Novi Snapdragon SoC će biti podijeljen u tri skupine jezgri

Novi Snapdragon SoC će biti podijeljen u tri skupine jezgri

Snapdragon 8150, iliti nasljednik Snapdragona 845, imati će tri skupine procesora poput rješenja koja implementira Huawei i Mediatek.

 

Možda je donedavno većini bilo poznato da moderni mobilni procesori dolaze sa velikim brojem jezgri podijeljenim po performansama, ali i potrošnji u dvije skupine. Prva se sastojala od dvije ili četiri jezgre većih performansi čiji je zadatak bio obrada podataka zahtjevnih aplikacija koje su bile u korisnikovom fokusu.

Druga skupina su često slabije jezgre koje troše vrlo malo baterije te su zadužene za obradu podataka u pozadini i kada je mobitel u stanju mirovanja. Njih je znalo biti od dvije pa do šest, ovisno o procesoru.

Mediatek je primjerice na svojoj X seriji procesora već godinama koristio podjelu jezgri na tri dijela, nedavno se i Huawei sa svojim Kirin procesorima prebacio na taj način rada, a sada se šire glasine kako će i novi Snapdragon također biti podijeljen na tri skupine jezgri.

 

Podsjetimo, Qualcomm svoje čipove želi i u prijenosnim računalima te kako bi ih razlikovao od mobilnih verzija, mijenja ime serije te će umjesto Snapdragona 855 na tržište stići Snapdragon 8150.

Kako je Qualcomm počeo imenovati jezgre po plemenitim metalima, tako slabije A55 jezgre zove "Silver" te je jače A76 jezgre zvao "Gold". Sada će Gold biti srednje jačine dok će najbrže jezgre biti "Gold Plus". Prema informacijama, procesor bi trebao imati 2 Gold Plus jezgre, dvije Gold jezgre te četiri Silver jezgre.

Točne specifikacije još nisu poznate, no procesor će biti napravljen na novom 7nm proizvodnom procesu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novi Snapdragon SoC će biti podijeljen u tri skupine jezgri - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.