Isprobali smo Huawei Mate 20 Pro

Isprobali smo Huawei Mate 20 Pro

Huawei je predstavio dva nova Mate uređaja, Huawei Mate 20 i Mate 20 Pro i oba su dimenzijama veći od prethodnika pri čemu treba napomenuti da je "obični" Mate 20 veći od Pro modela, ali i da je sve karte Huawei bacio na jaču Pro inačicu.

Ovaj uređaj direktan je konkurent Samsung Galaxy Note 9 modelu, ali svojim jakim hardverom bacio je rukavicu u lice i Apple iPhone XS i XS Max modelima.
S prednje strane Mate 20 Pro modela nalazi se OLED zakrivljeni zaslon dijagonale 6,39 inča i visoke 2K+(3120x1440) rezolucije. Ima klasičan notch koji u sebi nosi infracrvene senzore za skeniranje lica, a novost je skrivena i u samom zaslonu i to u obliku čitača otiska prsta. Kod dizajnerskih detalja, Huawei je promijenio i lokaciju zvučnika koja se sada nalazi unutar USB Type-C utora.
Zanimljiv detalj dizajna je “Hyper optical pattern” na stražnjem staklu uređaja. Niz tankih linija na stražnjem staklu uređaja pomaže pri držanju uređaja i smanjuje količinu otisaka prstiju i mrlja uzrokovanih rukovanjem. Mate 20 serija dolazi u pet boja: Pink Gold, Midnight Blue, Emerald Green, Twilight i Black. Od pet boja, na našem tržištu biti će dostupno njih tri, a to su Midnight Blue, Twilight i Black. Mate 20 Pro ima IP68 certifikat otpornosti na prašinu i vodu dok Mate 20 ima tek IP53 certifikat koji ga čini otpornim na prskanje no ne i uranjanje.

Huawei straznja strana
Huawei Mate 20 ima IPS LCD zaslon dijagonale 6,53 inča FullHD+ rezolucije (2244x1080 piksela) sa HDR podrškom. Zaslon Mate 20 ima takozvani “Dewdrop” notch koji, kao što i samo ime govori, izgledom podsjeća na kapljicu. Mate 20 za prepoznavanje lica koristi kameru a čitač otiska prsta nalazi se na pozadini uređaja.
Oba uređaja pokreće novi Kirin 980 čipset iz vlastite proizvodnje i to na 7 nanometarskom proizvodnom procesu. Iz Huaweia tvrde kako je novi chipset 20 posto brži i do 40 posto energetski učinkovitiji. U našim prvim benchmark rezultatima na preproduction softveru imao je bolje rezultate od Snapdragona 845 i Exynosa 9810, ali ne i od Apple A12 Bionic čipseta. Naravno, isprobat ćemo vrlo brzo i produkcijski model koji bi se opako mogao približiti/prestići Apple prema najavama. Novi chipset prvi je s podrškom za Cat2,1 s brzinama prijenosa od čak 1,4GBPS na mobilnoj mreži i 1,732GBPS na WiFi mrežama. Veliki napredak novog chipseta je na području umjetne inteligencije, sa 134% boljim performansama i 88% boljom energetskom učinkovitosti u odnosu na Kirin 970. Nova generacija umjetne inteligencije donosi mnogo veću preciznost kod prepoznavanja detalja te čak može prepoznati skeletalnu konstrukciju osobe pri fotografiranju.

huawei mate naprijed
Mate 20 Pro dolazi s baterijom od 4200 mAh, dok Mate 20 ima bateriju od 4000 mAh, istu kao kod P20 Pro telefona. Iste te veće baterije će se brže puniti zahvaljujući novoj inačici Huawei Superchargera koja sa maksimalnih 40W snage može bateriju Mate 20 Pro napuniti do 70% u svega 30 minuta. Ako niste obožavatelj kablova, Huawei je po prvi puta u svoje uređaje ugradio bežično punjenje i to snage čak 15W, što je dvostruka snaga standardnog 7,5W bežičnog punjenja. No Mate 20 Pro osim bežičnog primanja energije istu može i slati kroz Wireless reverse charging, kojim ugrađena baterija može puniti druge uređaje koji podržavaju bežično punjenje.

Fotografije


Huawei je u odnosu na model P20 Pro ponudio neke novitete. Trostruki sustav kamera razvijen je u suradnji s Leicom te sada uz širokokutnu i telefoto kameru s trostrukim optičkim zoomom donosi širokokutnu kameru s optikom širine kuta od 110 stupnjeva sa senzorom rezolucije 20 megapiskela koja je zamijenila dosadašnji monokromatski senzor. Procesiranje fotografija uvelike je poboljšano kao i integracija umjetne inteligencije koja sada može prepoznati do 1500 različitih scena te vam pomagati pri snimanju uz automatsko prebacivanje na telefoto ili super širokokutnu kameru ovisno o potrebi. Prednja kamera ista je kao i kod P20 serije, no uz uvelike poboljšano procesiranje koje je starom hardveru dalo novi dašak života. Također vrijedi napomenuti kako je Huawei ovog puta omogućio potpuno isključivanje beauty modea.

Kamere huawei Mate 20 pro
Oba Mate 20 uređaja dolaze uz novo EMUI 9 sučelje i Android 9 Pie. Fokus je na jednostavnost i sigurnost sa smanjenim brojem opcija postavki, novim mogućnostima backupa podataka poput lokalne pohrane, USB uređaja te uz Password Vault, password manager integriran u sustav. EMUI 9 je prilagođen korištenju na velikim zaslonima uz mnoge opcije koje su sa vrha pomaknute na dno zaslona kako bi bile lakše dostupne. Kako bi nadmašio konkurente, Huawei je otišao korak dalje sa svojim desktop sučeljem koje je ovog puta moguće koristiti potpuno bežično uz Miracast, što u potpunosti eliminira potrebu za kupnjom posebnog docka ili kablova. Produktivnosti pomaže i AI, koji iz fotografija uz pomoć WPS office suitea može stvoriti PowerPoint prezentaciju koju je moguće naknadno uređivati.

Prvi test


Kako nam je u Vidilab u isto vrijeme stigao novi Apple iPhone XS nismo mogli odoliti, a da ih izravno ne sučelimo. Mate 20 Pro osjetno je bržii od svog prethodnika, Midnight Blue boja puno manje ostavlja otiske od packi, a novi dizajn s Hyper optical uzorkom potpomaže sigurnijem i manje klizavom držanju. Odvrtjeli smo na oba telefona Antutu bencmark pri čemu je iPhone imao bolje rezultate. Napomena je da je testni telefon imao ranu verziju operativnog sustava.

Huawei iphone test
Kamere i integracija umjetnog sustava su se uvelike poboljšali u odnosu na P20 Pro, barem koliko smo uspjeli vidjeti na malenom zaslonu uređaja. Prepoznavanje scena je brže a prilagodba postavki manje agresivno što fotografijama daje mnogo prirodniji izgled. Super širokokutna kamera odličan je dodatak sustavu kamera, te će zasigurno potaknuti kreativnost kod korisnika koji sada imaju čak tri vrste kamera na Mate seriji uređaja.

 

" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" >

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Isprobali smo Huawei Mate 20 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly