ASRock Radeon RX 5700 Challenger

ASRock Radeon RX 5700 Challenger

Best Buy NAVI!

Challenger je najjeftinija RX 5700 kartica na domaćem tržištu, koja se ne ističe posebno atraktivnim pakiranjem, fensi dodacima ili svjetlosnim efektima. Međutim, omjer cijene i performansi je opako dobar, a hladnjak adekvatan, pa je ovo svakako jedna od najisplativijih kartica više srednje klase

Slobodno možemo reći kako je AMD grafičkim procesorima Navi, odnosno serijom grafičkih kartica RX 5700, konačno „prodrmao“ tržište kartica više ili, ako hoćete, gornje srednje klase. Nvidia se bez prave konkurencije poprilično uspavala i Navi je doista došao kao dobrodošlo osvježenje. Pritom su novi Radeoni donijeli i posve novu arhitekturu RDNA i podršku za PCIe 4.0.

 

Jednostavan dizajn

Kao odgovor na RX 5700 kartice, Nvidia je predstavila Super varijante RTX 2060 i 2070 kartica koje su donijele bolje performanse od prethodnika, a krenuo je i svojevrsni „rat“ cijenama. Dakako, ponajviše su profitirali gameri željni novih i bržih kartica po povoljnijim cijenama.

Prilikom predstavljanja serije RX 5700 puno se više prašine diglo oko XT modela. Istina, Radeon RX 5700 XT odlikuje se vrlo dobrim performansama s obzirom na cijenu, međutim minimalno slabija RX 5700 verzija je nekako neopravdano zapostavljena. A upravo Radeoni RX 5700, barem na papiru, trenutno nude ponajbolji omjer cijene i performansi na tržištu uz vrlo umjerenu potrošnju energije.

 

AsRock RX 5700 Challenger 7

Koja je najjeftinija RX 5700 kartica na domaćem tržištu? ASRockov Challenger! Srećom, ASRock nam je poslao jednu ovakvu karticu na test, pa smo se mogli iz prve ruke uvjeriti kakve su performanse, koliko je dobar sustav hlađenja i, konačno, je li kupnja stvarno toliko isplativa kako se priča?

Challenger modeli su u ASRockovoj ponudi nominalno cjenovno najpristupačnije kartice prije svega namijenjene gamerima koji ciljaju na najbolji mogući omjer cijene i mogućnosti, bez potrebe za nekim fensi dodacima.

I doista, ova je kartica vrlo jednostavna dizajna i prilično kompaktna, pri čemu je tiskana pločica osjetno kraća od samog hladnjaka. Rashladni sustav sastoji se od bakrenih toplovodnih cijevi koje su povezane s aluminijskih hladnjakom pristojnih dimenzija. Cijelu priču upotpunjuju dva ventilatora promjera 100 mm koji bi trebali osigurati adekvatan protok zraka. Ukupno gledano ovo je prilično jednostavan hladnjak u odnosu na neka druga rješenja koja možemo vidjeti na RX 5700 karticama.

 

Performanse su najvažnije!

Pogledamo li radne taktove grafičkog procesora, vidimo kako se ASRock ovdje ipak odlučio na manji tvornički overclock, pa grafički procesor radi na 50 Mhz većem tzv. game clocku od onog koji nalazimo kod referentnih kartica. Inače, ASRock ne navodi ukupni TDP, pa ćemo pretpostaviti da su se držali nazivnih 180 W. Zanimljivo je, međutim, kako je ova kartica opremljena s dva 8-pinska naponska priključka, što ukazuje i na veću dostupnu maksimalnu potrošnju!

Najvažnije je, međutim, kako nas je Challenger oduševio odličnim performansama s obzirom na cijenu. Sa svoja 2304 shaderska procesora, odnosno ukupno 36 računalnih jedinica (CU), nije puno sporiji od 5700 XT, pritom je odličan odabir za high refresh gaming na Full HD rezoluciji, a ima dovoljno snage i za ultra detalje na daleko zahtjevnijoj rezoluciji od 2560 x 1440 piksela.

Rashladni sustav se također u konačnici pokazao poprilično adekvatnim, uz temperature grafičkog procesora od oko 70 °C. Pritom kartica nije pretjerano bučna. Istina, konkurencija nudi 5700 kartice s kvalitetnijim, tišim hladnjacima, ali ne po ovakvoj cijeni.

 

AsRock RX 5700 Challenger 3

Očekivano, overclocking potencijal je poprilično limitiran. Barem što se tiče samih mogućnosti u AMD-ovom softveru. Poznato je kako AMD namjerno limitira overclocking potencijal 5700 kartica kako bi ipak nekome prodao skuplju 5700 XT verziju. No uvijek možete flashati BIOS s onim od 5700 XT Challenger kartice za dodatni boost u performansama. Pritom imajte na umu da to znači i osjetno povećanje zagrijavanja i potrošnje energije.

U svakom slučaju, ASRockova Challenger RX 5700 kartica ne ističe se posebno atraktivnim pakiranjem ili nekim drugim nepotrebnim (svjetlećim) dodacima. Međutim, na to ćete brzo zaboraviti jer performanse su, s obzirom na ukupnu cijenu, opako dobre.

Više informacija

  • Model: ASRock Radeon RX 5700 Challenger D 8G OC
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Specifikacije: 4
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: ASRock
  • Proizvodni proces: AMD Navi 10, podrška za DX12 i OpenGL 4.6, Vulkan 1.1
  • Stream proccesors/ROPs/Texture units: 2304 (34 CU)
  • Frekvencija GPU-a / shadera / memorije: base 1515 MHz, Game do 1675 MHz , Boost do 1750 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR6 875 MHz, širina memorijske sabirnice: 256 bita
  • Video izlazi: 3x DisplayPort (v1.4), 1x HDMI 2.0b, maksimalna rezolucija 8K HDR 60 Hz
  • Plus: odličan omjer cijene i performansi, podrška za DX 12 i PCIe 4.0, vrlo dobar omjer performansi i potrošnje energije, količina video memorije
  • Minus: jednostavan hladnjak, nema dual BIOS
  • Ustupitelj i cijena: ASRock www.asrock.com Cijena: 2.826,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASRock Radeon RX 5700 Challenger

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASRock Radeon RX 5700 Challenger - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.