Prvi pogled: XFX Radeon RX 5600XT Thicc III Ultra

Prvi pogled: XFX Radeon RX 5600XT Thicc III Ultra

Radeon RX 5600 XT nudi poprilično dobar omjer cijene i performansi i predstavlja nadasve popularnu karticu u mainstream kategoriji. XFX je dizajnirao jednu od ponajboljih Radeon RX 5600 XT kartica na tržištu koja se ističe pozamašnim dimenzijama i ogromnim hladnjakom koji omogućuje iznimno tih rad

XFX je ekskluzivni AMD-ov partner obzirom da ovaj proizvođač već duži niz godina proizvodi isključivo grafičke kartice temeljene na AMD-ovim grafičkim procesorima. Iz njhove bogate ponude 5600 XT kartica imali smo priliku testirati nominalno najbolju- Thicc III Ultra.
Moramo se ovdje još jednom osvrnuti na same XFX-ove 5600 XT modele. Naime ima ih doista ogroman broj. Thicc II, Thicc III, Pro, Ultra. Pozdravljamo mogućnost izbora, no po nama je ovakav broj sličnih modela prilično zbunjujući za potencijalne kupce. No to nije sve. Thicc III Ultra model se može pronaći u dvije verzije s 12 videomemorijom brzine 12 GBps ili pak onom bržom od 14 Gbps. Mi smo ovdje testirali 14 Gbps verziju Thic III Ultra kartice. U konačnici dakle morate dobro paziti prilikom kupnje kako biste na kraju odabrali upravo onu karticu koju doista želite.
XFX-ov 5600 XT Thicc III Ultra s 14 Gbps memorijom spada u sam vrh dostupnih 5600 XT modela. I to se vidi na prvi pogled. Ova je kartica naime ogromna. Nemalo su nas začudile gigantske dimenzije i ukupna duljina od 326 mm. Za usporedbu ova je kartica dulja od mnogih RTX 3080 ili sličnih high end kartica ostalih proizvođača. Stoga prije kupnje provjerite imate li za nju dovoljno mjesta unutar kućišta. Sigurno je kako neće stati u kompaktnija i manja kućišta.
Što se tiče debljine tu situacija nije toliko alarmantna, a ova će kartica ukupno zauzeti dva utora na matičnoj ploči. Dizajn nam se u velikoj mjeri dopao. Kartice se vizualno ističe svojevrsnim „oklopom“ s prednje i stranje strane i XFX-ovim logom iznad samih videopriključaka.

xfx 5600xt thixx 3 gpuz

Rashladni sustav je također pozamašnih dimenzija u proteže se gotovo cijelom duljinom kartice. Za odgovarajući „propuh“ se brinu ukupno tri ventilatora od kojih su dva promjera 90 mm, a onaj srednji promjera 100 mm. Obzirom da Radeon 5600 XT nije osobiti potrošač energije ovakav rashladni sustav rezultira iznimno tihim radom, čak i pod dugotrajnim punim opterećenje. Ugrađeni ventilatori se rijetko vrte brže od 1200 okretaja, a temperature grafičkog procesora rijetko prelaze 70 °C.

Ovakav dizajn kartice je kao stvoren za overclocking. Nažalost AMD je na razini upravljačkih programa i BIOS-a elementarno ograničio overclocking na 5600 XT karticama. Prije svega se ovo odnosi na ograničenje po pitanju maksimalne potrošnje energije. Unutar AMD-ovoog softverskog popratnog paketa moguće je maksimalno podići potrošnju za 20 % što je dovoljno za „overclock“ na oko 1780 MHz. Možete se probati poigrati s modificiranjem BIOS-a same kartice, ali to nosi određen rizik i takvo što preporučamo samo iskusnijim korisnicima. S druge strane vidememoriju smo uspješno overclockirali do recimo 1850 Mhz što donosi određen pomak u performansama, ali ništa spektakularno. Međutim performanse koje 5600 XT nudi su i ovako jako dobre. Pogodne za high refresh gaming na 1080p, a i na 1440p možete igrati gotovo sve najnovije igre bez nekakvih znatnih kompromisa po pitanju kvalitete 3d prikaza.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Prvi pogled: XFX Radeon RX 5600XT Thicc III Ultra

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prvi pogled: XFX Radeon RX 5600XT Thicc III Ultra - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.