Kioxia Exceria Pro 2 TB

Kioxia Exceria Pro 2 TB

Najbolje iz oba svijeta

Kioxia svoju prvu seriju PCie 4.0 SSD-ova Exceria Pro temelji na NAND flash čipovima iz vlastite proizvodnje. Ovaj model donosi idealnu kombinaciju visokih performansi i velikog kapaciteta, no nažalost dizajn bez odgovarajućeg hladnjaka predstavlja određeni nedostatak.

Zanimljivo je primijetiti kako su razni proizvođači imali prilično raznolik pristup kada su u pitanju PCIe 4.0 SSD-ovi. Primjerice, dok su neki požurili kako bi bili među prvima koji će na tržištu ponuditi najnovije i najbrže PCIe 4.0 SSD-ove, Kioxia (ranije Toshiba Memory) imala je posve suprotan pristup.Naime, Kioxia je tek nedavno predstavila svoje prve PCIe 4.0 diskove. Njihova logika bila je kako nema previše smisla predstavljati PCIe 4.0 SSD-ove dok nisu dostupni kontroleri koji mogu optimalno iskoristiti dostupnu propusnost PCIe 4.0 sučelja

Brzi terabajti

Nedavno je međutim konačno Kioxia predstavila svoje najnovije i najbrže PCIe 4.0 SSD-ove, preciznije svoju seriju Exceria Pro. Ova serija donosi podršku za NVMe 1.4, a dostupni su SSD-ovi kapaciteta od 1 ili 2 TB.

Specifičnost Kioxijinih SSD-ova kao i uvijek svakako je korištenje vlastitih memorijskih NAND čipova. Kioxia je zapravo jedan od najvećih svjetskih proizvođača memorijskih NAND čipova. Exceria Pro serije diskova se tako temelji na Kioxinim 112-layer BiCS5 TLC NAND flash čipovima.

Testirani model kapaciteta od 2 TB uključuje specificirani vijek trajanja od 800 TB zapisanih podataka, a nakon formatiranja dostupno vam je ukupno 1,82 TB iznimno brzog sustava za pohranu.
Uvidom u sam SSD, odnosno pločicu klasičnog M.2 2280 formata, vidljivo je kako se sve komponente (NAND flash čipovi i kontroler) nalaze s jedne strane pločice.

Kioxia ovakvu odluku objašnjava željom da se osigura maksimalna kompatibilnost s uređajima kod kojih je prostor za ugradnju SSD-a ograničen (laptopi, miniračunala), ali isto tako da se spriječi da toplina koji oslobađa kontroler negativno utječe na temperaturu memorijskih čipova sa suprotne strane pločice. Činjenica je međutim kako Exceria Pro ne dolazi s aluminijskih hladnjakom, što ima svoje posljedice po pitanju zagrijavanja o čemu ćemo detaljnije nešto kasnije.

Što se tiče korištenog kontrolera, po tom su pitanju iz Kioxie dosta tajnoviti. Na samoj pločici kontroler nosi Kioxijine oznake, no skloni smo pretpostaviti kako je ovdje ipak riječ o prilagođenom Phisonovu kontroleru E18. Ne vjerujemo naime u isplativost razvoja vlastitog kotrolera od Kioxije, no sve je moguće. Internu konfiguraciju ovog SSD-a zaokružuje DRAM cache kapaciteta 2 GB.

 

kioxia ssd utility

Kioxia za svoje SSD-ove nudi poseban softver koji omogućuje podešavanje raznih parametara diska i ažuriranje firmwarea, ali nažalost neke od ključnih opcija ne rade pod Windowsom 11.

 

Vrtoglava brzina uz jedan ali…

Prije nego kažemo par riječi o performansama prvih Kioxijinih PCI 4.0 SSD-a, moramo se vratiti na priču o zagrijavanju. Najvažnije je kako za optimalne performanse morate koristiti adekvatan pasivni hladnjak. U pravilu danas većina novijih matičnih ploča ima barem jedan M.2 PCIe 4.0 utor s odgovarajućim hladnjakom.

Druga solucija je odgovarajući protok zraka unutar kućišta. Naime, ako ovaj SSD koristite bez hladnjaka i odgovarajućeg protoka zraka, ubrzo će dosegnuti temperaturu od 70°C te pritom dolazi do thermal throttlinga, odnosno osjetnog smanjivanja performansi.

S druge strane, ako osigurate odgovarajuće hlađenje, Exceria Pro će vam ponuditi iznimne performanse. U ovom slučaju možemo govoriti o idealnoj kombinaciji odličnih performansi i velikog kapaciteta od 2 TB. Ovakav će disk biti posebno pogodan za obradu videa i slične zadaće. Gameri se također neće buniti, a i cijena mu je prilično razumna, premda i dalje PCIe 3.0 SSD-ovi ovdje mogu ponuditi mnogo bolji omjer cijene po gigabajtu dostupnog prostora. Šteta je u konačnici što se Kioxia odlučila na dizajn bez aluminijskog hladnjaka, što je ipak veliki nedostatak u klasi ovako skupih high-end SSD-ova.

 

Više informacija

  • Model: Exceria Pro
  • Ukupna ocjena: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Kioxia
  • Format: M.2 2280
  • Kapacitet: 2 TB
  • Sučelje: PCIE 4.0 x4, NVMe 1.4
  • Veličina cachea / brzina ploča: čitanje do 7300 MB/s, zapisivanje do 6400 MB/s
  • Vrsta flash memorijskih čipova: 3 NAND TLC Kioxia, 112 Layer (BiCS5)
  • Dimenzije i masa: 80,15 × 22,15 × 2.23 mm / 8 g
  • Plus: izvrsne performanse, prihvatljiva cijena, veliki kapacitet od 2 TB
  • Minus: izostanak aluminijskog hladnjaka, thermal throttling bez korištenja odgovarajućeg hladnjaka
  • Ustupitelj i cijena: Kioxia, www.kioxia.com, Cijena: 2.268,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Kioxia Exceria Pro 2 TB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kioxia Exceria Pro 2 TB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.