Dell Vostro 5590

Dell Vostro 5590

Lagan i otmjen

Osim što dolazi s novom generacijom Intelovih procesora, u ovom slučaju jačim i5 14 nm proizvodnog procesa, Vostro se odlikuje otmjenim dizajnom, IPS ekranom i zadovoljavajućim rezultatom trajanja baterije.

Dizajn je prvo što uočavate kod pogleda na Vostro 5590 prijenosno računalo. Ideje su očito posuđene iz popularne serije skupocjenih Dell ultrabookova XPS, a uz uporabu premium materijala poput aluminija na poklopcu ekrana, odlikuje se vrlo uravnoteženim izgledom.

Jako su se smanjili obrubi oko ekrana, a podloga za dlanove i ispod tipkovnice je mat crne boje i vrlo čvrsta te pridonosi minimalističkom dojmu.

Dell Vostro 5590 6

 

Dobar na prvu

Prvi dojam je uvijek najvažniji, a upravo u tom segmentu Dell je s Vostrom uspio napraviti barem mali “vau” efekt.

Osim usklađenog dizajna s metalik sivim poklopcem i crnom mat unutrašnosti, zavidnom čvrstoćom, Dell cijeli paket je relativno lagan za 15,6’’ prijenosnik s masom od 1,68 kg.

Tu razinu kvalitete podiže i vrlo solidan IPS ekran FullHD razlučivosti koji donosi klasične prednosti ove tehnologije. Zaslon ima odlične kuteve gledanja, dobar prikaz boja i kontrast. Pokriva preko 50 % RGB spektra i nije najspektakularniji ekran na tržištu, no mnogo je bolji od jeftinih TN ekrana koje smo donedavno gledali u ovom cjenovnom rangu.

 

Dell Vostro 5590 3v2

S donje strane laptopa nalazi se velika rešetka za hlađenje koje i nije prezahtjevno iz razloga što uređaj ne dolazi s dodatnom grafikom i ima štedljivi U procesor.

Osim hlađenja, na donjoj stranici nalaze se i dva zvučnička otvora koji solidnu stereo zvučnu sliku šire s desne i s lijeve strane kućišta. Prijenosnik nije među najglasnijima i nedostaje volumena u niskim tonovima, ali ukupan dojam neće razočarati ciljanu skupinu.

 

Što donosi deseta generacija Vostru?

Periferiju na Vostru čine puna tipkovnica s numeričkim dijelom i vrlo prostran touchpad. I dok touchpad s blago naznačenom lijevom i desnom tipkom funkcionira besprijekorno uključujući geste s više prstiju, za tipkovnicu koja ima vrlo plitki hod tipki imamo primjedbu na podlogu koja se previše savija pod pritiskom.

 

Dell Vostro 5590 2

Pohvaljujemo pozadinsko osvjetljenje koje je vrlo koristan feature. Ono nije agresivno, bijele LED-ice omogućit će rad po noći i uključuje se i isključuje pomoću kombinacije FN i funkcijske tipke F5, pored koje su i ostale kontrole za zvuk, play/pause i razinu osvjetljenja ekrana. Od zanimljivosti na tipkivnici je shortcut za paljenje kalkulatora koji se nalazi iznad numlock tipke.

Vrijeme je da se pozabavimo i unutrašnjosti čiju jezgru čini Intel Core i5-10210U procesor desete Comet Lake generacije. U prijevodu, radi se o jačem 14 nm procesoru koji dolazi sa slabijom Intel UHD Graphics integriranom grafikom. Ima četiri fizičke jezgre i osam threadova uz maksimalni radni takt od 4,2 GHz što 10 nm braća iz desete generacije ne mogu postići.

 

Dell Vostro 5590 7

Jako dobri rezultati procesorskih benchmarka realno se reflektiraju u svakodnevnoj uporabi koja je u kombinaciji sa SSD-om od 256 GB i uobičajenih 8 GB radne memorije učinkovita i responzivna. Sustav se brzo diže i reagira instanto na sve naredbe.

Ograničenja počinju na grafički zahtjevnim zadacima, pa se s ovim Vostrom sigurno nećete naigrati. Možete ako volite tetris ili Plants vs Zombies, ali ozbiljni gaming nije moguć. Mi smo smanjili rezoluciju na 720p i na low postavkama uspjeli smo sa svime isključenim dobiti 50-ak FPS-ova na Counter Strikeu.

 

Dell Vostro 5590 4

S druge strane, vrlo dobar rezultat na našem custom testu baterije znači da ćete s ovim laptopom moći odraditi cijeli radni dan bez potrebe za punjačem, iako se radi samo o bateriji od 42 Wh i sa samo tri ćelije. Dobrom rezultatu u mjerenju autonomije pridonio je Intel sa svojim U procesorom desete generacije koji se pokazao vrlo štedljivim i uz to nema dodatne grafičke kartice.

Što se tiče mrežne opreme, teško da ćemo naći prijenosnik bez 802.11 ac podrške, a tu je i standardni Bluetooth. Od sučelja, jedan USB 3.1 dolazi s Type C ulazom, a dva su A tip. Tu je i jedan USB 2.0 kao relikt prošlosti. Vostro naravno ima i HDMI izlaz, LAN, ali i čitač SD kartica koji su mnogi proizvođači iz nepoznatih razloga izbacili iz ponude.

Ukupno se radi o stilski i performansama jako zanimljivom uređaju koji će zadovoljiti većinu prosječnih radnji izvan gaminga i to na dulje vrijeme bez baterije. Možda i najveći adut ove serije laptopa je njegov dizajn i konstrukcija, a ne treba zanemariti ni dugu garanciju od 36 mjeseci.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dell Vostro 5590

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dell Vostro 5590 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.