Apple predstavio svoj najnoviji A14 Bionic čipset

Apple predstavio svoj najnoviji A14 Bionic čipset

Za vrijeme jučerašnje virtualne konferencije Apple je predstavio niz novih proizvoda, a među njima se našao i tablet sa novim čipsetom, A14 Bionic, koji se očekuje i u novim iPhone modelima.

A14 Bionic svjetla je točka u inače više-manje "refresh" liniji proizvoda, a dolazi u novom iPad Air tabletu. Točne performanse naravno još nisu poznate, no Apple je ipak dao neke brojeve. Imajte na umu da je cijelo vrijeme novi čipset uspoređivan sa A12 Bionicom, a ne trenutnim A13, zato jer se uspoređuje sa prošlim iPad Air tabletom.

Prvi detalj koji su istaknuli je svakako najnoviji 5 nm proizvodni proces na kojem je otisnut novi čipset. Ako gledamo povijesno, najvjerojatnije se radi o TSMC-ovom 5 nm EUV proizvodnom procesu.

Smanjenje proizvodnog procesa naravno sa sobom donosi gušće postavljanje tranzistora, kojih je u A14 čipsetu čak 11,8 milijardi. U usporedbi sa njime, A13 ih ima 8,5 milijardi, što je rast od 40%. Apple je naglasio i da su performanse skočile za 40%, no napominjemo da su performanse uspoređene sa A12 čipsetom.

 

A14 Bionic 2

Uz CPU performanse, Apple napominje i 30% bržu grafičku komponentu u usporedbi sa A12. Fokus razvoja svakako je 16-jezgrena Neuralna mreža koja će značajno ubrzati kompatibilne zadatke.

Što se samih procesorskih jezgri tiče, ostaje isti sustav sa četiri sporije jezgre te dvije brze. Poboljšan je i grafički sustav, no do koje razine, tek treba vidjeti kada izađu benchmarci. Uz glavne komponente, Apple najavljuje i snažniji ISP - Image Signal Processor, poboljšavajući sve što kamera vidi.

Za detaljnije performanse ipak treba pričekati da tableti dođu u ruke trećih strana.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple predstavio svoj najnoviji A14 Bionic čipset - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.