Lenovo IdeaPad 5 14 IIL05

Lenovo IdeaPad 5 14 IIL05

Svestrani budget ultraprijenosnik

Lenovo doista zna kako napraviti super kvalitetan i cjenovno povoljan mainstream ultraprijenosnik. Ovaj se model ističe vrlo dobrim performansama, uvjerljivim dizajnom, odličnom opremljenošću i dugim vremenom autonomije.

Lenovo je do sada već jako dobro naučio svaku lekciju i ondje jako dobro znaju kako osmisliti cjenovno pristupačan ultraprijenosnik odličnih osobina. Jako dobar primjer je i ovaj model. Premda nominalno ne spada u nekakvu high-end ponudu ultraprijenosnika, zapravo mu je teško naći nekakve ozbiljnije zamjerke.

 

Lenovo Ideapad 5 14IIL 5

 

Istina, mogao bi biti još nešto tanji i lakši, ali većina korisnika nije spremna odreći se radi toga bolje opremljenosti ili pristati na lošije performanse.

 

Prepoznatljivi dizajn

Realno gledajući, ovo je vrlo kompaktan 14-inčni prijenosnik debljine 16,9 mm i ukupne mase od 1,5 kg. Smatramo kako je vrlo pogodan i jednostavan za često prenošenje. Svidio nam se minimalistički dizajn, onako više u klasičnom stilu, kao i vrlo dobra robusnost. Mekana gornja površina vrlo je ugodna na dodir i dosta otporna na prljavštine i otiske prstiju. Kućište je većinom napravljeno od plastike, a model koji smo testirali posjeduje metalni gornji poklopac ekrana te dolazi s USB-C priključkom koji ujedno služi za punjenje baterije.

 

Lenovo Ideapad 5 14IIL 3v2

Poslovnim će se korisnicima posebno svidjeti odlična opremljenost. Istaknimo podršku za najnoviji bežični standard Wi-Fi 6 (802.11ax), čitač kartica, solidnu 720p kameru, kao i još dva USB 3.1 priključka. Uzmemo li u obzir dimenzije uređaja, opremljenost je doista jako dobra.

Lenovo je također ovaj mainstream ultraprijenosnik opremio vrlo respektabilnim ekranom. Stvarno nam je već dosadilo kukati kako prijenosnici u mainstream kategoriji i dalje posjeduju ekrane lošije kvalitete. Srećom, ovdje to nije slučaj. Ugrađeni IPS ekran je vrlo dobar, a mat površina sprečava neugodne refleksije i općenito omogućuje vrlo ugodan rad. Istina, ovo nije najbolji ekran koji biste mogli vidjeti kod modernih laptopa, ali je vrlo primjeren cjenovnoj klasi.

 

Lenovo Ideapad 5 14IIL 1

Slično možemo ustvrditi i za tipkovnicu i touchpad. Lenovo nam ovdje nudi ulazne uređaje vrlo prihvatljivih svojstava: touchpad iz jednog komada relativno velike površine i klasičnu chiclet tipkovnicu s pozadinskim osvjetljenjem. Sasvim dobro rješenje za većinu korisnika.

 

Idealan poslovni laptop

Recimo da smo također ugodno iznenađeni činjenicom kako ovaj 14-inčni IdeaPad ima vrlo dobre performanse, ali i vrlo dugo vrijeme autonomije. Čini se kako je Lenovo ovdje jako dobro pogodio spoj kućišta, hardverske platforme i ugrađenog hlađenja. Ukupno gledano, performanse su više nego dobre.

 

Lenovo Ideapad 5 14IIL 7

Ovo je vrlo brz ultraprijenosnik, posebno za svoju cjenovnu klasi. Manji nedostatak je brzina integriranog grafičkog procesora, no ovo nije gaming stroj. Više je namijenjen školarcima, studentima ili poslovnim korisnicima. Prilikom našeg testa vremena autonomije, zabilježili smo gotovo devet sati kontinuirane reprodukcije Full HD videa, što je odličan rezultat.

 

Lenovo Ideapad 5 14IIL 6

Ovom je IdeaPadu doista teško naći veće zamjerke. Određeni nedostatak vidimo u činjenici što radnu memoriju neće moći naknadno nadograditi, kao i to što USB-C priključak nije moguće koristiti kada se puni baterija. Međutim, većini korisnika ovo ne bi trebalo predstavljati veliki problem. Najvažnije je kako je ovo cjenovno relativno pristupačan laptop jako dobrih performansi, dugog vremena autonomije i odlične opremljenosti.

 

NAJBOLJIH 8 LAPTOPA DO 6000 KUNA

U potrazi za Best Buyem

Premda im cijene trenutno nisu najpovoljnije, mainstream prijenosna računala i dalje su vrlo tražena roba. Provjerili smo što se trenutno na tržištu nudi u kategoriji mainstream laptopa. Može li se unatoč svemu naći best buy laptop odgovarajućih performansi, modernog dizajna i dugog vremena autonomije po povoljnoj cijeni?

 

Više informacija

  • Model: IdeaPad 5 14 IIL05
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: Intel Core i5 1035G1
  • Memorija: 8 GB DDR4
  • Grafički sustav: Intel UHD Graphics
  • Tvrdi disk: 512 GB NVMe SSD
  • Optički uređaj:: /
  • Zaslon: 14’’ / 1920 x 1080 IPS
  • Mreže: 802.11 ax/ac/b/g/n, Bluetooth
  • Priključci: 1 x USB 3.1 gen 1 Type-C, 2 x USB 3.1 Gen 1, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort (USB-C), čitač kartica
  • OS: Windows 10 Home
  • Dimenzije i masa: 321,7 x 211,8 x 19,9 mm, 1,52 kg
  • Plus: dizajn, kompaktne dimenzije, kvalitetni IPS ekran, vrlo dobre performanse, dugo trajanje baterije, opremljenost
  • Minus: nije osobito lagan za 14-inčni prijenosnik, USB-C nije moguće koristiti dok se puni baterija
  • Ustupitelj i cijena:

    Lenovo store, www.lenovo.com

     

    4.999,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo IdeaPad 5 14 IIL05

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo IdeaPad 5 14 IIL05 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.