CES2020: Intel Tiger Lake generacija procesora predstavljena na sajmu

CES2020: Intel Tiger Lake generacija procesora predstavljena na sajmu

Intel je pored AMD-a imao nešto skromniju prezentaciju kada pričamo o predstavljenim tehnologijama.

Najavljena je nova Tiger Lake platforma koja će zamijeniti seriju 10000 procesora, kako za laptope, tako i za desktope. Naravno, desktop serija 10000 još nije ni u trgovinama, no vjerujemo da dodatnog hypea nikada nije dosta.

Još je rano za Intel da podijeli bilo kakve konkretne brojeve, no istaknuli su najbitnije nove značajke nadolazeće arhitekture koja će zasigurno razveseliti entuzijaste. 

csm Intel Tiger Lake 2 18b502d4e0

 

Trenutni Ice Lake procesori serije 10000 bazirani su na Sunny Cove arhitekturi. Nadolazeći procesori nose naziv Tiger Lake, a za njih se planira i nova Willow Cove arhitektura.

Uz novu arhitekturu samog CPU-a, najavljuje se i prva implementacija Intelove nove Xe grafičke arhitekture koju najavljuju već par godina. Prema prvim naznakama biti će riječ o mobilnom grafičkom čipsetu snage oko 25W, sa ciljem lakšeg mobilnog gaminga.

csm Intel Tiger Lake 1 f0b0031661

 

Najveće promjene koje donosi nova arhitekktura su nativno implementirani WiFi 6 standard u sam procesor tako da vam neće biti potrebna mrežna kartica na računalu, a na procesor se ubacio i novi Thunderbolt 4 standard što također znači da će dolaziti sa svakim laptopom te proizvođači neće morati plaćati dodatnu logiku za implementaciju Thunderbolta.

Iako nije bilo nikakve priče o performansama, neki leakovi pokazuju nam kako bi novi Tiger Lake, barem kod mobilnih 15W dijelova, bio oko 18% brži od aktualnih Ice Lake procesora. Na testu je i 28W verzija sa naravno daleko boljim performansama.

tiger lake ice lake

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

CES2020: Intel Tiger Lake generacija procesora predstavljena na sajmu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.