Wi-Fi Alliance promienio nazive WiFi standarda

Wi-Fi Alliance promienio nazive WiFi standarda

Iskreno, ne znamo kako su nazivi poput 802.11ac uspjeli preživjeti toliko dugo u vremenima kada se sve pojednostavljuje za lakše razumijevanje.

 

Wi-Fi Alliance je grupa zadužena za postavljanje standarada uvezanih uz bežične konekcije kako bi svi proizvođači mogli napraviti međusobno kompatibilne uređaje. Zasigurno ste već rije naišli na naziv 802.11, broj nakon kojih je slijedilo jedno ili više slova, koji su ponekad bili odvojeni kosom crtom ili pak zajedno. Prvi ćemo priznati koliko naporno može biti pratiti trenutne nazive ako se poznavanjem trenutnog standarda ne bavite previše. 

Tu su činjenicu uvidjeli i proizvođači koji koriste sve kompliciranije nazive za bežičnu konekciju gdje je većina naziva broj koji se ne mijenja i koji realno ne predstavlja nikakvu informaciju velikoj većini ljudi. Tako se došlo do zaključka da se 802.11 zajedno s različitim slovima u potpunosti izbace iz naziva. Trenutni standard, koji ako niste znali glasi 802.11ac, od sada bi bio poznat jednostavno kao Wi-Fi 5. Nadolazeći standard, za kojeg su već rezervirali ime 802.11ax biti će jednostavno poznat kao Wi-Fi 6. Tako pojednostavljuju praćenje tehnologije ljudima koji ne prate aktualne wifi trendove, kao što to Bluetooth radi već dugi niz godina. Nadamo se samo da neće krenuti sa decimalama.

Naglasimo kako crna ovca u obitelji, 802.11ad standard sa svojim neobičnim zahtjevima za specijalnom dodatnom antenom ostaje izvan novih naziva zbog čiste rijetkosti implementacije, bolje poznat pod nazivom WiGig. On će se nastaviti paralelno razvijati pod nadolazećim nazivom 802.11ay.

Prošle generacije Wi-Fi standarda neće biti preimenovane s nižim brojevima jer su više manje izašle iz uporabe te se njihova kupnja ne preporučuje.

Naravno, promjena imena standarda je proces te certificiranje počinje u 2019. godini.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Wi-Fi Alliance promienio nazive WiFi standarda - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.