Qualcomm priprema novi ARM procesor za Windows 10 laptope

Qualcomm priprema novi ARM procesor za Windows 10 laptope

Dugo se čekalo, no izgleda da su Windowsi spremni za ARM tretman, te Qualcomm jedva čeka Intelu oduzeti dio mobilnog segmenta.

 

Već se neko vrijeme priča o dobrim starim Windowsima 10 na ARM procesorima, no njihova snaga od kritične je važnosti. Neki proizvođači su na svoje 2-u-1 laptope stavili popularni Snapdragon 845 koji daje zadovoljavajuće rezultate uz 20+ satnu uporabu, no ostavlja mjesta i za napredak u performansama.

Snapdragon 8150 biti će najvjerojatnije sljedeća velika mobilna zvjer, no za PC stranu, Qualcomm navodno priprema veći i jači procesor, Snapdragon 8180. Naime, predviđen je TDP od 15W što pri maksimalnoj snazi znači i aktivno hlađenje. Napravljen je naravno na najnovijoj 7nm procesu te ima klasične 4 jake + 4 slabije jezgre.

Četiri jače "Kryo Gold" jezgre raditi će na 3 GHz, dok bi četiri Silver jezgre radile na 1,8 GHz radi uštede energije. Specifikacije grafičke strane procesora još nisu poznate osim "Adreno 680" naziva, no zna se da će čip imati i NPU komponentu za obradu podataka pomoću umjetne inteligencije. Brzina memorije se također diže na 2133 Mhz.

Vjeruje se da će prvo predstavljanje čipa biti u prosincu, što znači da ćemo prve uređaje početi viđati tek u 2019. godini.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Qualcomm priprema novi ARM procesor za Windows 10 laptope - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.