Asus Zenbook Pro 14 Duo UX8402ZE

Asus Zenbook Pro 14 Duo UX8402ZE

Dva ekrana za kreativne profesionalce

Najnovija generacija Asusovog inovativnog Zenbook Pro Duo laptopa namijenjenog ponajprije kreativnim profesionalcima, predstavlja dosad najuspješniju izvedbu s dva ekrana. Performanse su vrhunske, ekrani najkvalitetniji dosad, uključujući super impresivni OLED u ulozi glavnog ekrana, a s uređajem dolazi i funkcionalna digitalna olovka

Dva ekrana uvijek su bolja od jednoga – glasi u posljednjih nekoliko godina Asusova dizajnerska filozofija koja se materijalizirala na tržištu u obliku inovativnih prijenosnih računala s dva ekrana. Najnovija generacija Zenbook Pro Duo laptopa obećava dosad najbolje performanse, najkvalitetnije ekrane, unaprijeđeni dizajn, bolje hlađenje, veću bateriju i bolju opremljenost. Zenbook Pro Duo laptopi namijenjeni su prije svega kreativnim profesionalcima koji znaju i mogu iskoristiti prednosti dvaju ekrana, a pritom žele beskompromisne performanse u kompaktnoj, lako prenosivoj izvedbi.

 

ASUS-ZenBook-Duo-laptop-3.jpg

 Ispod glavnog OLED ekrana nalazi se dodatni ekran manjih dimenzija. Oba ekrana podržavaju upravljanje dodirom i imaju frekvenciju osvježavanja od 120 Hz

 

Dvoglavo čudovište

Što se hardverskih specifikacija i opremljenosti tiče, testni model Zenbook Pro 14 Duo laptopa sam je vrh Asusove ponude. Glavna zvijezda svakako je 14,5-inčni OLED ekran koji uživo izgleda odlično, a kao sidekick ovdje je i 12,7-inčni dodatni ScreenPad. Svojim dimenzijama ovaj je laptop negdje između 14 i 15-inčnih modela. Iako još uvijek relativno lako prenosiv, svojom ukupnom masom (1,8 kg) ipak je bliži 15-inčnim laptopima.

Kvaliteta izrade iznimno je impresivna. Konstrukcija je vrlo čvrsta, a dizajn dovoljno „ozbiljan“, kako i priliči uređaju za profi korisnike. Dobrim je dijelom nešto veća težina posljedica masivnog i odlično osmišljenog sustava hlađenja.

Osebujan dizajn omogućuje istovremeno podizanje i jednog i drugog ekrana prilikom korištenja laptopa. Drugi ekran posebnim je držačima povezan s glavnim i podignut je prema gore pod određenim kutom, a nalazi se na mjestu gdje obično nalazimo tipkovnicu.

Tipkovnica je smještena ispod dodatnog ekrana, kompaktnijih je dimenzija bez numeričkog dijela, a s lijeve strane pored tipkovnice nalazi se manji touchpad s dvije zasebne tipke. Međutim, dodatni ekran sa sobom nosi određene kompromise po pitanju ergonomije. Ponajprije nema odgovarajućeg odmorišta za ruke ispod tipkovnice, a touchpad je vrlo malen. Unatoč tome, Zenbook Pro Duo dovoljno je praktičan i jednostavan za korištenje.

S obzirom na to da testni model čini sam vrh ponude, opremljenost je očekivano odlična. Istaknimo dva USB-C priključka s podrškom za Thunderbolt 4, WiFi 6E, čitač microSD kartica i HDMI 2.1. Povrh svega, u paketu stiže i vrlo dobra Asusova digitalna olovka. Jedini ozbiljni nedostatak predstavlja samo jedan USB A 3.2 priključak što je po nama premalo i otežava spajanje vanjskih uređaja, osim ako ne koristite većinom USB-C uređaje.

 

Superiorni OLED

Ključni prodajni adut Zenbook Pro Duo serije uređaja svakako su dva dostupna ekrana. Glavni se temelji na OLED tehnologiji i Asus koristi Samsungov panel. Riječ je o ekranu visoke rezolucije od 2880x1800 piksela u glossy (sjajnoj) izvedbi s odgovarajućim antirefleksivnim slojem.

Podržava upravljanje dodirom, a maksimalna frekvencija osvježavanja iznosi 120 Hz. OLED tehnologija omogućuje iznimno precizan i vjeran prikaz boja uz podršku za 100% DCI-P3 i Pantone standard kalibracije ekrana (Delta-E <2), izniman kontrast, ujednačeno osvjetljenje i superioran vidljivi kut. Nedvojbeno, riječ je o odličnom ekranu za profesionalnu primjenu koji je precizno podešen već u startu. Putem Asusove aplikacije MyAsus možete odabrati neki od četiri predefiniranih profila koji uključuju opcije: Native, sRGB , DCI-P3 Cinema i DCI-P3 Wide.

Ispod OLED ekrana nalazi se manji IPS ekran podjednake širine i ukupne rezolucije 2880x864 piksela. Također je osjetljiv na dodir i posjeduje frekvenciju osvježavanja od 120 Hz. Osim toga, maksimalna svjetlina mu je poprilično visoka.

Cijela priča zapravo se ovdje vrti oko načina na koji možete kombinirati funkcionalnost dvaju ekrana. Na primjer, prilikom obrade slike ili videa dodatni ekran može vam poslužiti za smještaj alatne trake. Asusov softver ScreeExpert 3 nudi zaista ogroman broj opcija za prilagodbu korištenja kombinacije obaju ekrana. Možete kreirati predefinirane profile za pojedine aplikacije za korištenje dvaju ekrana, a tu je i podrška za prilagodljive alatne trake za popularne aplikacije poput Photoshopa, After Effectsa ili Premiera.

Mi smo, primjerice, na donjem ekranu koristili aplikaciju za prepoznavanje rukopisa kreiranog digitalnom olovkom, a kompletan dodatni ekran možete koristiti i kao veliki touchpad. Relativno jednostavno možete prebacivati prozore pojedinih aplikacija s jednog na drugi ekran, a dodatni ekran može postati i ekstenzija glavnog.

Kao i uvijek, postoji određena zadrška po pitanju rizika od burn-ina slike kod OLED-a, pa tu treba pripaziti. Također, zamijetili smo kako maksimalna svjetlina OLED ekrana u SDR načinu korištenja nije osobito visoka, što ga, u kombinaciji s reflektivnom površinom ekrana, ne čini osobito pogodnim za korištenje u uvjetima jačeg ambijentalnog osvjetljenja.

 

Moćan i brz

Hardverska moć koju Zenbook Pro Duo u 14-inčnoj verziji skriva unutar relativno kompaktnog kućišta je prilično dojmljiva. Jasno je da je ova konfiguracija iznimno moćna i uključuje Intelov Core i9 12900H, 32 GB DDR5 memorije i 2 TB NVMe SSD-a. Asus je dizajnirao odgovarajući rashladni sustav koji omogućuje procesoru u grafičkom čipu odgovarajuće performanse bez dobro znanih limita po pitanju maksimalne temperature koje obično nalazimo kod manjih laptopa. Intelov procesor tako ovdje koristi od 50-80 W po pitanju limita potrošnje energije, a grafička kartica ima na raspolaganju do 65 W. Zanimljivo je kako predefinirali profili brzine ventilatora ujedno određuju i nominalne limite potrošnje energije. Možete odabrati Whisper, Standard i Performance načine korištenja. Mi smo testirali u Performance načinu koji omogućuje najbolje performanse, ali je buka osjetna. Standard pak donosi najbolji balans među performansama, potrošnjom energije i bukom rashladnog sustava.

Novi Zenbook pro Duo svakako spada među najbrže 14-inčne laptope u ovakvoj konfiguraciji. Iznenadio nas je i vrlo respektabilnim performansama u igrama što ga, s obzirom na OLED ekran super brzog odziva, čini odličnim u ulozi lako prenosivog gaming laptopa. To, dakako, nije njegova osnovna namjena, no performanse su svakako i više nego dobre. Dapače, bolje su nego kod mnogih sličnih modela. Još jednom moramo istaknuti odlično rješenje za hlađenje – temperature pod opterećenjem procesora i grafičke kartice vrlo su podnošljive, a buka u Standard načinu korištenja vrlo je prihvatljiva.

 

Savršen laptop za kreativce?

S obzirom na dva ugrađena ekrana i moćnije komponente nismo očekivali osobito dugo trajanje baterije. Danas na raspolaganju imate velik broj opcija za uštedu energije, a trajanje baterije izuzetno je ovisno o načinu na koji koristite uređaj. Mi smo zabilježili preko 6 sati reprodukcije Full HD videa s oba uključena ekrana, što je solidno. Ipak, treba naglasiti da je svjetlina OLED ekrana bila na 50%. U svakom slučaju trajanje baterije nije glavna odlika ovog Zenbooka.

Ukoliko ste kreativni profesionalac i želite laptop s dva ekrana ovo je uređaj za vas. Međutim, budite spremni na određene kompromise uslijed takvog dizajna. No, Zenbook Pro Duo super je inovativan i kvalitetan laptop. Recimo kako čak i ukupna cijena (koje je bez sumnje visoka) neće biti glavna prepreka onima koji doista funkcionalno i profesionalno mogu iskoristiti posebnosti Zenbook Pro Duo laptopa.

Više informacija

  • Model: Zenbook Pro 14 Duo UX8402ZE
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Isplativost: 4
  • Opremljenost: 5
  • Cool Faktor: 4
  • Proizvođač: Asus
  • Procesor: Intel Core i9 12900H 6P+8E/20 threads 25/ 5 GHzAlder Lake SoC
  • Memorija: 32 GB LPDDR5 4800 MHz
  • Grafički sustav: Intel Iris Xe+ Nvidia RTX 3050 Ti laptop 4 GB GDDR6 (35-65 W)
  • Tvrdi disk: Samsung 2 TB NVMe 1.4 PCie 4.0 X4 SSD
  • Zaslon: 14,5“, 16:10, 2880x1800 piksela, OLED, 120 Hz touch, 100% DCI-P3, VESA DisplayHDR True Black 500, Pantone validated (Delta-E <2) + 12,7“ ScreenPad, 2880x864 piksela, 32:10, IPS, 120 Hz, touch
  • Mreže: WiFi 6E+ Bluetooth 5.2
  • Priključci: 1x USB-A 3.2 Gen 2, 2x USB-C Thunderbolt 4, 1x HDMI 2.1, čitač microSD kartica, zvučnici, priključak za slušalice i mikrofon, 1080p kamera s podrškom za Windows Hello, Asus digitalna olovka 2.0
  • OS: Windows 11 Pro
  • Dimenzije i masa: 323,5x224x19,6 mm, 1,8 kg
  • Dodatno: Napajanje: 180 W, mogućnost USB-C punjenja do 100 W
  • Plus: dizajn, robusnost, kvaliteta izrade, vrhunski OLED ekran + dodatni touch IPS ekran, izvrsne performanse, opremljenost (dva Thunderbolt 4 priključka, HDMI 2.1 i podrška za WiFi 6E), kvalitetna digitalna olovka dolazi u paketu, odlično riješeno hlađenje
  • Minus: samo jedan USB-A 3.2 priključak, svjetlina OLED ekrana u SDR načinu korištenja, potencijalni rizik od burn-ina kod OLED ekrana, ergonomski kompromisi s obzirom na dizajn s dva ekrana, trajanje baterije nije osobito impresivno
  • Ustupitelj i cijena:

    Asus, www.asusplus.hr

    Cijena: 23.499 kn / 3119 EUR

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus Zenbook Pro 14 Duo UX8402ZE

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus Zenbook Pro 14 Duo UX8402ZE - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.