AMD Ryzen 7 3800XT

AMD Ryzen 7 3800XT

Nešto značajniji boost

Ryzen 7 3800X jedini je dobio malo veći boost, od 200 MHz, koji bi mogao pokazati nešto bolje rezultate u jednojezgrenim zadacima.

Ryzen 7 serija procesora predstavlja ponudu od AMD-a namijenjenu onima koji zahtijevaju solidne performanse od svojih procesora. Drugim riječima, gaming ipak nije u ovoj kategoriji. No, bavite li se primjerice obradom videa, ili trebate enkodirati vlastiti videozapis, veći broj jezgri uvelike će skratiti vrijeme rada. U ovu kategoriju spada veliki broj kreatora, jer je i Adobe počeo optimizirati svoje programe za višejezgrene procesore. Tako je i obrada fotografija, pogotovo u većim količinama, dobila primjetno ubrzanje. No, nisu svi programi dobri u iskorištavanju snage procesora. Ipak, s Ryzen 7 3800XT procesorom pričamo o 16 threadova na 8 fizičkih jezgri. Dobar niz programa i dalje radi na samo jednoj jezgri. Upravo je u takvim slučajevima boost od ključne važnosti. Boost performanse dobivaju se kada koristite procesor, a hladnjak ga uspijeva držati ispod maksimalne radne temperature. Procesor će tada podići potrošnju struje kako bi ubrzao vlastiti rad i postigao bolje performanse, dok god može zadržati pristojnu radnu temperaturu, među ostalim uvjetima.
Maksimalne frekvencije dobivaju se za rad jedne do dvije jezgre, te je tu i najveća promjena između starijeg Ryzen 7 3800X i novog 3800XT procesora. Naime, dok stariji X model ima boost od 4,5 GHz, novi XT model diže tu vrijednost na 4,7 GHz. Tako će svi programi koji ne mogu iskoristiti veći brij jezgri dobiti direktno ubrzanje. Primjerice dok Blender za upravljanje 3D objektima gotovo savršeno koristi sve jezgre, otvaranje većih projekata obavlja se na samo jednoj jezgri te može potrajati primjetno duže iako su mu na raspolaganju sve jezgre. Ubrzanje u radu tako će osjetiti i veliki broj “svakodnevnih” radnji i aplikacija poput otvaranja novih prozora te navigacije. Malene stvari daju korisniku dojam responzivnosti sustava te je tu najbitniji solidan boost. S ovim poboljšanjem, 3800XT ima jednake performanse jedne jezgre kao i najskuplji procesori u AMD ponudi. Naravno, na kraju sve ovisi o cijeni te preporučena cijena ostaje ista kao i za 3800X model, no njegova cijena s vremenom je pala te za sada stariji procesor ipak predstavlja bolju vrijednost kod kupnje. Ovaj procesor spojite s B550 ili X570 matičnom pločom, ovisno o količini i performansama memorije koju trebate.

Cinebench R20

CPU (Multi Core) 5103

CPU (Single Core) 537

ISPLATI LI SE KUPITI AMD XT CPU REFRESH PROCESORE

Osvježena serija procesora za entuzijaste

AMD je osvježio svoju mid-range i high-end ponudu bržim verzijama postojećih procesora zadržavajući im postojeće cijene. Isplati li se sada uskočiti u AMD okruženje ili pričekati seriju 4000 procesora?

Više informacija

  • Model: Ryzen 7 3800XT
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • OC potencijal: 4
  • Proizvođač: AMD
  • Proizvodni proces: 7 nm FinFET; ZEN 2
  • Socket: AM4
  • Broj jezgri / radni takt: 8(16) x 3,9 GHz (4,7 GHz Turbo)
  • Cache L1/L2/L3: 0,5/4/32 MB
  • Integirani GPU: ne
  • Disipacija topline (TDP): 105 W
  • Plus: Procesor zahtjeva ipak više od igara da bude isplativa investicija, no ako ga možete iskoristiti, svakako se isplati
  • Minus: Cijena procesora mora pasti na trenutnu tržišnu cijenu „X“ modela da bude isplativ
  • Ustupitelj i cijena: AMD www.amd.com 3.289,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD Ryzen 7 3800XT

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Ryzen 7 3800XT - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.