Raijintek Leto PRO RGB

Raijintek Leto PRO RGB

Odličan mid-range osvijetliti će cijelo kućište

Raijintek možda nije najpoznatije ime na sceni, no ovaj njemački proizvođač najpoznatiji je po svojim hladnjacima za procesore, ali i grafičke kartice.

 

 I dok imamo iskustva sa njihovim prijašnjim hladnjacima, napokon su osvježili ponudu, naravno sa RGB verzijama. Dosadašnje bijelo-crvene boje zamijenili su crnim hladnjacima i RGB rassvjetom na ventilatorima.

Kod nas se našao Leto hladnjak u PRO RGB izvedbi što znači da je namijenjen za push-pull konfiguraciju te dolazi sa dva ventilatora. Hladnjak je i dalje fokusiran na optimalan omjer cijene i kvalitete te uz vrlo povoljnu cijenu dobivate ventilatore koji imaju nosače nešto kraćeg životnog vijeka od "samo 40 000 sati".

Procesor hlade četiri toplovodne cijevi od bakra koje imaju direktan kontakt sa procesorom, no uz male razmake koje puni aluminijski blok. Toplovodne cijevi su promjera 6 mm što je industrijski prosjek. Hladnjak ima širi raspon aluminijskog radijatora što omogućuje lakši protok zraka kroz hladnjak kao i tiši rad, no malo limitira termalne performanse.

Raijintek se hvali izgradnjom hladnjaka bez povezivanja lemljenjem radijatora i toplovodnih cijevi, no taj potez samo znači da će prijenos topline sa cijevi na radijator biti manji od optimalnog, uz naravno uštedu pri proizvodnji. No, za prosječnog korisnika cijena te performanse su po nama i više nego zadovoljavajuće.

Instalacija je prosječna sa većinom hladnjaka koje smo testirali u zadnje vrijeme. Drugim riječima niti je iznimno komplicirana niti jednostavna. Dolazi sa vlastitim backplateom kojega stavite, kako i samo ime kaže, sa stražnje strane matične ploče. Zatim se straga provuku četiri duža vijka koji se sa prednje strane pričvrste specijalnim maticama. Na te matice pak ide metani držač kojega ponovno treba pričvrstiti maticama. Na kraju je vrijeme da na procesor stavite paste i stavite hladnjak.

Dodatna dva vijka trebati će naciljati sa suprotnih strana hladnjaka i pričvrstiti bez da se hladnjak miče i idealno ne odmakne od procesora kako se ispod njega ne bi pojavili mjehurići u termalnoj pasti. Pričvršćivanjem hladnjaka stavite prvo RAM kekse te je samo onda potrebno postaviti RGB ventilatore. Hladnjak je centriran sa procesorom što će nekima biti i plus, no njegova veličina niti ne zahtijeva previše prostora.

Same performanse ventilatora na našim buildovima bile su više nego zadovoljavajuće ako želite malo svijetla u svom buildu zajedno sa povoljnim i tihim hladnjakom. Bez problema hladi procesore i5 ranga, kao i AMD-ove R5 serije. Jače procesore, ili overclockanje ovih za gaming neće preopteretiti hladnjak, no ventilatori pri većim opterećenjima ipak butu čujni pa ako planirate nešto agresivniji build ipak budite spremni na to da će ventilatori morati zavrtjeti malo jače ako ih opteretite.

Cijena kod nas za PRO RGB model iznosi oko 430 kuna.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Raijintek Leto PRO RGB - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.