MSI RTX 2080 SUPER Ventus OC

MSI RTX 2080 SUPER Ventus OC

Sve je SUPER

Najjača verzija SUPER kartica poboljšani je model RTX 2080 kartice te po cijeni staje na njeno mjesto. To znači još više performansi po “pristupačnijoj” cijeni.

Prije nego što počnemo, imajmo na umu da ništa kod ove kartice ne naglašava pristupačnost. Ipak je riječ o vrhu mainstream ponude, koji je namijenjen entuzijastima više nego gamerima, gdje Nvidia i dalje nema konkurencije te sumnjamo da će voljno predati to vodstvo.

Nvidia je za ovu karticu iskoristila punu snagu poprilično velikog TU104 čipa s novim tehnologijama poput dodatnih revolucionarnih jezgri Turing arhitekture, koje se usredotočuju na tjeranje realizma u grafici, ponajprije, naravno, u videoigrama.

Riječ je o RayTracingu, o kojem smo i prije pisali, a odnosi se na računanje putanje zraka svjetlosti od izvora do “kamere” te računanje svih promjena koje se događaju prilikom interakcije zraka svjetlosti s okolinom. Naravno, takvi zadaci su iznimno zahtjevni i komplicirani te za samo jedan frame visoke kvalitete treba dobar dio sata za računanje u kompliciranoj sceni.

 

MSI RTX 2080 SUPER 3

 

No, djelomična implementacija u igrama postala je moguća implementacijom dodatnih specijalnih RT jezgri kako bi se takvi zadaci ubrzali. RTX 2080 Super koristi 48 takvih jezgri te ujedno ima i najbolje rezultate od svih SUPER kartica.

Uz to, tu su i Tensor jezgre za strojno učenje, koje ubrzava AI računanje, a Nvidia ih koristi za obradu slike niže rezolucije kako bi se slika prikazala kao da je renderirana u višoj rezoluciji. Tako u teoriji GPU mora obraditi sliku rezolucije 3K, Tensor jezgre je obrade da bi izgledalo kao da je bila renderirana na 4K rezoluciji, i usput ubrza performanse grafičke kartice bez velikih promjena u kvaliteti.

Dok u realnim rezultatima tehnologiju treba još razviti jer ipak ne daje idealne rezultate, ovo je svakako pomak u pravom smjeru. Ova kartica ima 384 takvih jezgri, pa ako igra podržava ovu tehnologiju, rezultati u performansama su očiti.

Na kraju krajeva, ideja je da RayTracing tehnologija, koja ima ogroman udarac na performanse, no daje impresivne grafičke mogućnosti, bude negirana sa strane performansi uključivanjem Tensor komponente i DLSS tehnologije.

 

MSI RTX 2080 SUPER 2

 

Sa svojih 3072 CUDA jezgri i osnovnom brzinom od 1650 MHz, ova kartica bez problema vrti i najzahtjevnije 4K igre u punoj kvaliteti, no uključivanjem RayTracinga uvelike ovisi o naslovu kakve će performanse biti. Kartice u ovom rangu također imaju 8 GB GDDR6 memorije, kao i ostali SUPER modeli, ali i većina drugih u našem testnom segmentu.

Kod nas se našla MSI-jeva RTX 2080 SUPER u Ventus OC verziji, koja donosi impresivan hladnjak debljine koja zauzima i dio trećeg PCIe utora, a dva velika aktivna ventilatora osiguravaju optimalan rad. Sam GPU čip dijeli heatspreader od hladnjaka s VRAM čipovima, kao i VRM komponentama.

Heatspreader zatim toplinu prebacuje na čak pet 6-milimetarskih bakrenih toplovodnih cijevi, koje je zatim šire po radijatoru i tako održavaju temperaturu grafičke kartice. Tako masivan hladnjak osigurava tihi rad kartice, a omogućuje i vrlo jednostavno overclockanje za dobivanje još više performansi.

Odnedavno je overclockanje postalo ekstremno jednostavno te puno detaljnije i brže nego što je moguće ručno podesiti. Jednostavno skinete MSI Afterburner, updateate Nvidijin driver na najnoviju verziju te u Afterburner aplikaciji pod OC izbornikom pritisnete “Scan”. Nakon petnaestak minuta, vaša grafička kartica je overclockana.

 

RTX 2080 Super

Naravno, za više performansi sami podignite rad ventilatora na 50 - 60% i povećajte “Power limit” do kraja. Sada će program imati nešto više prostora za izvlačenje još više performansi, u potpunosti bez straha od oštećenja jer se i dalje, na kraju krajeva, radi o “Boost” performansama koje će same pasti ako temperature narastu za vrijeme gaminga, što je i razlog za podizanje rada ventilatora kada igrate s overclockanom karticom.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSI RTX 2080 SUPER Ventus OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSI RTX 2080 SUPER Ventus OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.