ASRock Z690 Pro RS

ASRock Z690 Pro RS

Z690 za budget gamere

Jedna od najjeftinijih trenutno dostupnih Z690 ploča po pristupačnoj cijeni donosi podršku za sve najnovije Alder Lake procesore i PCIe 5.0. Performanse i stabilnost su na zadovoljavajućoj razini, međutim, ploči nedostaje naprednih opcija, a stražnji panel uključuje svega 6 USB priključaka

Intelovi Alder Lake procesori su nakon dugo godina donijeli željno iščekivane arhitekturalne promjene, podršku za PCIe 5.0 i DDR5, zanimljiv hibridni dizajn te osjetno povećanje performansi u odnosu na Rocket Lake procesore prethodne generacije. Usporedno s Alder Lake procesorima, Intel je inicijalno predstavio isključivo high end chipset Z690.  Matične ploče temeljene na Intelovom chipsetu Z690 dostupne su u dvije varijante, s podrškom za DDR5 memoriju ili pak uobičajeni DDR4. ASRockova ploča Z690 Pro RS spada među najjeftinije Z690 ploče dostupne na domaćem tržištu .

PCIe 5.0, ali ne i DDR5

Intelov chipest Z690 je ultimativna platforma za Alder Lake procesore. ASRock nam ovdje nudi cjenovno pristupačnu Z690 ploču koja podržava DDR4. Dakako, s obzirom na to da je riječ o budget Z690 ploči, prisutni su određeni kompromisi kako bi cijena bila što prihvatljivija.

ASRock u svojoj ponudi ima više verzija Z690 ploča, pri čemu Pro RS svoju osnovu dijeli s Phantom Gaming 4 i Steel Legend Z690 pločama.

ASRock Z690 Pro RS 1 3

Budget orijentacija vidljiva je po samom dizajnu ploče. Koristi se jednostavna tiskana pločica većinom sive, odnosno tamno sive boje. Klasične ATX dimenzije omogućuju sasvim dovoljno mjesta za dobar razmještaj komponenata na ploči. Po tom je pitanju ASRock odradio dobar posao.

ASRock ovdje koristi 13-faznu regulaciju napona, s tim da su hladnjaci na VRM komponentama nešto skromnijih dimenzija. Istini za volju ovo, nije ploča namijenjena entuzijastima i overclockerima. Pasivni hladnjak na chipsetu je većih dimenzija, a ovo je i jedini dio ploče na koji nalazimo RGB osvjetljenje.

Ključna prednost najnovijih Intelovih procesora Alder Lake svakako je podrška za najmodernije hardverske tehnologije poput PCIe 5.0 i DDR5. ASRockova Pro RS ploča ovdje donosi isključivo podršku za PCIe 5.0 putem jednog utora brzine x16. Ploča, međutim, posjeduje i dodatne PCIe 4.0 i PCIe 3.0 utore, a veliki plus su svakako i tri M.2 utora za NVME diskove od kojih čak dva podržavaju PCIe 4.0 x4.

Međutim, koliko je ova ploča bogata PCIe i M2 utorima, toliko je stražnji panel prilično „siromašan”, posebno za high end ploču u 2022. godini. Prije svega, na stražnjem panelu nalazimo svega 6 USB priključaka, što smatramo neoprostivim.  Da stvar bude gora, ovdje nema niti jednog USB-C priključka, a svega dva USB priključka podržavaju USB 3.2 Gen 1 i to uz maksimalnu propusnost od 10 Gb/s.

Propuštena prilika

Istina, na ploči postoji USB-C header tako da je moguće primjerice USB-C funkcionalnost dobiti putem priključka na kućištu.

ASRock na stražnjem panelu iz nekog razloga još uvijek nudi prastari PS/2 combo priključak, ali recimo samo tri audio izlaza, tako da nećete moći direktno s pločom spojiti 7.1-surround sustav. Od nekih naprednijih opcija ploča podržava isključivo BIOS flashaback. S druge strane, svakako je pozitivno što ASRock ovdje nudi HDMI 2.1 i DP 1.4 videoizlaze.

ASRock Z690 Pro RS 1 2

U samom radu ploča se pokazala dovoljno brzom i stabilnom. Mi smo s Alder Lake procesorima u ovom slučaju koristili 16 GB DDR4 memorijski kit brzine 4000 MHz. Ova je memorija pomoću XMP profila bez problema radila na 4000 MHz na ovoj ploči. Ukupno gledano, korištenjem DDR4 memorije s Alder Lake  procesorima ne gubite previše po pitanju performansi.

Tradicionalno ASRockovo UEFI sučelje je dosta jednostavno, ali dobro organizirano i naprednih opcija ne manjka. Iskreno rečeno, ovo nije Z690 ploča koju bismo preporučili za overclockiranje najnovijih Alder Lake procesora poput 12600K ili 12900K. Na nazivnim postavkama će vam, međutim, ponuditi odgovarajuće performanse. Više je pogodna za poslovne korisnike kojima treba najnovija hardverska platforma i podrška za najmodernije tehnologije.

Ipak, ne možemo se oteti dojmu kako je ASRock ovdje propustio priliku da nam ponudi jako dobru budget Z690 ploču. Posebno ukoliko uzmemo u obzir kako MSI i Gigabyte trenutno nude Z690 ploče koje su i jeftinije i nešto bolje opremljene od ASRockove Pro RS.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASRock Z690 Pro RS

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASRock Z690 Pro RS - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.