MSI X370 Gaming Pro Carbon

MSI X370 Gaming Pro Carbon

Karboni za bolje performanse

MSI vrh većine svog lineupa matičnih ploča naziva „Pro Carbon“ jer im je podaren izgled karbonskih vlakana, kao i puno RGB osvjetljenje



Ako želite najbolje što AMD-ov AM4 socket nudi, trebat ćete svoj novi procesor upariti s čipsetom X370. On za razliku od „slabijih“ verzija B350 i A320 nudi mnoštvo opcija koje, ako niste entuzijasti, vrlo vjerojatno nećete ni trebati. Primjerice, RGB headeri za kontrolu LED osvjetljenja? Ima ih dva. Ako već sad niste zainteresirani, onda stvarno ne znamo što još želite.

Izlaskom Ryzen serije 2000 I nove serije X470 matičnih procesora, ovoj seriji X370 sigurno će se početi spuštati cijena. Najbolja stvar? Jedina je razlika malo bolja kontrola napona i brzine rada procesora, no ako se odlučujete za ovakvu matičnu ploču, sumnjamo da ćete dugo trpjeti tvorničke postavke s kojima ona dolazi. Osim bogate mogućnosti povezivanja, od X370 matične očekuje se i odlična podrška za overclockanje procesora. Struju procesoru balansira 8+2-fazni VRM (Voltage Regulation Module). Znamo da su to bolji što ih je više, da će bolje izdržati velika zagrijavanja i struju. Ipak su često pod većim termalnim opterećenjem od samog procesora zbog samo pasivnog hladnjaka, koji je poprilično velik, no i dalje računa na vanjski protok zraka. Zato, ako je ikako moguće, uvijek preporučamo ventilator koji puše prema matičnoj ploči kako bi smanjio temperature ostalih komponenti koje se nalaze na ploči. Matična bez problema tjera procesore na maksimalne očekivane frekvencije, kako one serije Ryzen 1000 tako i one serije 2000, no RAM moduli su nas malo zezali i, za razliku od ploče X470, teško dolaze blizu 3000 MHz.

MSI X390 Gaming Pro Carbon 5

MSI je osjetio potrebu i aktivno hladiti čip „Southbridge“, koji ima malen ventilator skriven ispod hladnjaka, apsolutno nečujan dok funkcioniraju ostali dijelovi računala, no implementacija je dosta rijetka da bi bila zanimljiva. Naravno, po matičnoj su raštrkane ledice kako bi pružile osvjetljenje te ih se može uskladiti s ostatkom sistema.

PCIe utori već su standardno pojačani metalnim pokrovom, a zvučna je kartica izolirana od ostatka komponenti kao i kod većine modela brendiranih za gaming, dajući nešto čišći izlaz. Stražnja je strana solidno opremljena neizbježnim i vječnim PS/2 utorom, dvama USB 2.0 utorima čisto kako biste se osječali i malo retro, četirima standardnim USB 3.1 Gen 1 USB tip A izlazima i dvama USB 3.1 Gen 2 USB izlazima, jedan tip A, a drugi Tip C. Oni nude najnovije od USB standarda zahvaljujući propusnosti od 10 Gb/s koja će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Tu su još DVI (haha), HDMI, Gigabitni LAN i zvučni izlazi i ulazi presvučeni zlatom kako bi ostali dugovječni. Tu je i optički audioizlaz za vrhunsku reprodukciju. Unutarnjost još podržava dva M.2 SSDa s punom PCIe x4 brzinom, no drugi brzinu dijeli i s trećim PCIe utorom.

BIOS podržava sve moderne funkcije u već poznatom korisničkom sučelju MSI koje će vam pomoći s overclockanjem jer na željene frekvencije možete pustiti da sam izabere napon koji smatra optimalnim za stabilan rad procesora. Ali kada napokon dobijete stabilnu konfiguraciju, moći ćete ga sami smanjiti za dulji vijek procesora i smanjeno grijanje.

Više informacija

  • Model: X370 Gaming Pro Carbon
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Isplativost: 4
  • OC potencijal: 5
  • Dodatna oprema: 4
  • Proizvođač: MSI
  • Čipset: AMD X370
  • Socket: AM4
  • Konektori straga: PS/2, DVI-D, HDMI, RJ45, 4x USB 3.1 Gen 1, 2x USB 3.1 Gen 2 (tip A i C), 2x USB 2.0, 1x optički audio, 5x audio I/O
  • Format i dimenzije: ATX, 30,5cm x 24,4cm
  • Plus: Suptilan dizajn koji se lagano uklopi u većinu buildova
  • Minus: U početku je bilo problema s BIOS podrškom, budite spremni ažurirati ga po potrebi
  • Ustupitelj i cijena: MSI www.msi.com Cijena: 1.576,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSI X370 Gaming Pro Carbon

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSI X370 Gaming Pro Carbon - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.