Gigabyte RTX 2070 WindForce 8G

Gigabyte RTX 2070 WindForce 8G

Kralj mid-range RTX ponude postao još povoljniji

Od izlaska SUPER kartica očekuje se puno, no zahvaljujući njima tražena cijena starijih kartica polako počinje padati te će one postati nešto pristupačnije.

RTX serija kartica na tržištu je već neko vrijeme te se više-manje zna što od njih možemo očekivati. Tako verzija Turing čipa koji se koristi u RTX 2070 modelu koristi puni čip s kojim možete odlično igrati na rezolucijama do 1440p.

4K, naravno, nije nikakav problem, dok god ne igrate s najnovijim RayTracing tehnologijama, koje ipak spuštaju performanse ispod 60 FPS-a, što nije ugodno s obzirom na cijene grafičkih kartica. Padom cijena i dolaskom AMD-ove NAVI ponude, cijene ovih kartica brzo će se početi prilagođavati tržištu, što može samo biti povoljno za krajnje kupce.

 

RTX 2070 3

Sama grafička komponenta jezgre fizički je manja od prijašnjeg modela s 2304 CUDA jezgri i brzinom od 1410 MHz standardne brzine. Dodane su još dvije vrste jezgri. Po performansama su najzanimljivije AI jezgre jer u igrama koje ih mogu iskoristiti podižu performanse i do 100% u odnosu na prošlu generaciju.

Riječ je, naravno, o Tensor jezgrama, kojih ovaj TU104 čip ima 288. Ideja je da uključivanjem DLSS tehnologije u podržanim aplikacijama, točnije igrama, renderiranjem nižih rezolucija i korištenjem AI tehnologije kartica podigne kvalitetu slike na višu razinu rezolucije bez gubitka performansi.

Druga komponenta su jezgre za ubrzanje RayTracing računanja u stvarnom vremenu, a njih kartica ima 36. Omogućuju vrlo zahtjevan tip prikaza grafike, koji dobiva na realizmu, no performanse će patiti. Mogu spustiti performanse u igrama između 40 i 50% što ovisi o rezoluciji.

Tako 4K monitori nisu nikakav problem, no implementacijom RayTracinga u igri 4K rezolucija ipak ne pruža dovoljno dobre performanse u većini naslova da bismo za to ovu karticu mogli preporučiti. Za 4K rezolucije ipak ćete morati uzeti 2070 SUPER model.

 

RTX 2070 4

 

Tu dolaze AI jezgre koje bi framerate mogle vratiti u originalne vrijednosti, no implementacija još nije na razini za koju bismo rekli da se razlika ne primijeti, pa se više isplati malo spustiti kvalitetu grafike. Uz sve to, kartica dolazi sa standardnih 8 GB GDDR6 memorije, koja se, prema iskustvu, može overclockati za dobivanje boljih performansi, zajedno sa samom jezgrom grafičke kartice.

Na testu smo imali Gigabyteov osnovni WindForce model koji dolazi s pozamašnim hladnjakom s tri ventilatora kako bi ohladio karticu. DRAM čipove hladi heatspreader koji ide oko samog GPU-a te osim RAM čipova prekriva i VRM komponente. Za GPU je ostavljen izrez te preko čipa prelaze dvije bakrene toplovodne cijevi koje s njim imaju izravan kontakt i odvlače toplinu do radijatora.

Skuplje verzije imaju više toplovodnih cijevi, pa dok normalan rad neće imati velikog utjecaja, maksimalno overclockanje će biti limitirano temperaturom. Masivni hladnjak osigurava tihi rad ventilatora, no prilikom overclockanja savjetujemo da ih sami pojačate kako bi kartica lakše mogla održati veliki boost clock pri igranju ili drugim zadacima kada je GPU pod 100% opterećenjem.

 

RTX 2070

 

Za napajanje same kartice bit će vam potreban jedan 8-pinski konektor, a savjetuje se napajanje od barem 600 W snage za cijeli sustav. Smatramo da se zbog izlaska sve većeg broja igara koje podržavaju nove Nvidijine tehnologije isplati pratiti kretanje cijena ovih kartica, koje će padati zbog novih SUPER modela, kao i konkurencije od strane AMD-a.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Gigabyte RTX 2070 WindForce 8G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gigabyte RTX 2070 WindForce 8G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.