Patriot P300 512 GB

Patriot P300 512 GB

Jeftino ubrzanje

Prilično jeftin NVMe SSD koji nudi sasvim prihvatljive performanse i bit će vrlo poželjna nadogradnja ako još uvijek imate stariji S-ATA solid state disk.

Patriotov P300 spada među jeftinije NVMe diskove na domaćem tržištu i općenito je najjeftiniji SSD od svih testnih kandidata na ovom usporednom testu. Na poprilično jednostavno dizajniranoj pločici, svi se memorijski čipovi nalaze s jedne strane (single side dizajn), a osim kontrolera i NAND flash čipova, nema ničeg drugog.

 

Patriot P300 512 GB 1

Naime, ovaj disk ne posjeduje DRAM cache. Umjesto toga koristi se tehnologija HMB (Host Memory Buffer), što znači da kontroler efektivno koristi dio vaše radne memorije kao DRAM cache kako bi se poboljšale performanse.

 Patriot je ovaj SSD zamislio kao budget rješenje namijenjeno svima koji žele po pristupačnoj cijeni uživati u brzini NVMe SSD-a, a s obzirom na maksimalnu potrošnju energije od oko 2 W i malo zagrijavanje, ovaj je disk pogodan i za ugradnju u prijenosna računala.

 

Patriot P300 512 GB 2

Temelji se na 3D NAND memorijskim čipovima u kombinaciji s Phisonovim kontrolerom E13T. P300 je dostupan u kapacitetima od 256 i 512 GB, te 1 TB i 2 TB, a mi smo testirali 512 gigabajtnu verziju koja se kod nas može pronaći po cijeni manjoj od 500 kn.

Što dobijete za tu cijenu? Sasvim pristojan NVMe disk koja nas je ugodno iznenadio solidnim performansama. Primjerice, zabilježili smo sekvencijalne brzine čitanja od preko 2000 MB/s i zapisivanja više od 1800 MB/s.

 

Patriot P300 512 GB 4

 

Također, ovaj je disk bio rame uz rame s ponajboljim diskovima na ovom testu u real life testovima dekompresije podataka i učitavanja igara. Istina, dosta je sporiji od ostalih u testu kopiranja velikih datoteka, što je posljedica malog SLC cachea i izostanka klasičnog DRAM cachea.

Možda ga i ne bismo nužno preporučili kao primarni disk za instalaciju OS-a, no kao gaming disk za instalaciju igara bit će idealan, s tim da odaberite neki od modela većeg kapaciteta.

 

Patriot P300 512 GB 5

Uglavnom, kao budget rješenje P300 odlično funkcionira. Istina, što se tiče dugovječnosti, deklariranih 160 TBW-a najniža je vrijednost od svih testiranih diskova, no to neće biti velik problem ako ovaj disk koristite na uobičajeni način. Jamstvo je „svega“ 3 godine, međutim, cijena po gigabajtu dostupnog prostora svakako je ključan adut ovog diska.

VELIKI USPOREDNI TEST M.2 PCIE NVME SSD-OVA

M.2 SSD: Totalno ubrzanje

Moderna gaming ili profesionalna računala danas se više ne mogu zamisliti bez iznimno brzih SSD-ova. Najnovija generacija NVMe SSD-ova koristi PCIe 4.0 sučelje za prijenos podataka i postiže do sada nezabilježene performanse. Provjerili smo što se trenutno nudi na tržištu NVMe SSD-ova, isplati li se doista kupiti najbrže PCIe 4.0 diskove te koliko je najnoviji pad cijena NVMe diskove velikog kapaciteta približio širem krugu korisnika.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Patriot P300 512 GB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Patriot P300 512 GB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.