ASUS RTX 2080Ti Turbo - 5.0 out of 5 based on 1 vote
ASUS RTX 2080Ti Turbo

ASUS RTX 2080Ti Turbo

Nepokoreni kralj

Premium proizvod zadržao je svoje mjesto na vrhu ljestvice te ne očekuje konkurenciju. Visoka cijena je očekivana, no kada ona postane peteroznamenkasta, znate da se radi o uistinu high-end komadu hardvera.

 

Ova kartica predstavlja maksimum koji Nvidia može ponuditi svojim korisnicima s trenutnom arhitekturom. Naravno, tu je i Titan kartica, no ne pruža značajno veće performanse kada govorimo o gamingu. RTX 2080Ti, kao i verzija prošle generacije, stoji na samom vrhu ponude grafičkih kartica bez ikakve konkurencije na tom području.

Ako želite najbolje i novac nije problem, barem ne morate dugo birati. Kartica bez problema žvače 4K sadržaj, a Nvidija sama preporučuje maksimalne postavke u Battlefieldu V, zajedno s uključenim novim tehnologijama na maksimalnoj kvaliteti.

Naravno, performanse će dobiti udarac, no 4K 60 Hz neće biti nikakav problem. Ostaje nam samo vidjeti kakva je s 2K rezolucijama koje smo koristili na testiranjima.

 

RTX 2080 Ti

Kao i kod ostalih RTX modela, za ovaj test smo isključili sve napredne mogućnosti poput RayTracinga i DLSS-a kako ne bi utjecale na same performanse grafičkog dijela čipa. Ostale kartice nemaju takvih naprednih mogućnosti, pa ih ne bi bilo fer kao takve i testirati.

Kako već znamo, testirali smo ju kao i ostale na 2K rezoluciji od 2560 x 1440 piksela na monitoru koji kuca na 144 Hz. Igre su na grafičkom maksimumu da uistinu testiramo što pojedina kartica može. Nadali smo se, no pokazalo se ipak nemoguće (iako blizu), da će RTX 2080Ti moći tjerati 144 fps-a pri ovoj rezoluciji.

Naravno, dolazi vrlo blizu te čak i uspijeva kod starijih naslova postići te performanse, no i dalje toplo preporučujemo neku vrstu varijabilne sinkronizacije frameova s monitorom poput G-Synca. Kao i ostatak RTX linije, ovaj primjerak nosi ASUS logo, no radi se o tradicionalnom “blower” hladnjaku, dizajnu od kojeg je ovoga puta odustala Nvidia dok je AMD zadržao blower hladnjak, kada govorimo o referentnim dizajnima.

Ovaj “Turbo” model nema problema s hlađenjem čipa, no svakako ćete ga čuti ako ne nosite slušalice tijekom gaminga. Prednost ovakvog hladnjaka je u tome da ne grije unutrašnjost kućišta, već izbacuje svu toplinu van na stražnju stranu, uz povećanu buku radi jednog ventilatora koji mora brzo raditi.

 

RTX 2080 Ti v2

Ključan je i za SLI setup ako se ne okrenete vodenom hlađenju jer omogućuje hlađenje kartice na uskim prostorima. Za rad su mu potrebna 2 x 8-pinska utora iz napajanja te budite sigurni da vaše napajanje može podržati ovakvu karticu.

Zbog specifičnog dizajna stražnje strane kartice, nedostaje jedan DisplayPort utor te ih je ostalo dva, zajedno s jednim HDMI-jem i USB-C priključkom, smještenim u jednom redu kako bi kroz ostatak prostora mogao izlaziti topli zrak.

RTX 2080 Ti zanimljiva je po mnogočemu, a ponajprije samom čipu koji zauzima ogromnih 754 kvadratnih milimetara te s obzirom na tu činjenicu ne iznenađuje njegova cijena. Uz čip se našlo i velikih 11 GB GDDR6 memorije koji osiguravaju maksimalne performanse i pri 4K rezolucijama.

 

Dolazi s 4352 CUDA jezgri, 544 Tensor AI jezgri i 68 RT jezgri namijenjenih za RayTracing. Srce mu kuca na standardnih 1350 MHz s turbo brzinom od 1545 MHz, no zahvaljujući Nvidijinim tehnologijama optimizacije performansi, veliku većinu vremena provest će iznad 1,9 GHz. Nvidia ovaj čip svrstava u 250 TDP hardver, pa mu je hlađenje prilično bitno.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASUS RTX 2080Ti Turbo

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASUS RTX 2080Ti Turbo - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.