Lenovo IdeaPad 5 14 ARE05

Lenovo IdeaPad 5 14 ARE05

Jeftin i dobar

U budget klasi ultraprijenosnika iz Lenova nam stiže uređaj koji nas je doista ugodno iznenadio omjerom cijene i performansi. Odlikuju ga i moderni dizajn te više nego dobra opremljenost. Jedini ozbiljni nedostatak je kvaliteta ugrađenog ekrana.

AMD je konačno, nakon dugo godina, mobilnom serijom procesora Ryzen 4000 prekinuo Intelovu dominaciju na tržištu procesora za prijenosna računala. Unutar nove serije 7nm Ryzena posebice su se istaknuli energetski učinkoviti modeli s oznakom U.

 

Iznenađujuće brz

Ovaj je Lenovov budget mainstream laptop temeljen na AMD-ovu procesoru Ryzen 3 4300U, koji je nominalno najsporije rješenje unutar nove generacije AMD-ovih mobilnih procesora. Stoga po pitanju performansi nismo očekivali previše. Međutim, ugodno smo se iznenadili. Riječ je o procesoru s četiri jezgre bez podrške za SMT koji je baziran na arhitekturi Zen 2 i može raditi na turbo boost taktu od 3,7 GHz.

 

Lenovo Ideapad 5 14ARE05 5

Zajedno s četiri Zen 2 jezgre, ovaj procesor posjeduje integrirani grafički čip Radeon RX Vega 5. Performanse koje smo zabilježili s Ryzenom 4300U doista su dobrano nadmašile naša očekivanja i ovaj je procesor u nekim slučajevima brz kao Intelov Core i5 1035G1. Pritom se pokazalo kako je integrirani grafički čip osjetno brži od Intelovog.

 

Lenovo Ideapad 5 14ARE05 4

 

Valja napomenuti kako su iznenađujuće dobri rezultati koje postiže ovaj procesor unutar Lenovovog budget 14-inčnog IdeaPada 5 dobrim dijelom posljedica korištenja memorije brzine 3200 MHz u dual channel načinu rada. Ovo nam je još jednom pokazalo kako je dobro izbalansirana hardverska konfiguracija jako važna za ukupne performanse.

 

Lenovo Ideapad 5 14ARE05 2v2

Možemo reći kako je hardverski ugrađeni procesor idealan za ovakav budget prijenosnik. Općenito gledano, Lenovova IdeaPad 5 serija prijenosnika je vrlo dobro osmišljena i u pravilu nudi odličan omjer cijene i performansi. Ovdje, međutim, svakako moramo istaknuti i odličnu opremljenost. U ovom slučaju možemo govoriti o boljoj opremljenosti nego kod višestruko skupljih laptopa.

Osobito zato što ovdje, primjerice, na raspolaganju imate tri USB 3.1 priključka (jedan USB-C), kao i čitač SD kartica.

 

Budget ultraprijenosnik

Tipkovnica i touchpad su također vrlo dobro izvedeni, iako tipkovnica nema pozadinsko osvjetljenje, za razliku od nekih skupljih modela.

Što se tiče samog dizajna, teško je naći veće zamjerke. Ovaj laptop ne spada među najtanje i najlakše 14-inčne prijenosnike, ali je dovoljno kompaktan i možemo ga smatrati jednostavno prenosivim.

 

Lenovo Ideapad 5 14ARE05 6

Sve dosad napisano ukazuje nam kako bi ovo mogao biti svojevrsni best buy laptop u mainstream kategoriji. Nažalost, cijelu priču dobrim dijelom kvari ugrađeni ekran. Riječ je o poprilično lošem TN ekranu s vrlo uskim kutom gledanja i ispodprosječnom reprodukcijom boja. Svjesni smo kako Lenovo unutar ove serije nudi i modele s boljim ekranom, no u slučaju modela koji smo mi testirali to nije bio slučaj.

 

Lenovo Ideapad 5 14ARE05 7

 

Smatramo kako ovakvim ekranima doista više nije mjesto kod mainstream prijenosnika.

Šteta, jer ovo je potencijalno zaista jako dobar budget prijenosnik. Performanse su više negodobre, dizajn je dovoljno moderan, trajanje baterije dovoljno dugo. Međutim, jako loš ekran u velikoj mjeri kvari pozitivan dojam. Ako možete naći ovakav ili sličan model IdeaPada 5 u 14-inčnoj verziji s nešto kvalitetnijim ekranom, svakako je preporučljivo odabrati ovakav model.

 

Lenovo Ideapad 5 14ARE05 8

U svakom slučaju, pogledamo li performanse i opremljenost, ovaj se model može lako mjeriti s daleko skupljim laptopima više klase.

 

NAJBOLJIH 8 LAPTOPA DO 6000 KUNA

U potrazi za Best Buyem

Premda im cijene trenutno nisu najpovoljnije, mainstream prijenosna računala i dalje su vrlo tražena roba. Provjerili smo što se trenutno na tržištu nudi u kategoriji mainstream laptopa. Može li se unatoč svemu naći best buy laptop odgovarajućih performansi, modernog dizajna i dugog vremena autonomije po povoljnoj cijeni?

 

Više informacija

  • Model: IdeaPad 5 14 ARE05
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: AMD Ryzen 4300U
  • Memorija: 8 GB DDR4
  • Grafički sustav: AMD Radeon RX Vega 5
  • Tvrdi disk: 256 GB NVMe SSD
  • Optički uređaj:: /
  • Zaslon: 14’’ / 1920 x 1080
  • Mreže: 802.11 ac/b/g/n, Bluetooth
  • Priključci: 1 x USB 3.1 gen 1 Type-C, 2 x USB 3.1 Gen 1, 1x HDMI, 1 x DisplayPort (USB-C), čitač SD kartica
  • OS: Windows 10 Home
  • Dimenzije i masa: 321,7 x 211,8 x 19,9 mm, 1,52 kg
  • Plus: dizajn, omjer cijene i performansi, opremljenost, trajanje baterije
  • Minus: ekran bi mogao biti bolji, SSD manjeg kapaciteta
  • Ustupitelj i cijena:

    Lenovo store, www.lenovo.com

     

    4.299,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo IdeaPad 5 14 ARE05

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo IdeaPad 5 14 ARE05 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.