Sony predstavio novi G Master objektiv: 12 - 24 mm F2.8 proširuje Ultrawide definiciju

Sony predstavio novi G Master objektiv: 12 - 24 mm F2.8 proširuje Ultrawide definiciju

Sony je predstavio nov objektiv u svojoj premium G Master liniji. Riječ je o ultraširokom objektivu namijenjenom full-frame fotoaparatima mirrorless dizajna.

Dakle riječ je o FE 12-24 mm F2.8 GM objektivu namijenjenom za hvatanje vrlo širokog kuta sadržaja, nudeći vam svestranost kod slikanja unutar limitiranog prostora ili pak ako  želite uhvatiti veliki kadar, primjerice kod slikanja zvjezdanog neba, ili krajolika. Naravno, fotografi arhitekture dodatno će se razveseliti ovom lećom zahvaljujući novim rješenjima.

 

SEL1224GM A Large

Podsjetimo, G Master linija objektiva od Sonyja korisnicima nudi premium proizvod originalnoga proizvođača, no isto tako zahtijevaju i premium cijenu. Novi objektiv ne odvaja se od ostalih, te dapače postaje jedan od najskupljih u ponudi.

U čemu je stvar kod nove leće?

Glavna prednost svakako je otvor blende. Naime, trenutno konkurencija nema leću koja istovremeno nudi 12mm širinu, kao i F/2.8 otvor blende. Uglavnom morate birati najviše 14 mm ili F/4.0 blendu. Naravno, Sony je objedinio obje stavke, a u isto vrijeme zadržao težinu od 847 grama, a dimenzije su i dalje dovoljno kompaktne za lagano nošenje.

 

Sample Image 3

No, to je tek prva stavka. Svi znamo da se širenjem kuta gledanja javljaju brojni problemi, od vinjetinga, kromatske aberacije, "sunčevih zraka", te pogotovo savijanja slike što ste dalje od centra.

Sony je razvio novi premaz za leće objektiva koji gotovo u potpunosti rješava probleme šarenih sunčevih zraka preko fotografija što će mnogima riješiti probleme kod fotografija, ali i videa.

 

Sample Image 6

Leće koje se koriste u objektivu također slike izbacuju sa gotovo savršenim linijama bez ikakvog savijanja, što kod fotografiranja arhitekture i ravnih crta postaje vrlo očito. 

Vinjeting se i dalje pojavljuje, no on je najmanji problem te ga se naravno može riješiti jednim klikom softverski. 

Ono što ćete prvo zamijetiti kod objektiva je vrlo velika i zakrivljena prednja leća. To znači da sprijeda jednostavno nema mjesta za stavljanje filtera. Sony zato nudi opciju postavljanja filtera sa stražnje strane, između objektiva i tijela fotoaparata, što će im naravno i smanjiti cijenu jednom kada ih proizvođači izbace na tržište.

 

Sample Image 5

Na kraju, glavna prednost Sonyjevog sustava dolazi do izražaja, a to je autofokus. Uz vrhunsko softversko rješenje autofokusa o kojem smo već pričali, a svakim updateom postaje bolje, ova objektiv dizajnirana je da ima vrlo brz i tih autofokus zahvaljujući višebrojnim internim motorima i dvije odvojene fokusne skupine leća.

Konačno, dolazimo i do same cijene. Kako smo spomenuli, G Master serija poznato ima paprene cijene, pa tako i novi objektiv dolazi sa cijenom od 3300 eura za Europsko tržište, a biti će dostupan u kolovozu 2020. godine.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony predstavio novi G Master objektiv: 12 - 24 mm F2.8 proširuje Ultrawide definiciju - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.