drugačiji od ostalih. Ne nudi ništa što bi nas natjeralo da ga preporučimo uza sve veću konkurenciju, izuzev chipseta koji će uskoro imati sve više uređaja. Nadamo se da će Sony uvidjeti svoje greške, vratiti se OmniBalance dizajnu te od sljedbenika ponovno postati vođa.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia XZ2 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.